Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi destek bekliyor
Doğu Karadenizli kadınların en önemli sorunlarından biri istihdam. Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi yöneticisi Teşrife Boysan, kolektif çalışmaların desteklenmesi halinde sorunun çözüleceği görüşünde. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016’da bir önceki yıla göre 273 bin kişi artarak 3 milyon 330 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı erkeklerde 0.4 puanlık artışla yüzde […]
Doğu Karadenizli kadınların en önemli sorunlarından biri istihdam. Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi yöneticisi Teşrife Boysan, kolektif çalışmaların desteklenmesi halinde sorunun çözüleceği görüşünde.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016’da bir önceki yıla göre 273 bin kişi artarak 3 milyon 330 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı erkeklerde 0.4 puanlık artışla yüzde 9.6, kadınlarda ise 1.1 puanlık artışla yüzde 13.7 oldu. Aynı yılda; tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0.6 puanlık artışla yüzde 13 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.1 puanlık artış ile yüzde 19.6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0.6 puanlık artış ile yüzde 11.1 olarak gerçekleşti. Doğu Karadeniz’de işsizlik oranlarına bakıldığında Trabzon, Rize, Gümüşhane gibi kentlerde işsizlik oranı az gibi görünse de kadınların istihdama katılma oranı bir hayli düşük. Kadınların işsizlik sorununu çözmek için harekete geçen kurumlardan biri de Trabzon Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi.
Trabzon’da faaliyet gösteren Trabzon Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, özellikle kadınların sürdürülebilir bir enerji ile yerel ekonomiye katkı sunmasını sağlamayı hedefleyen bir sivil toplum kurumu. Kooperatifin yöneticisi Teşrife Boysan, Karadenizli kadınların en önemli sorunlarından birinin imece kültürünü unutmak olduğunu belirtiyor. Karadeniz’deki kadınların diğer en önemli sorunu ise istihdam. Karadeniz’de tarımda çalışan kadın sayısı oldukça fazla ancak kamu ve özel sektörde çalışan kadın sayısı bir hayli az. Türkiye’de yaşanan derin işsizlik hali Karadeniz Bölgesi’nde de yoğun olarak hissediliyor.
Kadınların istihdam sorununun çözümünü “kollektif çalışmaların belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenmesi ve tanınması” olarak özetleyen Teşrife Boysan, “Kadınların bu alanlarda eğitilmesi ve özellikle Trabzon için gümüş örücülüğü alanını erkeklerin egemenliğinden alıp karar mekanizmalarından biri olmak için kollektif bir oluşum içine girmelidir” diyor.
Kooperatifin son projelerinden biri, “Kavanozdaki hayatlar” adını taşıyor. Proje kapsamında, Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ile Trabzon Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ortaklığıyla dernek binasındaki 10’u sığınmacı olan 20 kadın kursiyere, iki aydır hafta içi her gün kazaziye gümüş örücülüğü öğretildi. Bu da, kadınların hem çatışmalı ortamlarda yaşadıklarını unutmasına hem de Trabzon’daki doğal hayata katkı sunmalarına olanak sağladı. Yoğun ilgi gören bu proje şu an bitmiş durumda. Teşrife Boysan, projeyi, “Kadınlar eğitime gelirken çocuklarını da unutmadık çocuklara özel çocuk oyun odası hazırlayarak Ortahisar Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü proje ortağımız olarak eğitim kısmını üstlenerek çocuklara güzel bir oyun odası oluşturuldu. Projemizin güzel ve özel çıktıları oluştu, proje sonunda eğitim alan sığınmacı kursiyerler Türkiye de huzur bulduklarını Trabzonlu komşularıyla birlikte mesleki eğitim kurslarına katıldıklarını ve artık Türkçe öğrenerek aitlik hissiyatı ile burada yaşadıklarını belirtti” diye vurguluyor
Yereldeki kadınların güçlendirilmesi için kooperatifçiliğin önemli olduğunu söyleyen Teşrife Boysan, “Şiddet karşısında atılacak en önemli adımlardan bir tanesi kadın istihdamını artırmaktır. Ekonomik bağımsızlığını elinde bulunduran kadınlar hayata daha güçlü gözlerle bakacaktır. Bazen kadın şiddete uğradığında gerekli adımları maddi olarak atamayabiliyor ama bağımsızlığını elinde bulundurduğunda daha sağlam kararlar verebiliyor” ifadelerini kullanıyor. Teşrife Boysan, kooperatif olarak bu tarz projelere devam etmek istediklerini ancak daha fazla desteklenmeleri gerektiği konusuna da dikkat çekiyor.
Bizi Takip Edin