OECD 2017 Göç Raporu yayınlandı
“AB Göç Komiseri Dimitris Avramopoulos yaptığı açıklamada, göçün durdurulabilecek ya da durdurulması gereken bir şey olmadığını, ancak bu sürecin daha iyi yönetilebileceğine dikkat çekti” Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) “Uluslararası Göç Görünümü 2017” raporunu yayınladı. Rapora göre; OECD ülkelerine 2015 yılında 4 milyon 700 bin, 2016 yılında ise 5 milyon kişi, kalıcı göçmen olarak […]
“AB Göç Komiseri Dimitris Avramopoulos yaptığı açıklamada, göçün durdurulabilecek ya da durdurulması gereken bir şey olmadığını, ancak bu sürecin daha iyi yönetilebileceğine dikkat çekti”
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) “Uluslararası Göç Görünümü 2017” raporunu yayınladı. Rapora göre; OECD ülkelerine 2015 yılında 4 milyon 700 bin, 2016 yılında ise 5 milyon kişi, kalıcı göçmen olarak giriş yaptı. OECD raporunda; yasal ve yasal olmayan göçün hızlandığı ve ülkelerin bu sorunla baş etmek için uyum çabalarını artırması gerektiği vurgulandı.
2016 yılında yaklaşık 1,6 milyon kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu başvuruların 1,5 milyonu kabul edildi. Böylece Avrupa’daki yurt dışı doğumlu yabancı kökenli nüfusun sayısı 124 milyona yükseldi. 2016’da en fazla iltica başvurusu 722 bin kişi ile Almanya’ya yapılırken, bu ülkeyi 261 bin kişi ile ABD ve 122 bin kişi ile İtalya takip etti. Türkiye’ye yapılan iltica başvuruları ise 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 42 azalarak 78 bin kişi oldu. Raporda, Türkiye’deki göçmenlerin önemli bir kısmının savaş sonrası geri dönmeyi düşünmediği de belirtildi.
Rapor, göçmenlerin ülkelere yönelik yarattığı risklerin yanında önemli faydalar sağladığını hatırlatarak, ülkeleri bu faydalara odaklanmaya çağırdı. OECD ülkelerinde yaşayan göçmenlerden üçte ikisi iş sahibi olarak iş piyasasının giderek iyileşmesine katkıda bulunuyor. Yurt dışında doğmuş olan işçilerin işsizlik oranı bütün OECD ülkeleri arasında 2016’da yüzde 8,3’ü bulurken, sadece Avrupa ülkelerinde ise yüzde 12,4’ü buldu. Bu rakamlar yerli halktan 1,8 ve 4,3 puan daha yüksek.
Aile birleşiminden kaynaklanan göç, 2016’da kalıcı göçün yüzde 40’ını oluşturdu. Birçok OECD ülkesinde göçmenlerle yerliler arasında yapılan evlilik, toplam evlilik sayısının yüzde 10’undan daha fazla. Aile göçüyle gelen göçmenlerin iş piyasasına uyumu ise diğer göçmenlere göre daha yavaş gerçekleşiyor.
AB Göç Komiseri Dimitris Avramopoulos yaptığı açıklamada, göçün durdurulabilecek ya da durdurulması gereken bir şey olmadığını, ancak bu sürecin daha iyi yönetilebileceğine dikkat çekti.
Raporun detayları için tıklayın.
Kaynak: Göç Araştırmaları Vakfı
Bizi Takip Edin