BİZBİZZE’nin 200 kadına yönelik eğitim programları devam ediyor
b-fit’in, kadınların ihtiyaçlarına odaklanarak JP Morgan Chase Vakfı desteğiyle kurduğu Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi’nde; 200 kadına Girişimcilik ve İstihdam Programı çerçevesinde verilen dersler devam ediyor. Tamamı gönüllü eğitmenler tarafından verilen dersler, 17 Mayıs’ta Bedriye Hülya tarafından verilecek kapanış eğitimi “Welness-Kendine Bak” ile tamamlanacak. Kadınların spor ve yaşam merkezi b-fit, ekonomik ve […]
b-fit’in, kadınların ihtiyaçlarına odaklanarak JP Morgan Chase Vakfı desteğiyle kurduğu Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi’nde; 200 kadına Girişimcilik ve İstihdam Programı çerçevesinde verilen dersler devam ediyor. Tamamı gönüllü eğitmenler tarafından verilen dersler, 17 Mayıs’ta Bedriye Hülya tarafından verilecek kapanış eğitimi “Welness-Kendine Bak” ile tamamlanacak.
Kadınların spor ve yaşam merkezi b-fit, ekonomik ve sosyal hayata katılmak isteyen kadınlara, ihtiyaç duydukları eğitim ve destek hizmetini tek bir çatı altında vermek amacıyla JPMorgan Chase Vakfı desteğiyle Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi’ni hayata geçirdi. “Bir İŞ’e yaramak isteyen” ve “harekete geçmeye kararlı” kadınların yanında olmak için hayata geçirilen projede; gönüllü kadın uzman ve eğitmenlerinden oluşan bir ekip, iş hayatında aktif olmayı isteyen ama yolunu bulmakta zorluk yaşayan kadınlar için el ele veriyor.
Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi kapsamında, Girişimcilik ve İstihdam Programı çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim programları 3 Mart 2017 Cuma günü başladı. 203 kadın katılımcı için 4 ayrı sınıfın açıldığı ve Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde devam eden dersler; Girişimcilik Programı için her hafta Cuma-Cumartesi-Pazar, İstihdam Programı için Cumartesi-Pazar günleri 09:00-12:00 ile 14:00-17:00 arasında yapılıyor. Eğitim programı, 17 Mayıs 2017 tarihinde Bedriye Hülya tarafından verilecek kapanış eğitimi “Welness-Kendine Bak” ile tamamlanacak. Program tamamlandığında girişimci adayları toplamda 78 saat, istihdam adayları ise 45 saat eğitim almış olacaklar. Projede eğitimini tamamlayan katılımcılara daha sonra; çözüm ortaklarından ICF Türkiye’nin desteğiyle koçluk,Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) desteğiyle ise mentorlük hizmeti verilerek destek olunmaya devam edilecek.
Aralarında İmge Kaya Sabancı’nın “Etkili Sunum Teknikleri” ve Suat Özçağdaş’ın sunduğu “Sosyal Girişimcilik” derslerinin de yer aldığı eğitim programında; 25’in üzerinde ders yer alıyor. Programda; yeni iş fikri geliştirme, iletişim ve müzakere becerileri, stratejik planlama, liderlik ve yöneticilik, sosyal girişimcilik, digital pazarlama, pazarlamada müşterinin yeri, finansal olanaklar, toplumsal cinsiyet, gönüllülük, etkili sosyal medya kullanımı, kuşaklar arası çatışma yönetimi, temel ve iş hukuku, etkili CV yazma ve mülakata hazırlanma gibi girişimci ve istihdam adayı katılımcıların bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sunacak dersler bulunuyor.
Bizbizze Eğitim Programı’nda derslerin tamamı gönüllü eğitmenler tarafından veriliyor. Her biri kendi konusunda uzman eğitmenler arasında; Alkım Erdönmez, Ahmet Beliktay, Bedriye Hülya, Betül Yücel, Beyza Erdem Balcı, Bilge Aydın Temiz, Bircan Şeşen, Ceyla Durgun Akdağ, Derya Babuç, Elif Süner, Elif Avcı, Figen Yıldırım, Funda Etan, Gül Özdinç, Hatice Yayla, Işıl Çobanlı Erdönmez, İmge Kaya Sabancı, Lal Yukeb, Özden Anık Tekir, Selda Terek, Semih Gümüş, Sibel Ünal, Sibel Demirci, Suat Özçağdaş, Tuba İlze, Yaprak Baran Tecir, Zelal Yalçın, Zeynep Bayazıt bulunuyor.
Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi, bir yılın sonunda kadınlar için iş hayatı ve sosyal yaşam çerçevesinde yönlendirici bir sistem kurmuş olmayı hedefliyor.
Bilgi için:
facebook.com/bizbizzekadin
twitter.com/biz_bizze
BİZBİZZE HAKKINDA
Türkiye İstatistik Kurumu verileri, Türkiye genelinde cinsiyetlere göre işveren dağılımında erkeklerin %92 oranında, kadınların ise %8 oranında işveren olduğunu gösteriyor. Öte yandan, aktif iş hayatı içinde yer almak isteyen kadınları tek bir merkezden yönlendirebilecek ve işlerini kolaylaştırabilecek bir kurum bulunmuyor. Kadınlar hem ilgi alanları ve güçlü yönleri hakkındaki farkındalıklarının artmasına, hem de kültürel ve sosyal hayatta değişen rollerine ayak uydurmalarını hızlandıracak sosyal projelere ihtiyaç duyuyor.
