İzmir Tiyatro Festivali’nde mülteci çocuklar sahnede
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) düzenlediği 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali mülteci ve Türkiyeli çocukları tiyatro sahnesinde buluşturdu. 10 gün süreyle yurt içi ve dışından çeşitli oyun, performans ve etkinlikleri İzmirli tiyatro severlerle buluşturan festivali, hazırlık komitesinde gönüllü olarak çalışan Büşra Bozkurt ile konuştuk. Festival hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız? Bu […]
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) düzenlediği 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali mülteci ve Türkiyeli çocukları tiyatro sahnesinde buluşturdu.
10 gün süreyle yurt içi ve dışından çeşitli oyun, performans ve etkinlikleri İzmirli tiyatro severlerle buluşturan festivali, hazırlık komitesinde gönüllü olarak çalışan Büşra Bozkurt ile konuştuk.
Festival hakkında kısa bir değerlendirme yapar mısınız?
Bu yıl ‘Cesaret’ temasıyla yola çıkan 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, 8-18 Aralık tarihleri arasında İzmir’in her yerindeydi. Festival 5’i yurt dışından, 32si Türkiye’den toplam 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekânda ev sahipliği yaptı. Festivalde bir yerli yapımın prömiyeri de gerçekleşirken, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar da İzmirlilerle buluştu.
Mülteci çocukları festivale dahil etmek fikri nasıl oluştu?
Sanatın ve özelinde tiyatronun iyileştirici ve eğitici gücüne inanıyoruz. Bu yüzden sosyal uyum çerçevesinde Suriyeli göçmen, mülteci ve Türkiyeli çocukları tiyatro sahnesinde buluşturma fikrini hayata geçirmek istedik. Festival kapsamında Deneysel Tiyatro Komünü Ekibinin Düş Gezgini isimli çocuk oyunuyla, 300’e yakın Suriyeli mülteci, göçmen çocuk ve yaşıtları Türkiyeli çocuklara (1. ve 2. sınıf-Kadifekale), SGDD (Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği) ve Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisine işbirliğiyle, ev sahipliği yaptık.
Bu yılki ödüller kimlere gitti?
6.İzmir Tiyatro Festivali’nin Ödülleri, bu yıl da tiyatronun önemli isimlerine verildi. Festivalin Emek Ödülü 20 yılı aşkın süredir yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Mitos-Boyut Yayınları kurucusu Yılmaz Öğüt’e, Onur Ödülü 1966 yılından bu yana yurt içi, yurt dışında, tiyatro ve sinemada sahne önü yada rejide yer alan eğitimci, Sanatçı Ayşe Emel Mesci’ye, festival teması olan cesaret ödülü ise “Gündelik Hayata Direnmek” kitabının yazarı Doçent Süreyya Karacabey’e verildi.
Festivalin tiyatro dışındaki aktivitelerinde neler vardı?
Festival kapsamında ücretsiz atölye çalışmaları ve söyleşi ile kısa oyun yarışması da gerçekleştirildi. Atölyelerden ilki 30 yıldır Hollanda’da tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu yapan Celil Toksöz tarafından verildi. Performans tasarımı ve kontak doğaçlama atölyesi ise Serenay Oğuz tarafından gerçekleştirildi. Çağdaş dans tekniğinden uyarlanan atölye yer seviyesinde başlar ve yüksek enerjili akrobatik formlara katılımcılara sunuldu. Vecdi Sayar ve Orhan Alkaya’nın katıldıkları “Direnen Sanat” söyleşisi de İzmirlilerle buluştu. Her sene olduğu gibi bu sene de, yan etkinliklerle birlikte festivalimizin izleyicilerimizi ve tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuları, yönetmenleri, dramaturgları daha farklı boyutlarda da beslemesini umut ettik
Bizi Takip Edin