Elazığ Bisiklet Spor Kulübü’nden Bisiklet Çeşitleri Tablosu
Bisiklete başlayan ve bisikletini geliştirmek isteyen herkesin aklına takılan meşhur bir soru vardır. Hangi bisikleti almalıyım?
İşte bu konuya cevap verebilecek nitelikte kısa ve öz bir bilgi vereceğiz.
Piyasada ve kullanımda olan bir çok çeşit bisiklet bulunmaktadır. Ancak kafa karıştırıcı olmaması açısından bisiklet çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamakta fayda var.
Genel hatlarıyla bisikletler şu 3 ana başlıkta toplanmaktadır.
- Dağ Bisikletleri
- Yol Yarış Bisikletleri
- Şehir Bisikletleri
Tabi bir de özel bisikletler var. BMX, Fat, Engeliz Bisiklet vs. Onlara aşağıda ayrıca yer verdik.
1- Dağ Bisikletleri
Dağ bisikletlerinin kullanım amacı adından da anlaşıldığı gibi dağda, arazide, patikalarda, stabilize yollarda ve downhill parkurlarda kullanılan bisikletlerdir.
Yol yarış bisikletlerine göre ağır ve hantaldır. Bu nedenle şehir içinde kullanımı mümkün olmakla birlikte şehir içi sürüşlerde dağ bisikletini harcayacağınız fazla enerji nedeniyle tavsiye etmemekteyiz. Ayrıca dağ bisikletlerinin dişlileri diğer bisikletlere göre daha düşüktür. Bu nedenle yüksek hız yapılamamaktadır.
Dağ bisikletlerinin tekerleri diğer çeşitlere göre geniş olduğundan daha iyi bir yol tutuşu sağlamaktadır. Ancak iyi yol tutuşu demek her zaman hızınızın azalması anlamına gelmektedir.
Dağ bisikletlerinde güvenlik açısından Hidrolik Disk teknolojisinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü toprak arazide fren mesafesi önemli bir ölçüttür.
Genel olarak 2 çeşit dağ bisikleti kullanılmaktadır.
a. Hard-Trail: Eğer ağır arazilerde Downhill yapıp 5-10 metre yüksekten uçmak gibi düşünceniz yoksa ve sadece dağlarda, toprak yollarda gezinecekseniz kesinlikle bu tarz bir bisiklet almanız gerekmektedir. Genellikle tek amartisörlüdür. Bazın modelleri amartisörsüz olabilmektedir. Şehir içi kullanımda pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü lastikleri hızınızı kesecektir.
Ayrıca Hard-Trail Dağ bisikletlerin lastiklerini değiştirerek de Trekking bisiklete dönüştürmek mümkündür. Bu şekilde bisikletinizi ihtiyaca göre şehir içinde Trekking bisiklet olarak, arazide ise Hard-Trail Dağ bisikleti olarak kullanabilirsiniz.
Ortalama bir aliminyum gövde Hard-Trail Dağ bisikleti 14-15 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 4-5 KG artarken karbon gövdelilerde ağırlık 2-3 KG azalmaktadır.
b. Full Süspansiyon: Eğer amacınız Downhill yarışlarına ve gösterilerine katılmak ise, arazide yüksek atlayışlar yapmak ise bu tarz bir bisiklet almanız gerekmektedir. Şehir içi kullanımda kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü çok ağır ve gereksiz bir yol tutuşu vardır. Ayrıca süspansiyonları kullanıcının hızını aşırı bir biçimde kesmektedir.
Ortalama bir aliminyum gövde Full Süspansiyon bisiklet 17-18 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 6-7 KG artarken karbon gövdelilerde ağırlık 2-3 KG azalmaktadır.
2- Yol Yarış Bisikletleri
Yol yarış bisikletleri asfaltta kullanıma uygun bisikletlerdir. Cyclecross modelleri hafif arazilerde de kullanılabilmektedir.
Hız tutkunuysanız, asfalt sürüşleri yapmak, antrenman yapmak veya yarışlara girmek gibi bir düşünceniz varsa bu bisiklet tam size göre. Lastikleri ince olduğundan yol tutuşu çok azdır. Ancak buna bağlı olarak çok seri bisikletlerdir. Bu bisikletlilerin dişlileri diğer bisikletlere göre yüksektir. Bu nedenle yüksek hızlara ulaşabilmektedir. Ancak şehir içi trafiğimde kullanımı biraz zor olabilmektedir. Çünkü önceden de bahsettiğimiz gibi yol tutuşu çok azdır. Buna bağlı olarak fren mesafeleri de uzundur. Ancak az da olsa Hidrolik Diskli modelleri mevcuttur.
bu bisikletler kullanım amacına göre 3 çeşittir.
a. Yol Yarış Bisikleti: Bu bisikletle yol yarışlarında, asfatl yollarda antrenmanda kullanılmaktadır. Hız tutkunlarının ve bisikleti profesyonel bir sporcu olarak kullananların tercihidir.
