Konyalı Sayacılar da Grevde
Düşük ücret ve kötü çalışma koşulları sebebiyle bir çok ilde greve giden sayacılara Konya’daki çalışma arkadaşları da katıldı. Günde 14-15 saat çalışan ve çoğu sigortasız olan işçiler 18 Eylül’de Konya Aykent Sitesi önünde iş bırakma eylemi yaparak direnişe başladılar. Yaklaşık 600 kişilik grup, üretim yaptıkları fabrikaların kendilerine düşük ücretle ürün ürettirdiklerini ve kayıtsız çalıştıkları için […]
Düşük ücret ve kötü çalışma koşulları sebebiyle bir çok ilde greve giden sayacılara Konya’daki çalışma arkadaşları da katıldı. Günde 14-15 saat çalışan ve çoğu sigortasız olan işçiler 18 Eylül’de Konya Aykent Sitesi önünde iş bırakma eylemi yaparak direnişe başladılar. Yaklaşık 600 kişilik grup, üretim yaptıkları fabrikaların kendilerine düşük ücretle ürün ürettirdiklerini ve kayıtsız çalıştıkları için haklarını arayamadıklarını söylüyor. 15 yıldır sayacı olarak çalışan Muhammet Yüksektepe ile çalışma şartlarını ve taleplerini konuştuk.
Muhammet Bey kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz, sayacılık nedir biraz anlatır mısınız?
15 yıldır sayacılık mesleğinin içindeyim. Sayacılık mesleğini kısaca özetlersem, ayakkabının taban hariç gördüğünüz üst kısımdaki deri, meşin vb. malzemeleri tek tek defalarca elden geçirip birleştiren ve ayakkabının temelini oluşturan bir meslek dalıdır.
Sayacıları eylem yapmaya iten çalışma şartlarınız nedir ve bu durum kaç yıldır bu şekilde devam ediyordu?
Sanayideki arz talep dengesinin bozuk olması işçilik fiyatlarının düşmesine sebep oluyor. Kazanç düşüklüğünden dolayı yıllardır süregelen çalışma saatlerinin günden güne uzaması ve günlük çalışma saatinin 14-15 saati bulması ve buna rağmen yeterli kazanç elde edemememiz bizi bu eylemi yapmaya itmiştir. Beş yıldır işçilik fiyatlarına zam alınmıyor aksine fiyat düşüşleri yaşadık.
Sigortasız çalışmayla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor mu, bu konuda denetimler ne durumda?
Sigortasız, vergisiz çalışmamızın en büyük nedeni, yetersiz kazancımızdır. Maliye ve SGK denetimleri de bu konuda yetersiz hatta son dört yıldır Aykent Sanayi Sitesi’ne gelmediklerini söyleyebilirim.
Türkiye genelinde sayacılar eylem kararını ortak mı aldı, yani Konya’daki sıkıntılar sayacılar için tüm ülkede aynı şekilde mi?
İlk eylemleri yapan Adana’nın zam almış olması bizim için önemli bir faktör. İstanbul, Konya, Antep, İzmir, Adana, Manisa sayacıların eylem yaptığı illerden. Eylem kararını ortak almadık ama sayacıların ücret ve çalışma saatlerinin orantısız durumu tüm ülkede aynı şekilde.
OHAL koşullarında eylemi yapma kararı verirken bir endişe duydunuz mu?
İçinde bulunduğumuz grev tamamen dayanma gücümüzün kalmadığından hatta artık bıçağın kemiğe dayanmış olduğundandır. OHAL’i ihlal eden bir eylem değildir.
Talep ve beklentileriniz nedir? Bu talepler karşılanmaz ise direnişi sürdürecek misiniz? Neler düşünüyorsunuz?
Eylemimizin amacı yıllardır alamadığımız fiyatımızı ve buna bağlı olan sosyal güvence açığını kapatmak. Muhatabımız ise bize fason iş yaptıran ayakkabı firmaları. Talebimiz karşılanmadığı sürece eylemimiz sürecek.
Bizi Takip Edin