Çevre Kirliliği Savaşlardan, Felaketlerden ve Açlıktan Daha Ölümcül

Hava, toprak ve su kirliliği gibi doğal alanların kirlenmesi her yıl savaşlardan ve felaketlerden daha fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açıyor. Erken hayatını kaybedenlerin sayısı AIDS, tüberküloz ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin sayısının toplamından daha fazla.

1823’den beridir bağımsız ve uluslararası bir tıbbi akademik yayın olan The Lancet, 2015 yılında her altı erken ölümden birinin, yani yaklaşık 9 milyon kişinin, kirlenmeye maruz kalmaktan hayatını kaybetmiş olabileceğini öne sürüyor.

Kirlilikten dolayı kaynaklanan ölümler, hastalıklar ve sosyal kayıpların her yıl 4,6 trilyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Bu küresel ekonominin yaklaşık %6,2’lik bir bölümünü oluşturuyor.

Raporun ana yazarlarından biri olan ve Icahn Tıp Fakültesi’nde dekan olarak görevli salgın hastalıklar uzmanı Philip Landrigan, çevre kirliliği hakkında bir çok çalışma olduğunu ama hiç bir zaman AIDS ya da iklim değişikliğinin gördüğü ilgiyi görmediğini savunuyor.

Landrigan, kirliliğin aslında dev bir problem olduğunu insanların farklı ve dağılmış parçalarını gördüğü için dikkate almadığını öne sürüyor. Yayınlanan rapor ilk defa kirliliğinin farklı nedenlerinden dolayı yaşanan can kayıplarını tek bir kaynak altında topluyor.

Araştırma 2015 yılında yaklaşık 9 milyon kişinin hayatını çevre kirliliği yüzünden kaybettiğini belirtiyor. Can kayıplarının en büyük nedenlerinden biri ise hava kirliliği. Ulaşım, kapalı alanda yakılan ateş ve enerji santralleri gibi kaynakları bulunan kirli hava her yıl 6,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Hava kirliliğinden sonra ise su kirliliği ise parazitli hastalıklar ve bağırsak hastalıklarına yol açarak 1,8 milyon kişinin can kaybına sebebiyet veriyor. Çevre kirliliğinden hayatını kaybeden kişi sayısı 2,5 milyon kişi ile en fazla Hindistan’da, daha sonra ise 1,8 milyon kişi ile Çin’de.

Bangaldesi, Pakistan, Kuzey Kore, Güney Sudan ve Haiti gibi ülkelerde her 5 erken ölümden biri ise çevre kirliliğinden. Rapor için hazırlanan haritada her 100 bin ölümden ne kadarının çevre kirliliğinden yaşandığını görmek mümkün. Türkiye için bu oran her 100 bin can kaybından 50’si ile 75’inin çevre kirliliğinden yaşandığını gösteriyor.

 Kaynak: Yeşilist
Etiketler