Çok hafif dizayn edilen bisikletlerdir. Dişlileri yüksek oranlıdır. Lastiklerinin ise yol tutuşu çok azdır. Bu nedenle fren mesafesi yüksektir. Rüzgarı kesmesi amacıyla gidonları sele hizasından aşağıdadır. Lastikleri ince ve hassastır bu nedenle çukurlu yollarda lastiğin yarılması gibi kötü sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz vardır.
Ortalama bir aliminyum gövde Yol Yarış bisikleti 9-10 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 1-2 KG artarken karbon gövdelilerde ağırlık 1-2 KG azalmaktadır.
b. Cyclocross bisikletler: Bu bisikleti asfaltta sürmekten sıkılıp da stabilize ve yeşillik alanlarda sürmek isteyen ama ağırlık ve hızdan ödün vermeyenler tercih etmektedir. Ayrıca yağışlı havalarda da yol biskletinden vazgeçmeyenlerin terchidir.
Bu bisikletlerin yol yarış bisikletlerinden farkı şudur: bu bisikletlerin lastikleri daha dişli, daha kalın ve daha iyi yol tutuşu sağlayan lastiklerdir. Fren teknolojileri ve jantları daha üst segmenttir.
Ortalama bir aliminyum gövde Cyclocross bisikleti 10-11 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 1-2 KG artarken karbon gövdelilerde ağırlık 1-2 KG azalmaktadır.
c. Triatlon bisikleti:
Atletizm, Yüzme ve Bisiklet sporu üçlemesinden oluşan triatlon sporu için tasarlanmış özel bisikletledir. Bu bisikletlerin aerodinamik yapısı ve ergonomisini tamamiyle rüzgarı kesecek biçimde tasarlanmıştır. Gidonları daha önde olup sele boru açıları normal yol yarış bisikletlerine göre daha diktir. Bu nedenle normal yol yarış bisikletlerine göre çok uzun mesafelerde kullanımı zordur.
Bu bisikletleri yalnızca triatlon sporu ile uğraşanlar tercih etmektedirler. Genellikle üst seviye malzemeler kullanılmaktadır.
Ortalama bir aliminyum gövde Triatlon bisikleti 8-9 KG ağırlığındadır. Karbon gövdelilerde ağırlık 1-2 KG azalmaktadır.
3. Şehir Bisikletleri
Şehir bisikletleri bir nevi dağ bisikleti ile yol yarış bisikleti karışımı bisikletlerdir. Eğer şehir içinde bisiklet sürmeyi düşünüyorsanız, evden işe – evden okula gitmek istiyorsanız, arada bir toprak yolları kullanarak hafif araziye kaçamak yapmak istiyorsanız ve şehirlerarası, ülkelerarası bir bisiklet turu yapmak istiyorsanız bu bisikletler tam size göre. Başka maceralara açılmaya gerek yok.
Yalnızca yukarıda saydığımız amaçlar için bisiklet kullanacaksanız dağ bisikleti alıp hızınızı kesmenin veya yol bisikleti alıp konforunuzu bozmanın anlamı yoktur. Çünkü şehir bisikletleri dağ bisikletlerine göre hafif ve seridir. Yol bisikletlerine göre ise konforlu ve kullanışlıdır. Hidrolik disk frenli modelleri güvenlik açısından tercih edilmektedir.
a. Klasik Şehir Bisikleti: Bu bisikletler şehir içi ulaşıma göre tasarlanmış bisikletlerdir. Vitesli veya vitessiz seçenekleri mevcuttur. Genellikle hızı kesmemesi açısından amartisözsüz olarak tasarlanırlar. Şehrinizde hiç çukur tümsek yoksa (Türkiye şartlarında çok zor) bu bisiklet şehir içi kullanımı için uygundur. Ancak toprak yolda kullanışlı olduğu söylenemez. Yüksek sürat yapmaya müsait bir bisiklet değildir.
Genellikle orta yaş üstü kimseler tarafından tercih edilmektedir.
Ortalama bir aliminyum gövde klasik şehir bisikleti 12-13 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 2-3 KG daha artmaktadır.
b. Trekking Bisiklet: Bu bisikletler hem şehir içi kullanım için hem de toprak yollar için uygundur. Çukurlu tümsekli şehir yollarında hem hızı hem konforu sağlayacak türden bisikletlerdir. Çünkü genel olarak bu bisikletlerde kilitlenebilir ön amartisör mevcuttur. Bu sayede yokuş tırmanırken veya asfaltta sürüş yaparken amartisörü kilitleyerek bisikletin sizi yormasını önleyebilirsiniz. Hatta bazı modellerde amartisörün sertlik ayarını da kendiniz yapabilirsiniz. Kıvraklığı ve hızıyla günümüzde en çok tercih edilen şehir bisikletlerinden biridir.
