Temiz Giysi Kampanyası’nın başlattığı kampanya sonuç verdi: Bangladeşli işçi liderleri serbest
Temiz Giysi Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC) geçen haftalarda başlattığı “Özgürlük Kampanyası”nın sonuç verdiğini ve Bangladeşli işçi liderlerinin serbest bırakıldığını söyleyen bir metin yayınladı. Sitelerinde yayınladıkları metin şöyle; Sendikaların, işçi ve insan hakları örgütlerinin ve aktivistlerin aylar süren mücadelesi sonuç verdi; Bangladeş’te tutuklu bulunan işçi liderleri serbest bırakıldı. Clean Clothes Campaign olarak bu gelişmeyi önemli bir […]
Temiz Giysi Kampanyası (Clean Clothes Campaign-CCC) geçen haftalarda başlattığı “Özgürlük Kampanyası”nın sonuç verdiğini ve Bangladeşli işçi liderlerinin serbest bırakıldığını söyleyen bir metin yayınladı.
Sitelerinde yayınladıkları metin şöyle;
Sendikaların, işçi ve insan hakları örgütlerinin ve aktivistlerin aylar süren mücadelesi sonuç verdi; Bangladeş’te tutuklu bulunan işçi liderleri serbest bırakıldı. Clean Clothes Campaign olarak bu gelişmeyi önemli bir kazanım ve adım olarak görmekle birlikte, Bangladeşteki krizi çözmekte hala yetersiz kaldığını düşünüyoruz.
Bangladeşte yürüttükleri onurlu yaşam mücadelesi sonucu gözaltına alınarak tutuklanan işçi liderleri, dünya çapında yürütülen kampanyaların yarattığı baskı sonucu serbest bırakıldı.
23 Şubat Perşembe günü toplanan; IndustriALL Bangladeş Konseyi (IBC), Bangladeş Çalışma Bakanlığı ve İmalatçılar Birliği (BGMEA), toplantı sonrasında bu kararı ve toplantı tutanaklarını basınla paylaştı.
Önemli eksiklikleri olan belgede suçlamaların düşürüleceğine dair herhangi bir taahhüt yok. İşten atılan işçilerin haklarının iade edilmesi teklifi olmasına rağmen, gecikmiş ödemelerin yapılması konusunda bir hak iadesi de söz konusu edilmemiş. Kararların ne zaman uygulamaya konulacağı da belirlenmemiş.
Yapılan açıklama; işçi liderlerinin ve aktivistlerin serbest bırakılması, işçilerin işlerine geri dönmesi ve daha insani koşullarda çalışmaları yönünde başlatılan kampanyaların sonuç verdiğini ortaya koydu.
Biz CCC olarak bu kararı önemli bir gelişme olarak görmekle birlikte, birçok eksikliğin ve belirsizliğin olduğunu da düşünüyoruz. Uluslararası İşçi Hakları Forumu (ILRF) ve İşçi Hakları Konsorsiyumu (WRC) da duyuruyu önemli bir adım olarak karşılıyor, ancak mevcut haliyle Bangladeş’teki krizi çözmekte yetersiz kaldığı konusunda uyarıda bulunuyor.
Örgütlenme özgürlüğü sorunu çözülmüyor!
CCC adına konuya dair açıklama yapan Mirjam van Heugten: “Kayıtlı sendika ofislerinin yeniden açılacağına ve halen tutuklu olan bütün işçilerin serbest bırakılacağına dair duyuruyu sıcak karşılıyoruz. Ne var ki, bu belge uluslararası işçi hakları örgütlerinin Bangladeş’teki krizin çözüldüğü sonucunu çıkarması için bir temel oluşturmuyor, çünkü çözülmemiş önemli konular var. İlgili yetkililer bütün suçlamaların düşürüleceği konusunda garanti vermedikçe, Bangladeş’teki örgütlenme özgürlüğüne dair sorunlar çözülmüş sayılmaz” dedi.
Ne olmuştu?
2016 yılının Aralık ayında Ashulia (Dakka) endüstri bölgesinde yapılan barışçıl grev sonrasında işçiler ve sendikacılar yoğun baskılara maruz bırakıldılar; 34’ten fazla gözaltı ve sonrasında tutuklama yapıldı. Bu baskılar dahilinde yüzlerce asılsız cezai kovuşturma yapıldı, bin 500’den fazla işçi işten çıkartıldı ve bazı sendika ofisleri kapatıldı. Dünya genelinde sendikacılar, işçi hakları savunucuları, insan hakları örgütleri ve aktivistler işçi haklarına yönelik bu baskılara karşı kampanyalar başlattı.
Bizi Takip Edin