TedxReset geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşti
Ali Üstündağ kuratörlüğünde; TedxReset beyin takımının gönüllü çalışmaları ile bu yıl 9. kez düzenlenen konferansın konukları kendi ilham verici yolculuklarını anlattı.
TedxReset Yol(a)çık/Hit the road teması ile 24 Mart 2018 cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşti.
Ali Üstündağ kuratörlüğünde; TedxReset beyin takımının gönüllü çalışmaları ile bu yıl 9. kez düzenlenen konferansın konukları kendi ilham verici yolculuklarını anlattı.
“Durduğun yerden memnun değilsen bir adım atabilirsin, doğru yerde mutlu olursun”
Programın ilk konuşmacısı Süslü Bisiklet turunun organizatörü Sema Gür oldu. Sema Gür, 38 yaşında binmeyi öğrendiği bisikleti erkek egemen doğa sporundan, kadınların birey olarak var olabildikleri bir şehir aracına dönüştürme yolculuğunu paylaştı. 2013 yılında İzmir’de Süslü Kadınlar Bisiklet Turu adı ile başlayan; 2017’de 50 şehire yayılan hareketin ilk adımını atan Gür, “durduğun yerden memnun değilsen bir adım atabilirsin, doğru yerde mutlu olursun” dedi.
İlk adım oturumunda Girişimci Alp Onur, bir lise girişimcilik kampında başlayan “Alzheimer Çipi Looky”nin hikayesini anlatırken, SAP Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal, konuşmasında modern hayatın biz de yarattığı kimlik ve anlam ikilemine değindi. Gelecekte iş hayatında rollere uygun kimlikler yaratmak yerine otantik kimliklerle var olmanın mümkün olacağına dikkat çekti. Oturumun son konuşmacısı ise 13 yaşında ağlayarak başladığı basketbol kariyerini NBA’de koç olarak sürdüren Mehmet Okur oldu.
Müslüman, feminist, gitarist, anne
Yoldan Çıkanlar başlığına sahip ikinci oturumda “cizenbayan” adlı sosyal medya hesabı ile bilinen Elif Tanverdi, Askıda ne var sitesinin kurucusu Oğuzhan Canım, AÇEV aile eğitimleri direktörü Hasan Deniz, televizyoncu Güven İslamoğlu ve Reçel Blog editörlerinden Rümeysa Çamdereli konuşmalarını yaptılar.
Oğuzhan Canım; “Askıda ne var”ın yolculuğunu anlatırken, Hasan Deniz “babalık” konusunun hassasiyetine ve gelecek kuşaklar üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Reçel blog kurucu ve editörlerinden Rümeysa Çamdereli ise hikayesi ile bilinen yollar dışında alternatif yollar da olduğunu gösterdi.
“Google’da türbanlı gitarist yazdığınızda beni görüyordunuz. Üniversitede başım örtülü olduğu için okuldan içeri giremeyenlerden biri de bendim. Müslümanlığı, feminizmi ve kadın olmayı paylaşabilmek için ‘reçel’ adlı blog sayfasını açtık. Müzisyen denilince akla uzun saçlı kot pantolonlu erkekler geliyor. Elektro gitar çalan kadın pek bulunmuyor. Bunlar böyle anlatıldığında kendiliğinden olmuş gibi gözüküyor ama hiçbiri kendiliğinden olmadı. ‘Şu olursan bunu olamazsın’ diyenleri hep görüyoruz. Ben bu ön yargılara karşı sesimi çıkarmaya çalışıyorum.”
“Sanat insanın kendini ve başkalarını anlama yolunda müthiş bir araç”
İstanbul Modern’de gönüllü olarak başladığı kariyerine yoga hocalığı, çeviri ve müze çalışmaları, reiki seanslarını da ekleyen Hüsne Rhea Çiğdem, toplum olarak anlamadığımız şeyleri sevemediğimizi, sevmediğimiz şeyleri anlamadığımızı ifade etti. Konuşmasının sonunda izleyicilerden çocuklarını müzeye götürmelerini istedi.
“Lütfen çocuklarınızı müzelere götürün, birlikte gezin, bakın, hissedin, çünkü ancak o zaman birbirimize hoşgörü ile bakıp sevebileceğiz! Sanat insanın kendini ve başkalarını anlama yolunda müthiş bir araç!” dedi.
Yolu açanlar oturumunda yer alan diğer konuşmacılar ise sosyal etki kaynaklarını data ile birleştirerek sosyal sorunları çözmek için alternatif yollar yaratılabileceğini anlatan Bisiklet paylaşımı platformu Donkey Republic’in kurucularından Erdem Ovacık; kapladığı kitaplara yaptığı çizimlerden ödüllü kitap kapaklarına uzanan kariyeri ile Utku Lomlu ve çocuklara işaret dili öğreten robot Naocan ile Hatice Köse oldu.
Yolu İnşaa Edenler; Mesele yola çıkmak ve yolda kalmak
Yolu İnşaa Edenler adını taşıyan son oturumunda yer alan konuşmacılar ise “Distopyayı bırak nerede durduğuna bak” diyen Mehmet İnhan, İstanbul Tasarım Bienali’nin direktörü olan Deniz Ova ve Hürriyet Gazetesi’nde hayatın içinden çarpıcı haberlere imza atan gazeteci Gülden Aydın ve moda tasarımcısı Arzu Kaprol oldu.
Hatalarını yaratıcılığa dönüştüren Kaprol, parmak izi deseninin hikayesini anlattı.
“Parmak izi desenim bugün hâlâ bana, bu işe en başında neden girdiğimi hatırlatıyor. Önemli olan gidilen yerden çok, yolda olmak ve bundan muazzam keyif alarak yaratmaya devam etmek” dedi.
TedxReset konuşmacıları bireysel yol hikayeleri ile dinleyicilere bir günlük ilham verici bir öğrenme yolculuğuna çıkarttılar. Bulundukları yerlere nasıl ve ne şartlarda yürüdüklerini anlatırken; hayat yolculuğunun keyifli,zorlu ve sürprizlerle dolu olduğunu hatırlattılar.
Bizi Takip Edin