Türkiye, Filistin ve İran’da Açlık Grevlerinin Sesi Hayatlarımızda Çınlıyor!
Barış İçin Akademisyenler’in Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın taleplerinin karşılık bulması için Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda başlattığı süreli-dönüşümlü açlık grevinin 13. gününde Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi olarak nöbeti devralacağız. Tarih: 17 Mayıs Çarşamba-11.00 ve 20.00 arası Yer: Khalkedon Meydanı Türkiye, Filistin ve İran’da Açlık Grevlerinin Sesi Hayatlarımızda Çınlıyor! Egemenler zindanları esaret ve çaresizliğin alanları olarak kurgulasa da, dört […]
Barış İçin Akademisyenler’in Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın taleplerinin karşılık bulması için Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda başlattığı süreli-dönüşümlü açlık grevinin 13. gününde Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi olarak nöbeti devralacağız.
Tarih: 17 Mayıs Çarşamba-11.00 ve 20.00 arası
Yer: Khalkedon Meydanı
Türkiye, Filistin ve İran’da Açlık Grevlerinin Sesi Hayatlarımızda Çınlıyor!
Egemenler zindanları esaret ve çaresizliğin alanları olarak kurgulasa da, dört duvar demir kapıyı direniş ve başkaldırı alanına çeviren Filistinli tutsaklar 32 gündür açlık grevinde. Filistin özgürlük savaşçısı, emperyalizme karşı kadınlara biçilen tarihsel rolün ötesine geçerek sembolleşen Leyla Halid de mahkumların haklı taleplerinin cevap bulması için açlık grevine katıldığını açıkladı. İşgalci İsrail hapishanelerinde Özgürlük ve Onur Grevinde olan yaklaşık 1500 Filistinli; keyfi, süresiz, mahkemesiz tutuklamaların ve tecrit uygulamalarının son bulmasını, ailelerin hapishaneleri ziyaret etme yasağının kaldırılmasını, telefon haklarını kullanabilmeyi ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeyi talep ediyor.
İran’da hangi suçtan dolayı tutuklandığını bilmeyen bir kadın gazeteci, Hengame Şahidi 70 gündür sürdürdüğü açlık grevini 5 gün önce ölüm orucuna dönüştürdü. 19 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşırken, İran’da tutuklu gazeteci ve aktivist sayısı artıyor ve Hengame bunlardan yalnızca biri. Tek kişilik hücrede tutulan, hangi suçun mahkumu olduğundan habersiz ve avukatıyla görüştürülmeyen Hengame’nin sağlığının giderek kötüleştiğini biliyoruz. Psikolojik işkence ile kendisine isnat edilen suçları kabul etmeye zorlanan Hengame gürültülü seçim kampanyalarının gölgesinde sürdürdüğü ölüm orucunda adil yargılanma ve özgürlük talep ediyor.
Dersim’de 70 yaşındaki Kemal Gün 83 gündür açlık grevinde ve uzun süreli açlık sebebiyle tek gözünde görme yetisini kaybetmiş durumda. Kemal Gün’e Seyid Rıza Meydanı’nda oturma eylemi yaptığı her gün için Kabahatler Kanunu’na dayanarak 227 lira idari para cezası verildi. Tam 83 gündür yetkililere sesleniyor, “Öldürdünüz parçaladınız yaktınız. Ne yaptıysanız yaptınız. Verin çocuğumun kemiklerini alıp gideyim” diyor Kemal Amca. Kemal Amca toprağın ideoloji tanımadığını, tüm insanlığı kucaklayarak kabul ettiğini biliyor ve oğlunun cansız bedeni ile toprağı buluşturmak istiyor.
Hepimizin gözü önünde, devletin merkezi Ankara’da, KHK’larla işinden edilen insanların açlığa mahkum edilmesine karşı açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, 70 gündür KHK’ların sebep olduğu hak ihlallerinin giderilmesini talep ediyor ve işlerine geri dönmek istiyor. KHK listelerinde ismi geçen insanlar devlet tarafından terörle ilişkilendirildikleri için özel sektörde de iş bulmakta zorlanıyorlar ve bir anlamda açlığa terk ediliyorlar. Toplumsal düzeyde damgalanıyor, seslerini duyuramıyorlar. Sosyal medya hesaplarından yapılan bir paylaşım, bir bankada hesabın olması, bir cenazeye katılmak veya bir sendikanın üyesi olmak gibi normal koşullarda suç olarak nitelendirilemeyecek bir dizi sebeple binlerce insan ekmeğinden ediliyor. İhraç edildikten sonra başvurduğu üniversiteler tarafından KHK’lı olduğu için reddedilen Barış Akademisyeni Mehmet Fatih Tıraş, uğradığı haksızlıkla baş edemedi ve intihar ederek yaşamına son verdi. Kendilerini Rezzak sanan kulların üstünkörü hazırladığı ve bir gecede hızlıca yayınlanan KHK’lar ekonomik ve psikolojik şiddettir. Nuriye ve Semih KHK’ların yol açtığı hak ihlallerine ve kurumsallaşan yargısız infaz mekanizmasına karşı kamuoyu oluşturmak için 70 gündür açlık grevinde.
Filistin, İran ve Türkiye’de; içeride ve dışarıda, adaletsizlikler sonucu insanlar açlığa yattı. Açlık grevleri belirli talepler üzerine başlatıldı ve bu taleplerin görmezden gelinmesi grevlerin insan onuruna yakışır bir şekilde, kalıcı hasara yol açmadan bitirilmesini engelliyor. Dinler ve ideolojiler yaşama dairdir. Bugün ekmek mücadelesi uğruna açlığa nasıl ve neden yatıldığının sebeplerini herkesin sorgulaması gerekiyor.
Farklı coğrafyalardan yükselen sesler hayatlarımızda çınlıyor. Filistin’de Leyla Halid ve 1500 mahkum, İran’da Hengame, Dersim’de Kemal Gün, Ankara’da Nuriye ve Semih farklı taleplerle direniyor; biz her gün şahit olduğumuz adaletsizliklere alışmaya karşı direniyoruz.
Alışmayacağız, Filistinli çocuklar Kudüs semalarında özgürce uçurtma uçuracak.
Alışmayacağız, İran’da bir kadının boş midesi demir kapıları kıracak.
Babalar oğullarının kemiklerinin izini sürüyor, alışmayacağız.
Rızıkla, açlıkla cezalandırılmaya alışmayacağız.
Açlığı da paylaşacağız!
Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi
Bizi Takip Edin