DİKAD’ın Bu Yılki 8 Mart Mesajı İş Dünyasına: Görüyorsunuz, Anlatmaya Gerek Yok!
Diyarbakır İş Kadınları Derneği, 8 Mart mesajında iş dünyasının “erkek egemen” karakterine “Eril Değil Adil Yönetim!” çağrısında bulundu.
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), her yıl 8 Mart mesajlarıyla Türkiye gündemine yerleşmeyi başaran bir kurum. Daha önceki yıllarda “Yüzümüze bakmaya yüzünüz olsun!” afişleriyle kadına yönelik şiddeti gündemleştiren ve “Kadın varsa umut vardır” görselleriyle barış çağrısı yapan DİKAD bu yıl oda ve borsa seçimleri sebebiyle iş dünyasının “erkek egemen” karakterine seslendi. İş dünyasının önemli kuruluşları olan TOBB, TİSK ve TESK gibi kurumların logolarını takım elbiseli erkeklere montajlayan DİKAD, bu aralar fenomen hale gelen “görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok!” videosunu afişe taşıdı.
Düzenledikleri basın toplantısında, her yıl kamuoyunun gündeminde olan konularla ilgili farkındalık çalışmaları yaptıklarını söyleyen DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, kadın işverenlerin Türkiye’de yüzde 10 olduğunu, ancak Oda ve Borsalarda kadın temsilcilerin aynı oranda olmadığının altını çizdi. “Kimi oda ve borsalarımızda yüzde 5, kimilerinde yüzde 1 veya yüzde 0 gibi çok trajik rakamlar var. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar Oda ve Borsalarda yüzde 0.1’lik bir oranda temsil ediliyorlar. Bizler Eril değil, adil yönetim istiyoruz. Ekonomide, kalkınmada birlik isek yönetimde de birlik olunması gerektiğine inanıyoruz. Aklın cinsiyeti yoktur. Ama akılda birlik vardır. Bu yüzden de hem iş dünyasındaki kadınların hem de iş adamlarının birlikte bir şeyler başarabileceğine inanıyorum.’’ açıklamasında bulundu.
Sivil Sayfalar adına görüşlerine başvurduğumuz Reyhan Aktar, kadın haklarının daha çok politik bir düzlemde dile getirildiğini ve bunun bazı noktalarda kadını araçsallaştırdığını dile getirerek şunları söyledi: Kadın sorunu daha ziyade politik bir argüman olarak kullanılıyor. Bunların çözümüne dair herhangi bir ortaklaşma ya da somut adımlar atılmadığı için, bizler sadece çok seslilikten yola çıkarak çok şey yapılıyor havasına giriyoruz. Burada esas olan samimiyet çok sesliliği aşarak, çok şey yapmaktan geçiyor. Çok şey yapmanın yolu da yer vermek ve yol açmaktan geçiyor. Diyarbakır’da kadının konumunu daha ileri düzeye taşıyabiliriz. Eğer kadın girişimciliği, çocuk gelin oranı ve kadınların eğitim düzeyinde Türkiye ortalamasının altındaysanız yürütülen politikada eksik bir şeyler var demektir. Biz DİKAD olarak önümüzdeki oda ve borsa seçimlerinde aday olan bütün iş kadınlarını destekleme kararı aldık. Kadın işverenlerden destek isteyenlerin kadına yönetimde yer vermeleri gerekiyor, biz oda ve borsa seçimlerinde bu motivasyonla oy kullanacağız. Bütün kadın arkadaşlara başarılar diliyorum.”
Bizi Takip Edin