Kadınların spor ve yaşam merkezi b-fit, bu ihtiyaca odaklanarak JPMorgan Chase Vakfı desteğiyle Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi’ni hayata geçirdi. Proje, iş hayatında aktif olmayı isteyen ama yolunu bulmakta zorluk yaşayan kadınların varlığından, “bir İŞ’e yaramak istiyorum” demelerinden ilham aldı. Böylece, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırarak bunun için ihtiyaç duydukları eğitim ve destek hizmetini tek bir çatı altında koordine etmek üzere bir “kadın destek merkezi” oluşturuldu.
Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi’ne katılan kadınların, bir yılın sonunda girişimci ya da çalışan olarak istihdama, bununla birlikte gönüllü olarak sivil toplum kuruluşları ve sosyal sorumluluk projelerine katılması planlanıyor. Girişimcilik Programı işletme yönetimi için, Çalışan Programı ise iş bulma da ihtiyaç duyulan tüm eğitimleri alma, danışmanlık ve koçluk hizmetlerinden faydalanma, aynı yolda yürüyen kadınlarla tecrübelerin paylaşılacağı destek gruplarına katılma imkânı sunuyor. Her iki programın sonunda tüm katılımcıların dâhil edileceği Gönüllülük Programı ise kadınların sahip olduğu hayat birikimini, bilgiyi ve emeği aktarabilecekleri Sivil Toplum Kuruluşları ile kadınlar arasında bir köprü kurmayı kapsıyor.
Ashoka Vakfı Türkiye, b-fit, Assess Danışmanlık, Endeavor Türkiye, ICF Türkiye, Kagider-Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Kadın Sağlığı ve Spor Derneği, Kariyer.net, Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, Bahçeşehir Üniversitesi’nin projenin destekçisi ve çözüm ortağı olarak yer alması ise; kadınların iş ve sosyal hayata yönlendirilmesinde yapılabilecekler konusunda büyük bir çeşitlilik sunuyor.
Başvurularının ilk kez Ocak 2017’de alındığı projeye; girişimcilik programı için 324, istihdam programı için 411, gönüllülük programı içinse 84 olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından ve Belçika’dan 1 kişi olmak üzere toplam 819 başvuru yapıldı. %81’ini 19-37 yaş aralığında genç kadınların oluşturduğu adaylar arasında lise ve lisans mezunları ağırlıkta. Projenin pilot uygulama yeri olarak İstanbul belirlenirken, İstanbul lokasyonlu 588 aday görüşmeye davet edildi.
Projenin çözüm ortaklarından Assess Danışmanlık’ın kurucusu Berna Gülgöz ve b-fit’in kurucularından Bedriye Hülya’nın ile birlikte geliştirdiği “birebir değerlendirme yaklaşımı” ile adayların kişilik özellikleri, mesleki eğilimleri, kuvvetli özellikleri ve bireysel farkındalıkları değerlendirildi. Böylece adayların aslında yapmak istedikleri ile bireysel özellikleri arasındaki uyum ve potansiyel sahibi oldukları noktalara dikkat çekildi. 10 kişilik gönüllü İlk Adım Ekibi ile yapılan 300 saate yakın birebir görüşmeler sonucunda programa 93 girişimci, 110 çalışan ile 13 gönüllü yerleştirilmiş olup, görüşmeler ve kayıtlar sürüyor. Bu dönem programına katılmaya müsait olmayan adaylar ise, ileride açılacak programlara yerleştirilecekler.
Eğitmenler, koçlar, mentorler ve kaynak sağlayıcıların tamamının gönüllü hizmet verdiği projede, bugüne kadar ulaşılan gönüllü sayısı 100’ü aştı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılan eğitim programında, her biri alanında uzman 30’un üzerinde eğitmen gönüllü olarak toplam 240 saat eğitim desteği verecek. 3 Mart’ta başlayan ve 8 hafta sürecek eğitimlerin yanı sıra, açığa çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ek dersler ve atölyeler gerçekleştirilecek.
Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi, bir yıllık pilot çalışmanın sonunda, Türkiye’nin tüm illerinde yaygınlaşıp kadınlar için “iş bürosu” modelini yaratmayı hedefliyor.
b-fit ve BEDRİYE HÜLYA HAKKINDA
Kadınların spor ve yaşam merkezi b-fit’in kurucularından Bedriye Hülya, sosyal girişimciliğin Türkiye’deki en önemli temsilcisi. Dünyada da örnek gösterilen sosyal girişimci Bedriye Hülya’nın kurduğu, b-fit; sosyal franchise sistemiyle bugüne kadar 250’den fazla kadına girişimci olma imkânı sağlayarak 500’den fazla kadına istihdam yarattı.
Bizi Takip Edin