Dünyanın En Kapsamlı İklim Yasası Hollanda Parlamentosu’nda
Hollanda Parlamentosu dünyanın en kapsamlı iklim yasası teklifini bugün parlamentoya sundu.
Yeni yasa teklifi Hollanda hükümetlerinin her beş yılda bir iklim planlarını gözden geçirip güncellemelerini de zorunlu kılıyor. Hollanda’nın yanı sıra Fransa, İsveç, Norveç gibi birçok Avrupa ülkesi de hedeflenen yıllarda karbon nötr olmayı yasal bir zorunluluk haline getiriyor.
Hollanda Parlamentosu’nun %75’ini temsil eden partiler, dünyanın en kapsamlı iklim yasası olan yasa teklifini bugün parlamentoya sundular. Ülkede iktidar ile muhalefeti bir araya getiren yasa teklifi, Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD ve muhalefetteki Yeşiller başta olmak üzere toplam yedi parti tarafından destekleniyor. Yasanın, ilgili formaliteler tamamlandıktan sonra hızlıca yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hollanda’da, 2016 yılı verilerine göre kişi başına 9,6 ton emisyon miktarı düşüyor ve bu değerler dünya ortalamasının iki katı olarak gerçekleşiyor. 2007 yılı için %30 oranında emisyon azaltımını hedeflemiş olsalar da sadece %13 oranında bir azaltım gerçekleşiyor.
Oldukça kapsamlı olan yeni yasa teklifi, ülkede emisyonların 2050 yılına kadar %95 oranındaki azaltım hedefine hukuki bağlayıcılık kazandırıyor. Yasa aynı zamanda emisyonların 2030 yılına kadar %49 azaltımını da yasal olarak zorunlu kılıyor.
Yasa teklifi, 2019 yılından sonra Hollanda hükümetlerinin her beş yılda bir iklim planlarını gözden geçirip güncellemelerini gerektiriyor. Süreç, Paris Anlaşması’na uyumlu bir biçimde yürütülecek. Ayrıca, Enerji ve İklim Bakanlığı, düzenli olarak hedefleri takip etmek ve raporlamakla zorunlu tutuluyor.
İklim Yasaları
Her geçen gün ulus düzeyinde kapsayıcı iklim yasalarının sayısı giderek artıyor.
– İlk iklim yasası 10 yıl önce Birleşik Krallık’ta yürürlüğe girdi. Yasa ile kurulan İklim Değişikliği Komitesi şu anda Paris Anlaşması ve bu anlaşmanın uzun vadeli emisyon azaltımı hedeflerine uyumu hakkında analiz hazırlıyor. Ancak Birleşik Krallık’ın net sıfır karbon hedefi için daha sıkı emisyon azaltımına gitmesi gerekiyor.
– Diğer bir kapsamlı ve yüksek hedefli iklim yasası da geçtiğimiz yıl İsveç’te yürürlüğe girdi. Ülke 2045 yılında karbon nötr olmayı hedefliyor. Aynı şekilde Norveç de 2050 yılına kadar %95 oranında emisyon azaltımını yasa ile bağlayıcı kılmış durumda.
– Fransa’da ise Emmanuel Macron Hükümeti mevcut iklim yasasını güçlendirerek ülkeyi 2050 yılında karbon nötr yapma hedefini kanunla bağlayıcı kılmayı planlarken 2040 yılına kadar dizel ve benzinli araçların kullanımının sona ereceğini duyurdu. Bakanlık bu yasa teklifini içeren iklim planını geçtiğimiz günlerde sundu.
– En yüksek hedefli ve kapsayıcı iklim yasası ise Kosta Rika’da. Ülke oldukça zorlayıcı bir hedef olsa da, 2021 yılında karbon nötr olmayı planlıyor.
Yakın gelecekte iklim yasası olan ülkeler kervanına yeni ülkelerin de eklenmesi bekleniyor. Portekiz, Güney Afrika, İspanya, Yeni Zelanda ve Almanya’da iklim yasası hazırlıkları devam ediyor.
Kaynak: İklim Haber
Bizi Takip Edin