Nefret Söylemi İzleme Raporu: Dört Ayda En Çok Ermeniler Hedef Gösterildi
Hrant Dink Vakfı çatısı altında 2009’dan beri devam eden ‘Medyada Nefret Söyleminin İzleme’ projesinin 2017 Ocak-Nisan dönemini kapsayan dört aylık raporu yayımlandı. Rapora göre dört ayda ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1876 köşe yazısı ve haber gazetelerde yer buldu. Yerel ve ulusal basında incelenen tüm yazılarda 58 farklı grup hakkında 2335 adet nefret […]
Hrant Dink Vakfı çatısı altında 2009’dan beri devam eden ‘Medyada Nefret Söyleminin İzleme’ projesinin 2017 Ocak-Nisan dönemini kapsayan dört aylık raporu yayımlandı. Rapora göre dört ayda ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1876 köşe yazısı ve haber gazetelerde yer buldu. Yerel ve ulusal basında incelenen tüm yazılarda 58 farklı grup hakkında 2335 adet nefret söylemi içeriği tespit edildi.
Rapora göre, medyada nefret söyleminin arttığı belli başlı dönemler arasında 16 Nisan Anayasa Referandumu, ‘Fırat Kalkanı Harekâtı’, OHAL KHK’ları, ocak ayında Cenevre’de yapılan Kıbrıs müzakereleri, 10 Şubat’ta Güney Kıbrıs’ta ‘ENOSİS’ referandumunun anılması kararı, ‘Hocalı Katliamı’nın yıl dönümü (26 Şubat), 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü yer alıyor.
‘Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümü olan 24 Nisan ve ‘Hocalı Katliamı’nın yıl dönümü olan 26 Şubat tarihlerini kapsayan dört aylık dönemde, nefret söyleminin en çok hedefi haline gelen grup Ermeniler oldu. 439 nefret söylemi içeriğine hedef olan Ermenilerin ardından, ikinci sırada 433 içerikle Suriyeliler gelirken, Yahudiler 298 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 210 içerikle Hristiyanlar ve 198 içerikle Yunanlar nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında yer aldı.
Raporda yer alan verilere göre dört aylık dönemde Ermeniler şiddetle ilişkilendirilerek düşmanlaştırıldı, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafa dair haber ve yorumlarda hedef gösterildi, PKK ve ASALA ile beraber anıldı ve ‘terör’le özdeşleştirildi, sistematik olarak düşmanlaştırılan grupların ve bireylerin arkasındaki güç olarak etiketlendi.
Rapora göre nefret söylemine yerel basında daha fazla rastlanırken, köşe yazılarında da haberlere oranla daha fazla nefret söylemi içeriği bulunuyor.
Ulusal basında nefret söylemi üretiminde Yeni Akit gazetesi yine birinciliği kimselere bırakmadı. Yeni Akit’i sırasıyla Milli Gazete, Yeni Söz, Yeniçağ, Milat Gazetesi ve Diriliş Postası takip ediyor. Yerel basında da en çok nefret söylemi üreten ilk üç gazete ‘Yeni Konya’, ‘Kayseri Star Haber’ ve ‘Konya Hakimiyet’ oldu.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Bizi Takip Edin