Ayrıca Hard-Trail Dağ bisikletlerin lastiklerini değiştirerek de Trekking bisiklete dönüştürmek mümkündür. Bu şekilde bisikletinizi ihtiyaca göre şehir içinde Trekking bisiklet olarak, arazide ise Hard-Trail Dağ bisikleti olarak kullanabilirsiniz.
Ortalama bir aliminyum gövde Trekking bisikleti 12-13 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 2-3 KG daha artmaktadır.
c. Konfor Bisikleti: Gidonun sele kadar yüksek olduğu hatta bazen seleden de yüksek olduğu, konforlu bir seleye sahip, şehir içi kullanıma uygun ve amartisörsüz klasik bir bisiklet tarzıdır. Genellikle vitessiz veya az vitesli olarak dizayn edilirler. Yalnızca şehir içi kullanıma uygun bisikletlerdir. Yük taşımak için kullananlar da mevcuttur. Yüksek sürat yapmaya müsait bir bisiklet değildir.
Ortalama bir aliminyum gövde klasik şehir bisikleti 13-14 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 2-3 KG daha artmaktadır.
d. Katlanır Bisiklet: Evinizden işyerinize ulaşmak çok mu zamanınızı alıyor? 3 Araç değiştirerek işe gitmekten sıkıldınız mı? İşte size çözüm:
Bu bisikleti genellikle metropollerde tercih edilen bir bisiklettir. Yolun bir kısmını bisikletle katettikten sonra katlayıp toplu ulaşım araçlarına (Otobüs, Metro, Tren) binme imkanı sunan bisikletlerdir. Katlandığında bir çanta ebatlarına gelmektedir.
Ortalama bir aliminyum gövde klasik şehir bisikleti 11-12 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 1-2 KG daha artmaktadır.
Diğer Özel Bisikletler
1. Gösteri Bisikletleri
Bu bisikletler gösteri yapmak amacıyla kullanılan bisikletlerdir. Ancak bu bisikletler ile sürüş yapmak zordur. Ulaşım amaçlı kullanıma uygun bisikletler değildir.
a. Fat Bike: Bu bisikletler görünümde Full-Süspansiyon gibi görülmektedir ancak çok kalın ve geniş lastiklere sahiptir. Bu şekilde her türlü akrobatik harekerlere dayanıklı bir yapı sağlamaktadır.
Ortalama bir aliminyum gövde Fat Bike 16-17 KG ağırlığındadır. Çelik gövdelerde ağırlık 3-4 KG artarken karbon gövdelilerde ağırlık 2-3 KG azalmaktadır.
b. BMX Bisiklet: Bu bisikletler küçük lastikli amartisörsüz küçük ebatlı bisikletlerlerdir. Bu tarz bisikletler havada yapılan akrobasi hareketleri için tasarlanmıştır. Genellikle dayanıklı olması açısından çelik malzemeden imal edilmektedirler.
Ortalama bir çelik gövdeli BMX gösteri bisikleti 13-14 KG ağırlığındadır.
2. Tandem Bisikletler: Sevdiklerinizden kopamıyor musunuz? Bisiklet ile sevdikleriniz arasında mı kaldınız? Yoksa sevdikleriniz bisiklet kullanmayı bilmiyor mu? Paylaşımcı bir ruha mı sahipsiniz? Ya da Bisiklete binmek isteyen görme engelli bir arkadaşınız mı var?
İşte bu bisikletler tam size göre. Bu bisikletlerde Gidon kontrolü öndeki binicinin elindedir. Ancak biniciler pedalı ortaklaşa çevirirler. Ayrıca uzak doğuda yanyana dizayn edilmiş tandem bisikletlere de rastlayabilirsiniz.
Bu bisikletlerin de şehir bisikleti, dağ bisikleti ve yol yarış bisikleti modelleri mevcuttur.
3. Engelsiz Bisikletler
Engelli bireyler için tasarlanmış özel bisikletlerdir. Görme engelliler için tandem, bedensel engelliler için ise koldan pedallı modeller tasarlanmıştır.
4- Römorklu Bisikletler
Bu bisikletler şehir içinde çevreci bir yük taşıma aracı olarak kullanılmaktadır. Arkada taşıma sepeti ve 2 teker bulunur.
Kaynak: Elazığ Bisiklet Spor Klübü
Bizi Takip Edin