Bisiklet dünyasının erkek fotoğrafını bisikletli kadın toplulukları değiştiriyor
Türkiye’nin son 10 yılda şekillenen bisiklet dünyasının bir fotoğrafını çeksek bu fotoğraf muhtemelen likralı spor kıyafetleri içerisinde performans bisikleti kullanan bir erkek olur. Şimdiyse bu fotoğrafı değiştirmek için kadınlar bir araya geliyor, oluşturdukları bisiklet topluluklarıyla bisiklet dünyasının erkek halini değiştiriyor. *Bu yazı ilk olarak Yeşil Gazete’de yayınlanmıştır Alışverişe, işe, okula bisikletle giden kadınların oranı binde […]
Türkiye’nin son 10 yılda şekillenen bisiklet dünyasının bir fotoğrafını çeksek bu fotoğraf muhtemelen likralı spor kıyafetleri içerisinde performans bisikleti kullanan bir erkek olur. Şimdiyse bu fotoğrafı değiştirmek için kadınlar bir araya geliyor, oluşturdukları bisiklet topluluklarıyla bisiklet dünyasının erkek halini değiştiriyor.
*Bu yazı ilk olarak Yeşil Gazete’de yayınlanmıştır
Alışverişe, işe, okula bisikletle giden kadınların oranı binde 6
İstanbul’da bisikletli kadın sayısının erkeklerden çok daha az olduğu bir sır değil. Toplumun sadece %17’si bisiklete biniyor. Bisiklet kullanan kadın oranı ise %5. Alışverişe, işe, okula gitmek için bisikleti kullanan kadınların oranıysa çok daha az, binde 6. Halbuki dünyanın her yerinde bisiklet fotoğrafının böyle olmadığını biliyoruz. Danimarka, Almanya ve Hollanda’da kadın-erkek bisikletli oranı %50 civarında. Demek ki daha yapılacak çok şey var. Bisiklet yolları, bisiklet paylaşım sistemleri gibi altyapı olanaklarının yanında bisikleti hayatımızın bir parçası haline getirmeyi kolaylaştıracak sosyal programlara ve destek topluluklarına da ihtiyaç var!
Bisikletli kadın grupları, kendilerini likralı kıyafetler ve 60 km’lik tur dünyasına ait hissedemeyen kadınlara yer açıyor
Türkiye’de bisiklet dünyası, bisikletin popülerleşmeye başladığı zamanlardan beri erkekler tarafından domine ediliyor. Bisiklet grupları, bisiklet yarışları, bisiklet dükkanları, hepsi erkeklere hitap ediyor. Birçok kadın kendini likralı spor kıyafetleri, yarış kaskları ve uzun turlar içerisinde hayal edemiyor. Böyle olunca bisiklet dünyasından uzaklaşıyor. Bisiklet dünyasının bu erkek fotoğrafının değişmesi için kadınların daha rahat giriş yapabileceği, daha kapsayıcı ortamlara ihtiyaç var. İşte bisikletli kadın toplulukları bu ihtiyaca karşılık vermek, bisiklet dünyasına çeşitlilik getirmek için devreye giriyor.
İstanbul’daki bisikletli kadınlar Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nde buluşuyor
Bugün, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınların bir araya gelerek oluşturdukları bisiklet topluluklarının sayısı artıyor. Kadınlar birbirlerine cesaret veriyor, oluşturdukları dayanışma ortamıyla kadınlar arasında bisiklet kullanımını yaygınlaştırıyor. Aslında bisikletli kadın toplulukları bisiklet dünyasının dezavantajlı konuma getirdiği tüm gruplar için yeni bir alan açıyor.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi ise daha çok kadını sokakta bisiklet sürerken görmek için bir araya gelen kadınların oluşturduğu topluluklardan bir tanesi. Peki bisikletli kadınlar neler yapıyor?
Bisiklet sürmeyi bilmeyen, yıllarca sen yapamazsın diyenlere inat birbirlerine bisiklet öğretiyor.
Yolda başıma bir şey gelirse diye kendini güvende hissetmeyen bu yüzden yola çıkmaya cesaret edemeyen kadınlara bisiklet tamir atölyeleri düzenliyor.
İşine, okuluna bisikletle gitmek isteyen ama yol arkadaşı bulamayan, trafiğe çıkmaya çekinen kadınlar için iş çıkışı trafikte sürüş eğitimleri düzenliyor.
Birbirlerine bol bol destek mesajları, fotoğrafları ve kalpler gönderiyor.
Belki dünyayı bisiklet kurtarmayacak. Ama biliyoruz ki İstanbul’da günlük hayatında bisiklet kullanmak isteyen çok kadın var ve biz onlara ulaşıp, bu isteklerini hayata geçirmeleri için destek olacağız.
Bizi Takip Edin