‘Dünden Bugüne Teneke Mahalle’ fotoğraf sergisi sizleri bekliyor…
İstanbul’un hemen yanı başında “Teneke Mahalle”deki çadırlarda yaşayan, güvenlik, eğitim ve su gibi temel ihtiyaçlardan mahrum 18 Roman aile, Kelemet Çiğdem Türk ve sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel önderliğinde başlatılan gönüllü girişimin iki yıl süren çabaları sonucunda evlerine geçti. Gönüllüler, kamu kuruluşları ve belediyelerin desteği sayesinde gerçekleşen bu mutlu olay düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna tanıtılıyor. İstanbul’un […]
İstanbul’un hemen yanı başında “Teneke Mahalle”deki çadırlarda yaşayan, güvenlik, eğitim ve su gibi temel ihtiyaçlardan mahrum 18 Roman aile, Kelemet Çiğdem Türk ve sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel önderliğinde başlatılan gönüllü girişimin iki yıl süren çabaları sonucunda evlerine geçti. Gönüllüler, kamu kuruluşları ve belediyelerin desteği sayesinde gerçekleşen bu mutlu olay düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna tanıtılıyor.
İstanbul’un Pendik ve Sultanbeyli ilçelerinin sınırında bulunan ve sıcak bir yuva, temiz su ve eğitimden mahrum olarak “Teneke Mahalle”deki çadırlarda yaşan 18 Roman aile, iki yıl süren çabalar sonunda derme çatma çadırlardan kurtuldu; aileler eve, çocuklar eğitime kavuştu. Kelemet Çiğdem Türk ve sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel’in kurduğu Ortak Hayaller Girişimi, Sultanbeyli, Pendik Belediyeleri, Pendik Kaymakamlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla bir araya geldi ve örnek bir dayanışma sergileyerek Roman aileleri yepyeni mutlu bir gelecekle buluşturdu. İki yıl süren tüm çalışmaların somut sonuçları fotoğraf sergisi, müzik dinletisi ve belgesel gösteriminden oluşan bir etkinlikle kamuoyuyla paylaşılıyor.
Sivil toplum – Kamu Romanlar için el ele verdi
Roman vatandaşların yaşadığı bölgede, Ortak Hayaller Girişimi’nden Kelemet Çiğdem Türk’ün 2015 Eylül ayında gönüllü olarak başlayıp sürdürdüğü yardım faaliyeti, bir zaman sonra kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklaşa sürdürülen bir iyileştirme mücadelesine dönüştü.
Çadırda ya da daha doğrusu tenekeden, kartondan imal edilmiş evlerde yaşayan, bu yüzden “Teneke mahalle” adıyla özdeşleşen bu mekânda, o zamandan bugüne ilk olarak Sultanbeyli Belediyesinin desteği ile çocukların okul ihtiyaçları, kıyafetleri, sabah kahvaltıları, öğle yemekleri ve okula ulaşım için servisleri temin edildi. Bu sayede okuma fikrine özendirilen çocuklar düzenli olarak okula gitmeye başladı. Okul onlar için bir yaşam alanı olurken, ön yargılar büyük ölçüde kırıldı.
Mutlu son: “Teneke Mahalle” artık yok…
Gönüllü insanlar, belediyeler ve kaymakamlık işbirliğine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 18 aileye maaş bağlayarak katıldı. Bu aileler tenekeden çıkıp, “normal” evlere yerleşti. “Romanlara ev vermem” diyen ev sahipleri ve emlakçılar ikna edildi; depozitolar, peşin bir aylık kiralar verildi. Yerleştirilen her aileye asgari konfor şartlarını sağlamak için buzdolabı, çamaşır makinası, ocak, baza-yatak, çekyat, halı ve dolap temin edildi. Ortaklaşa yürütülen iyileştirme çabaları, hem sosyal ve ekonomik olarak zor şartlara sahip, hem de kültürel olarak dışlanan Romanların daha insani bir hayata dâhil olabileceğini gösterdi.
Fotoğraf sergisi, Müzik dinletisi ve Belgesel gösterimi
Teneke mahalle için sürdürülen ve başarıya ulaştırılan kamu-sivil toplum birlikteliği modeli başka problemli konuların çözümü için de örnek olma özelliği teşkil ediyor. İki yıl süren ve mutlu sonla biten Teneke Mahalle’nin öyküsü bir fotoğraf sergisi ve belgesel gösterimiyle anlatılıyor. Serginin kapıları, müzik dinletisi ve belgesel gösterimi eşliğinde 10 Ocak’ta ziyaretçilere açılıyor.
Ortak Hayaller Girişimi’nden Kelemet Çiğdem Türk’ün ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in ev sahipliğinde gerçekleşecek etkinlikteki fotoğraf sergisi 10-20 Ocak tarihleri arasinda Sultanbeyli Belediyesi Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde ziyarete açık olacak.
Açılış: 10 Ocak 2018,
Saat 15:00
Mekan: Sultanbeyli Belediyesi Necmettin Erbakan Kültür Merkezi
Abdurrahmangazi Mahallesi, Belediye Cad. No:8
Sultanbeyli – İSTANBUL
Bizi Takip Edin