İzmir’de sivil toplum ve belediye iş birliği şampiyonluk getirdi
İzmir, Avrupa Bisiklet Şampiyonası’nda, 52 Avrupa şehri arasında en çok pedal çevrilen kent olmayı başardı. İzmir’e şampiyonluğu ulaştıran ise, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu gibi sivil toplum çalışmalarının yanı sıra belediyenin de bu konuda farkındalığı oldu. 1 Mayıs – 31 Mayıs tarihleri arasında bisiklet sürücülerinin Naviki isimli mobil uygulamayı telefonlarına indirip pedalladıkları yolları kaydetmesiyle işleyen Avrupa […]
İzmir, Avrupa Bisiklet Şampiyonası’nda, 52 Avrupa şehri arasında en çok pedal çevrilen kent olmayı başardı. İzmir’e şampiyonluğu ulaştıran ise, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu gibi sivil toplum çalışmalarının yanı sıra belediyenin de bu konuda farkındalığı oldu.
1 Mayıs – 31 Mayıs tarihleri arasında bisiklet sürücülerinin Naviki isimli mobil uygulamayı telefonlarına indirip pedalladıkları yolları kaydetmesiyle işleyen Avrupa Bisiklet Yarışması (European Cycling Challenge -ECC), İzmirli bisikletçilerin zaferiyle sonuçlandı. Yarışmada İzmirli bisikletçiler 855 496.1 kilometre yol yaparak en yakın rakibi olan Gdansk’ın (Polonya) önünde tamamladı. Gdansk’ın toplam kilometresi ise 831 496.7 oldu.
İzmir’i şampiyonluğa ulaştıran çalışmalarda Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu (BUGEP) gibi sivil toplum girişimlerinin yanı sıra belediyenin de bu konudaki çabalara verdiği desteğin de etkisi var. BUGEP gönüllülerinden Ahmet Arat, grubun Facebook sayfasında şampiyonayla ilgili duygularını şöyle dile getiriyor: “Herkesi tebrik ediyorum ama sonuç belli olmadan da zaten kazanmıştık. Babasıyla 150 kilometreye yakın yol yapan minik çocuk, evden dışarı çıkmaya korktuğu halde gecenin köründe bisikletle Sasalı’ya kadar giden bayan, bize destek için patenle 500 kilometre yol yapan arkadaşımız, teşvik için çeşitli ikramlar sunan, hediyeler dağıtan işletme sahipleri, tekeri patlayıp yolda kalan birinin haberini alıp, yedek lastikle tanımadığı bu kişiye yardıma koşanlar, bu yarış için bisiklet satın alan, destek için gece gündüz pedallayan, yorulmak nedir bilmeyen, işten eve dönerken yolu uzatabildiği kadar uzatan bizler… Çok güzel bir aile olduk. Herkese teşekkürler, bu güzel duyguları yaşattığı için. Çok güzel bir aile olduk”. Gruptan Salih Akbaba da şampiyonluğun daha fazla sorumluluk getirdiğini belirterek, “Bu yarışmanın amacı bir kişinin çok mesafe kat etmesi değil daha çok kişinin katılımı ile gerçekleşmesidir. 5300 civarı kayıtlı 3500 faal sürücüyü önümüzdeki sene iki katına çıkarmalıyız. Bu nasıl olacak. Çok basit her bir sürücü bir kişi kazandıracak” diyor.
İzmirli bisiklet sürücülerinin çabalarına belediyelerin de destek vermesi bu konudaki farkındalığı hızlandırmış. Yarışma boyunca şehrin çok geniş bölümünde bilgilendirici etkinlik ve yarışmalar düzenledi. Bunlardan en ilgi çeken etkinliklerden biri de şampiyonanın 22. gününde düzenlenen “Başkanlar ile Pedalliyoruz” oldu. Etkinlik kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca, Karşıyaka, Bornova, Güzelbahçe ve Çiğli Belediye Başkanları ile birlikte Alsancak-Konak arasında pedal çevirdi. Şampiyona boyunca şehrin farklı mekanlarındaki birçok cafe ve restoran da, bisiklet kullanıcılarına ücretsiz kahve, çay, pasta, yemek servisi yaparak şampiyonaya desteklerini gösterdiler.
Gazeteci yazar Yılmaz Murat Bilican, daha üç-dört öncesinde metroya bisikletin tekerleğini bile (yolcuların güvenliği) gerekçesiyle sokmayan, bisikletçilerin bu nedenle eylem yaptığı bir belediyecilik anlayışından bisikleti güvenli ulaşım aracı olarak görmeye başlayan anlayışa evrilmesinin önemine dikkat çekerek, “Belediye bisikletin günümüz dünyasındaki ‘en azından marka değerini’ anlamış görünüyor. Tabi bu başarı ve ortaya çıkan ısı haritası bisikletçilerin belediyeden beklentilerini yükseltecektir. Belediyenin hiç kuşkusuz daha yapacak çok çok şeyi var, sahil boyunca gezinti alanına yapılan bisiklet yolu, bisiklet kiralama sistemi elbette önemli ama ısı haritası İzmir’de insanların sadece gezinti amaçlı bisiklete binmediğini, bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullandığını, işe gidip geldiğini, Bornova’nın, Buca’nın, Gaziemir’in de bisiklet yolları istediğini gösteriyor. Belediyenin Avrupa’da çok yaygın olan paylaşımlı yol düzenlemelerini bir an önce yapması gerekiyor. Yolun sağ şeridine çizeceği çizgiler ve yolun bisikletlilerce de kullanıldığını gösterir işaretlemeler bunun ilk adımıdır. Böylece bisikletliler sahilden çıkınca Basmane’ye, Buca’ya, Altındağ’a güvenli bir şekilde gidebileceklerdir” değerlendirmesinde bulunuyor.
Bizi Takip Edin