CİSST/TCPS’ten Uluslararası Konferans: Hapsetmenin Alternatifleri
24-25 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek konferansta poster sunum yapmak veya konuşmacı olmak için 16 Eylül 2018 tarihine kadar özetlerinizi yollayabilirsiniz.
Türkiye’de hapishane nüfusu ve hapishane kapasitesi hızla artmaktadır. 2005-2015 yılları arasında mahpus sayısı 55.000’den 176.000’e çıkmıştır. Bugün ise sayı 246.000’i aşmıştır. Türkiye Avrupa Konseyi üyeleri arasında hapishane nüfusu en hızlı artan ülkedir ve dünyada en yüksek mahpus sayısı sıralamasında sekizinci sıradadır. Halen devam eden hapishane inşaatlarını göz önüne alınca bu sayıların artacağını görüyoruz.
Hapishanelerin yaygınlaştığı ve cezalandırma yöntemleri içinde öncelikli olduğu küresel ortamda, odağında hapishane olmayan eleştirel ve alternatif ceza politikalarının nasıl işleyebileceğini tartışmak oldukça önemlidir.
Bu konferansla, hapsetmenin alternatiflerine ilişkin diyalog ve tartışmaya olanak sağlayacak bir platform yaratmayı hedefliyoruz. Akademisyenleri, araştırmacıları, öğrencileri, hapishane çalışanlarının, politika yapıcıları, idarecileri, hukukçuları, sivil toplum örgütü temsilcilerini ve insan hakları savunucularını bu tartışmaya katılmaya davet ediyoruz.
Bu konferansta,
1. Konuyla ilgili yerel ve uluslararası aktörleri bir araya getirmek ve bilgi alışverişinin yapılabileceği uygun zemini oluşturmayı,
2. Hapsetmenin alternatiflerine ilişkin teorik ve pratik bilgi birikimini arttırmayı ve alana ilişkin deneyimleri, çalışmaları ve doğacak yeni fikirleri bir araya getirmeyi,
3. Türkiye hapishaneleri ile ilgili aktörleri hapsetmenin alternatifleri hakkında düşünmeye, tartışmaya, çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi istiyoruz.
Hapsetmenin alternatifleri üzerine yapılmış çalışma, araştırma ve poster sunumlarını konferansta yer almaya davet ediyoruz. Aşağıda önerilen bazı konu başlıklarını bulabilirsiniz:
1. Hapsetme ve suç & cezalandırma politikaları,
2. Özel ihtiyacı olan mahpuslar (toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, engellilik/sakatlık, yaş, sağlık, tahliye umudu olmayan hapis cezası, izolasyon, vatandaşlık, eğitim ve çalışma hakkı gibi kavramlar bağlamında),
3. Onarıcı adalet ve dönüştürücü adalet,
4. İyi örnekler (özellikle hapishane nüfusunun azaltılması, yeniden hapsetmenin önlenmesi, devlet, sivil toplum veya akademi gibi farklı aktörlerin işbirliği gibi örnekler bağlamında),
5. Hapsetmenin alternatiflerinin ortaya çıkardığı riskler.
* Konferansın dili Türkçe ve İngilizce olacaktır. İki gün boyunca simultane çeviri yapılacaktır.
Konferansta tebliğ ya da poster sunumu yapmak isteyen kişilerin 500 sözcüğü aşmayan çalışma özeti ile isim ve kurumsal ilişkiyi de içeren ve 100 kelimeyi aşmayan kısa özgeçmişlerini göndermesi gerekmektedir. Özetler Türkçe veya İngilizce dillerinde hazırlanabilir (MS Word dosyası olarak).
Özetlerin 16 Eylül 2018 Pazar gününe kadar info@tcps.org.tr adresine mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
Tüm konferans konuşmacılarına 30 Eylül 2018 Pazar gününe kadar kabul bilgisi ulaştırılacaktır. Tebliğ ya da poster sunumları kabul edilen katılımcıların tebliğin ya da poster çalışmasının son halini 15 Kasım 2018 Pazar gününe kadar ulaştırması beklenmektedir. Kabul edilen tüm çalışmalar basılacaktır.
Konferans, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı programı tarafından desteklenen Ceza İnfaz Sistemindeki Kişiler için Savunuculuk projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Kaynak: TCPS
Bizi Takip Edin