Medyada Nefret Söylemi – Haber Tartışma Atölyesi II

Türkiye’nin ayrımcılıkla mücadele eden, söylem üzerine çalışmalar üreten ve bu alanda yapılan çalışmaları destekleyen ilk sosyal bilimler laboratuvarı ASULİS,  ‘Haber Tartışma Atölyeleri’nin ikincisini düzenliyor. ASULİS’in çağrısı şöyle: Ayrımcı dil ve nefret söyleminin üretilmesinde medya nasıl bir rol oynar? Suriyeliler yazılı basında hangi biçimlerde temsil ediliyor? Suriyelilere yönelik önyargılar ve düşmanlık basında hangi kalıp yargılarla yeniden üretiliyor? […]

Türkiye’nin ayrımcılıkla mücadele eden, söylem üzerine çalışmalar üreten ve bu alanda yapılan çalışmaları destekleyen ilk sosyal bilimler laboratuvarı ASULİS,  ‘Haber Tartışma Atölyeleri’nin ikincisini düzenliyor. ASULİS’in çağrısı şöyle:

Ayrımcı dil ve nefret söyleminin üretilmesinde medya nasıl bir rol oynar? Suriyeliler yazılı basında hangi biçimlerde temsil ediliyor? Suriyelilere yönelik önyargılar ve düşmanlık basında hangi kalıp yargılarla yeniden üretiliyor? Kadına yönelik şiddet haberleri, cinsiyetçiliği hangi biçimlerde pekiştiriyor? Hak temelli ve ayrımcı olmayan bir gazetecilik pratiği için haber metinlerinde nelere dikkat etmek gerekir?

Sizleri örnek haber ve köşe yazıları üzerinden yukarıdaki sorulara cevap arayacağımız ‘haber tartışma atölyeleri’nin ikincisine davet ediyoruz. Bu atölyeler, Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi sürecinde araştırma ekibinin karşılaştığı haber ve köşe yazılarının yanı sıra, katılımcıların önerdikleri içeriklerin tartışılması için de olanak sağlayacaktır.

Yonca Poyraz Doğan, Şenay Özden ve Hülya Uğur Tanrıöver’in katılımıyla, 15 Nisan Cumartesi günü 13.00’te gerçekleşecek haber tartışma atölyesinde yer almak için kayıt formunu doldurabilirsiniz.

Katılımcı sayısı 15 kişiyle sınırlı olacaktır. Başvurular 13 Nisan Perşembe günü 14.00‘de sona erecektir.

PROGRAM

13.00-13.30 Ayrımcı dile dair kavramsal çerçevenin çizilmesi ve tüm ayrımcılık türlerine dair haber örnekleri ile sunum (Yonca Poyraz Doğan)

13.30-14.00 Suriyeli mültecilere yönelik ayrımcılık ve medyadaki ayrımcı dil konusunda sunum (Şenay Özden)

14.00-14.30 Kadına yönelik ayrımcılık ve medyadaki ayrımcı dil konusunda sunum (Hülya Uğur Tanrıöver)

14.30-15.00 Soru-cevap / tartışma

15.00-15.30 Yemek molası

15.30-16.00 Haber örneklerinin dağıtılması ve seçilen haberlerle ilgili içerik analizi yazımı

16.00-17.00 Haberler ve yazılan içerik analizleri hakkında tartışma

Tarih: 15 Nisan Cumartesi, 13.00-17.00

Mekan: Hrant Dink Vakfı, Anarad Hığutyun Binası

Katılımcı sayısı 15 kişiyle sınırlı olacaktır. Başvurular 13 Nisan Perşembe günü, saat 14.00’de sona erecektir.