“Çocuklar için Türcülük ve Hayvan Hakları Atölyeleri” Modeli Yayınlandı
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) tarafından, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) düzenlediği “Destekle Değiştir” etkinliğine katılan bireysel destekçilerin katkıları ile hayata geçirilen “Çocuklar için Türcülük ve Hayvan Hakları Atölyeleri”, 8-12 yaş aralığındaki çocuklar için geliştirildi, atölye modeli ilgilenen herkesin uygulayabilmesi için açık kaynak haline getirilerek yayınlandı. Geliştirilen modelin taslağı; psikolog, öğretmen, çocuk gelişimci, avukat, akademisyenlerin […]
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) tarafından, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) düzenlediği “Destekle Değiştir” etkinliğine katılan bireysel destekçilerin katkıları ile hayata geçirilen “Çocuklar için Türcülük ve Hayvan Hakları Atölyeleri”, 8-12 yaş aralığındaki çocuklar için geliştirildi, atölye modeli ilgilenen herkesin uygulayabilmesi için açık kaynak haline getirilerek yayınlandı.
Geliştirilen modelin taslağı; psikolog, öğretmen, çocuk gelişimci, avukat, akademisyenlerin yanı sıra, çocuk hakları ve hayvan hakları aktivistlerinin bir araya geldiği, geçen sene Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü Sosyal Kuluçka Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda gün boyunca süren tartışmalar sonucunda oluşturulmuştu. Çalıştayda oluşturulan çalışma gruplarından, öğrenme hedeflerinin modelleştirilmesi için öneriler ve öğrenme hedeflerinin tartışılması istenmişti. Çalıştayda, çocuk hakları ve hayvan haklarının benzerliği, hak mücadelelerinde karşılaşılan ortak sorunlar da ele alınırken, hayvanların kullanılabilecek birer mal olmadığı, hakları olan bireyler oldukları bilincinin çocuklarda oluşmasına katkıda bulunulması için farklı yöntemler tartışılmıştı. Hayvan sevgisi, merhamet, şefkat gibi konulardan çok, haklar düzleminde tartışmalar yürütülmüştü.
Bir senelik çalışmanın ürünü olarak, çocuk gelişimi ve psikolojisi uzmanları, çocuklarla alanda deneyimi olan gönüllü ve hayvan hakları aktivistleri ile birlikte şekillendirilerek ortaya çıkan “Çocuklar için Türcülük ve Hayvan Hakları Atölyeleri”nin pilot uygulamaları farklı sosyo-kültürel zeminlerden gelen çocuklar ile gerçekleştirildikten sonra atölye modeli tamamlandı.
“Çocuklar için Türcülük ve Hayvan Hakları Atölyeleri” Proje Koordinatörü Fatma Biltekin, yürüttükleri çalışma hakkında “Öncelikle bize, ideallerimize inanarak bu çalışmamıza destek olan tüm insanlara teşekkür ediyoruz. Uzun vadeli olarak yürüttüğümüz bu çalışma sayesinde çocuklar ile biz de çok şey öğrendik. Gözettiğimiz başlıca unsur, çocuklar ile hayvanlar arasında eşitlikçi bir ilişki kurulması için çabalarken, çocuklar üzerinde travma yaratmayacak, aile içi çatışmalara neden olmayacak bir atölye modeli oluşturmaktı. Bu çalışma sayesinde çocukların hayvanlarla ilgili konuşmaya ne kadar istekli olduklarını, hayvanlara reva görülen zulme yetişkinler gibi umursamazca bakmadıklarını aksine hayvanlar için her şeyin iyi olmasını dilediklerini, hayvanların yaşadıkları bazı acıların da gayet farkında olduklarını gördük . Bu atölye modelinin, yeryüzünde eşitlikçi bir yaşamın inşası için çabalayan tüm duyarlı insanlar tarafından uygulanmasını ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Açık kaynak hâline getirilen atölye modeline buradan ve modelle ilgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi
Kaynak: STGM
Bizi Takip Edin