Boston’da Görme Engelliler İçin Toplu Taşıma Uygulaması
Toplu taşımacılık sistemini kullanmak, özellikle görme engelliler için çok zor olabilir. Ama bu durum Boston için geçerli değil. BlindWays adlı bir uygulama, Boston’daki görme engellilere sanal navigasyon hizmeti sağlıyor. Uygulamayı geliştirilenlerse, kodlama veya programlama yapan bilgisayar uzmanları değil, toplu taşıma sistemini iyi tanıyan sıradan vatandaşlar. Yolunuzu kaybettiğinizi ve en yakın otobüs durağını bulamadığınızı hayal edin. […]
Toplu taşımacılık sistemini kullanmak, özellikle görme engelliler için çok zor olabilir. Ama bu durum Boston için geçerli değil. BlindWays adlı bir uygulama, Boston’daki görme engellilere sanal navigasyon hizmeti sağlıyor. Uygulamayı geliştirilenlerse, kodlama veya programlama yapan bilgisayar uzmanları değil, toplu taşıma sistemini iyi tanıyan sıradan vatandaşlar.
Yolunuzu kaybettiğinizi ve en yakın otobüs durağını bulamadığınızı hayal edin. Şimdi bir de bu otobüs durağını görme engelli biri olarak aradığınızı düşünün: “Eğer etrafınızda gözleri gören ve size en yakın otobüs durağına götürebilecek ve otobüs geldiği zaman sizi uyaran birileri yoksa, durağı asla bulamazsınız.”
Akıllı telefonun GPS fonksiyonu görme engellilere yardımcı olabilir ama bu yardım son derece sınırlı: “GPS, varış noktanızın 9-10 metre uzağına kadar götürür. Ancak eğer görme engelliyseniz, bu son 10 metreyi gitmek çok zordur ve doğru yere varamazsınız.”
Bu da otobüsü kaçırmak anlamına gelir. Boston’da ise vatandaşlar, BlindWays adlı bir akıllı telefon uygulaması sayesinde, görme engellilere yardım ediyor: “İnsanların, otobüs durağı etrafındaki posta kutusu, itfaiye vanası, bank, ağaç gibi nesneleri ekleyerek, görme engelli birinin yolunu bulmasına yardımcı olabilecekleri bir uygulama geliştirdik. Böylece görme engelliler, GPS’in yanı sıra BlindWays uygulamasını dinleyerek yollarını bulabiliyor.”
Görme engelli biri, bu uygulama sayesinde otobüs durağına giden zihinsel bir harita çizebiliyor: “Görme engelliler, toplu taşıma sistemini kimseye bağımlı olmadan kullanabilmek istiyorlar.”
BlindWays, Boston’daki 7 bin 800 otobüs durağından 5 bin200’ünde kullanılabiliyor. Uygulamayı geliştirenler, bunu başka kentlere de taşımak istiyor: “Mobil yaşama giderek daha çok alışıyoruz ve dolayısıyla mahallemizde yaşayan birine veya bir iş arkadaşımıza yardım etmek çok daha kolay. Bu çok güçlü bir uygulama ve diğer kentlere de yayılacağını düşünüyoruz.”
Boston’daki görme engelliler, BlindWays sayesinde artık şehir içinde daha kolayca hareket edebiliyor.
Kaynak: Amerika’nın Sesi
Bizi Takip Edin