Obezite oranları artmaya devam ediyor
Çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Obezite oranları 1975’ten bu yana dünyanın dört bir yanında artmaya devam eden ve küresel bir salgın hastalık olarak tanımlanan obezite, Yeşilist’in haberine göre Türkiye’de de 1975’ten beri 3 kat artış göstermiş durumda. 1823’den beridir bağımsız ve uluslararası bir tıbbi akademik yayın olan The Lancet üzerinde […]
Çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Obezite oranları 1975’ten bu yana dünyanın dört bir yanında artmaya devam eden ve küresel bir salgın hastalık olarak tanımlanan obezite, Yeşilist’in haberine göre Türkiye’de de 1975’ten beri 3 kat artış göstermiş durumda.
1823’den beridir bağımsız ve uluslararası bir tıbbi akademik yayın olan The Lancet üzerinde yayınlanan ve uluslararası sağlık uzmanlarının yayınladığı bir rapor, 200 ülkeden 19 milyon kişi ile yapılan 1,698 çalışmayı inceliyor. Bu inceleme sonunda 2014 yılında yaşayan bir bireyin obez olma oranının 1975’e göre 3 kat arttığı ortaya çıktı.
Eğer bu eğilim devam ederse 2025 yılında dünyadaki tüm erkeklerin %18’inin, tüm kadınların ise %21’inin obez olabileceği, aşırı obez oranlarının ise erkeklerde %6’ya kadınlarda ise %9’a ulaşacağı öne sürülüyor. Genellikle yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkan bu küresel sorun aynı zamanda bireylerin sağlıklı besinlere ulaşamamasından dolayı da ortaya çıkıyor.
Obezite aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser, iskelet ve kas sistemi bozukluklarına da yol açıyor. Bu sorunlar bireyler ve hükümetler için finansal olarak da problemler yaratmakta.
Obezitenin en az arttığı ülkeler Kuzey Kore ve Japonya olurken, en çok artan ülkeler Pasifik ülkeleri oldu. Samoa, Tonga ve Tuvalu’da obezite %20 oranında artarak, 1975’deki oranların iki katına çıktı.
En büyük değişimi gösteren ülkelerden en çok dikkat çekeni ise Çin. 1975’de Çin’in sadece %0.5’i obez kategorisindeyken 2014 yılında bu rakam %8’e çıktı. Bu neredeyse 16 katlık bir artış demek. Türkiye ise küresel eğilime benzer bir şekilde artış gösterdi. 1975 yılında nüfusun %9,6’sı obez olarak gözükürken, 2014 yılında bu oran %29,6’ya çıktı.
Yukarıdaki haritada ülkelerin üstüne gelerek 1975 ve 2014 yılları arasındaki değişimleri görebilirsiniz. Bu harita sorunun ne kadar büyük olduğunu kolay bir şekilde anlatırken aynı zamanda kendimiz ve bizden sonraki nesil için sağlıklı beslenme alışkanlıkların kazanılmasının aciliyetini de ortaya koymakta.
Bizi Takip Edin