“Medyada LGBTİ’leri özne olarak görmeyen dil hakim”
Sivil Düşün Toplumsal Cinsiyet Eşitliği danışma kurulunda LGBTİ odaklı medya okuryazarlığı konuşuldu.
Sivil Düşün Avrupa Birliği Programı, Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı danışma kurulu toplantısı düzenledi. Sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin katıldığı toplantı 5 Mart’ta İstanbul’da yapıldı.
Danışma kurulunda eş zamanlı olarak wendo’dan hak temelli izlemeye çok sayıda atölye yapıldı. Atölyelerden biri de LGBTİ Odaklı Medya Okur Yazarlığı atölyesiydi. Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar’ın yürüttüğü atölyede derneğin 2017 Medya İzleme Raporu’nun yanı sıra medyada ayrımcı dil ve nefret söylemiyle mücadele yöntemleri tartışıldı.
Ayrımcılık ve medya
Yıldız Tar araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
“Toplama bakıldığında rapor, medyanın 2017 yılında LGBTİ’ler söz konusu olduğunda ayrımcılık ve nefret söylemini kullanmaktan çekinmediğini, LGBTİ’lerin gazetelerde özne olarak yer alamadığını ve daha yürünecek çok yol olduğunu ortaya koyuyor…”
Medyanın insanların hayatlarını, gündelik yaşamlarını, hayatın birçok alanını belirleyen bir güce sahip olduğunu söyleyen Tar, Türkiye medyasında LGBTİ’ler açısından tablonun olumlu bir yerde durmadığını belirtti. Özellikle Türkiye’de haberciliğin LGBTİ’leri özne olarak görmeyen bir dil kullandığını belirten Tar, LGBTİ’lerin dışlandığı bir sistemin sürdürülmesi ile LGBTİ’lere dönük bir ayrımcılık ideolojisinin yerleştiğini ifade etti. Ayrımcılığın toplumsal adaleti zedelediğini hatırlatan Tar, “Ayrımcılık bazen görmezden gelme bazen de farklı muamele ile kendini gösterir. Her iki biçimde de ayrımcılığa uğrayan kişinin toplumsal hayatın bütününe katılımını zedeler, imkansız kılar en iyi ihtimalle görünmezliğe hapseder” şeklinde konuştu. Görünmez kılınmaya karşı, basının sorumluluğuna değindi.
Medya İzleme Raporu hakkında
Kaos GL Derneği, LGBTİ’lerin gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2017 Medya İzleme Raporu’nu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Dokuz yıldır medyada LGBTİ temsilini mercek altına alan derneğin 2017 yılı raporu için araştırmayı Ali Özbaş, Aslı Alpar ve Yıldız Tar yürüttü. Raporu ise derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar yazdı.
Raporda, genel tablonun yanı sıra gazete bazlı incelemeler de yer alıyor. Yerel basın için ayrı bir başlıkla şehirlere ve o şehirlerde yayınlanan haberlere odaklanılıyor. Medya izleme araştırma sonuçlarına ilişkin sonuçların yanı sıra seçilen haberler detaylıca inceleniyor. Raporun son iki bölümünde hem LGBTİ odaklı habercilik kılavuzu hem de nefret suçu ve söylemine ilişkin bilgiler yer alıyor.
Araştırmanın genel sonucu 2017’de yazılı basında yayınlanan haber, söyleşi ya da köşe yazılarının yüzde 46’sının (1097) hak haberciliği ilkelerine uygun olduğunu ortaya koyuyor. Bütün metinlerin yüzde 54’ünü oluşturan 1291 metinde ise LGBTİ’lerin temel hakları ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da LGBTİ’lere ilişkin önyargıları besleyen içerik tercih edildi.
Bizi Takip Edin