Kaos GL’den yeni yıl sürprizi: 2016 Almanağı
Kaos GL dergisinin 152. sayısı “2016 Almanağı” çıktı. Derginin Ocak-Şubat 2017 sayısında 2016’da yaşananlara KaosGL.org internet gazetesinin penceresinden bakılıyor. Kapağında MOKU’dan Şener Yılmaz Aslan’ın “Kuşlar” fotoğrafı; umum sayfasında ise KaosGL.org muhabirlerinden Ateş Alpar’ın “Silvan” fotoğrafı yer alan dergide, 2016’da yaşananlar ay ay hatırlatılıyor. Almanak sayı editörü Yıldız Tar’ın sunuş yazısı şöyle: “Yeni yılın ilk sayısından merhaba! […]
Kaos GL dergisinin 152. sayısı “2016 Almanağı” çıktı. Derginin Ocak-Şubat 2017 sayısında 2016’da yaşananlara KaosGL.org internet gazetesinin penceresinden bakılıyor. Kapağında MOKU’dan Şener Yılmaz Aslan’ın “Kuşlar” fotoğrafı; umum sayfasında ise KaosGL.org muhabirlerinden Ateş Alpar’ın “Silvan” fotoğrafı yer alan dergide, 2016’da yaşananlar ay ay hatırlatılıyor.
Almanak sayı editörü Yıldız Tar’ın sunuş yazısı şöyle:
“Yeni yılın ilk sayısından merhaba!
“2016 geride kaldı. Zor bir yıldı. Kayıplarımız oldu. Zaman çıldırdı. Hızı ve yavaşlığıyla her an bir kez daha şaşırttı. Hiç beklemediğimiz anlarda su gibi aktı. Hiç ummadığımız zamanlarda kum taneleri misali bekledi de bekledi. Geçmedi.
“Kimsenin söz geçiremediği zaman 2016’yı da bitirdi. Önümüzde 2017 var. Militarizme karşı, “Kahrol düşman al sana bomba” esprisinin Zeki Müren’i değil de; Arkadaş Özger’in Zeki Müreni’yle tüm okurlarımıza barış dolu, huzur dolu, sevgi dolu bir yeni yıl diliyoruz efen’im. Biliyoruz ki her karanlığın ardından gökkuşağı muhakkak çıkar. Yeter ki biz Zeki Müren’i sevmeye devam edelim.
“Walter Benjamin, Parıltılar’da Angelus Novus’un tarih meleğine bakar. Gözleri, ağzı ve kanatları açık; yüzünü geçmişe çevirmiş tarih meleği, “bizim bir olaylar zinciri gördüğümüz noktada, o tek bir felaket görür, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun ayakları dibine fırlatan bir felaket.” Benjamin; meleğin orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek isteğinden bahseder.
“Bu sayıda Benjamin’in tarih meleğinden de ilhamla felaket denilen 2016’ya baktık. Orada kalmak için değil belki, ölüleri diriltmek için de değil ama parçalanmış olanı bir araya getirmek; boşluklardan, enkaz gibi görünenden sızan parıltının peşine düşmek için. Parıltıyı bir araya gelişlerde, birbirimizin gözüne bakışlarda aradık. Almanak sayımızda bir yılı hatırlamaya çağırırken, deli divane dönüp duran zamanda bir gedik açmayı da umuyoruz.
“2016’da bulmayı umduğumuz o parıltıyı 2017’de çoğaltmak dileğiyle!”
Dergide neler var?
Almanakta her ay yaşananların özeti şöyle yer alıyor:
“Ocak ayına Pembe Hayat’ın beşincisini düzenlediği Kuirfest ve Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın 7 şehre gitmesi damgasını vurdu. Kaos GL’nin yirminci kuruluş yılında kazanılan nefes alanlarını hatırlamak ve genişletmek için kurulan ev sergisi ‘Gelecek Queer’ sergisi de İstanbul’daydı. Ocak bir yandan da Barış İçin Akademisyenler’in hedef gösterildiği ay oldu.
“Şubat ayı, ilerleyen aylarda yasalaşacak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu tasarısına ilişkin tartışmalarla geçti. Tasarı, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini görmezden geldiği için eleştirildi. Şubat’ın iç ısıtan etkinliği ise Siyah Pembe Üçgen’in Baki Koşar Festivali idi.
“Mor ve gökkuşağı Mart ayında daha bir coşkulu dalgalandı. 3 Mart Dünya Seks İşçileri günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla ülke genelinde etkinlik ve yürüyüşler yapıldı. Uluslararası Feminist Forum ise “Beden” temasıyla beşinci kez Ankara’da yapıldı. Mart ayında maalesef Ankara’da bir patlama daha gerçekleşti. Güvenpark patlaması Ankara’yı ve ülkeyi yasa boğdu.
“Nisan ayı Kaos GL ve LGBTİ hareketi açısından zor bir aydı. IŞİD’in Kaos GL’yi hedef alacağına ilişkin istihbarat belgesi dolaşıma girdi. Yetkililer Kaos GL’yi korumayı reddetti. Tehditlere rağmen Kaos GL Derneği 2006 yılından beri sürdürdüğü Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Nisan ayında 13 şehirde etkinlik yaptı.
“LGBTİ’ler; 1 Mayıs’ta Mersin, Adana, İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Diyarbakır, Denizli, Çanakkale ve Antakya’da sokağa çıktı. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü dolayısıyla Ankara’da 11. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma yapıldı. Her yıl geleneksel olarak buluşma sonunda yapılan yürüyüşü ise Ankara Valiliği engelledi.
“Haziran ayına Mersin, Denizli, İzmir, Antep ve İstanbul’daki onur haftaları ve yürüyüşleri coşku ve gökkuşağı kattı. İzmir’de Onur Yürüyüşü yasak dinlemedi. İstanbul’daki Trans ve LGBTİ+ Onur Haftaları ise tehditlere rağmen yapıldı. Her iki yürüyüş de Valilik tarafından yasaklandı, LGBTİ’ler sokağa çıktı. Polis yürüyüşlere saldırdı. Ancak hafızalarda kalan “Ne de güzel dağıldık” cümlesi oldu.
“Temmuz’da darbe girişimi yaşandı. 15-16 Temmuz günlerinde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Darbenin ardından halen devam eden OHAL ilan edildi. OHAL koşulları insan haklarını tehdit etmeye devam ediyor.
“Ağustos ayında ise iki üzücü haber LGBTİ toplumunu derinden etkiledi. Suriyeli eşcinsel mülteci Wisam Sankari ve trans kadın Hande Kader öldürüldü. LGBTİ’ler şiddete karşı sokağa çıktı.
“Eylül ayında LGBTİ örgütlerinin Türkiye’nin Avrupa Birliği İlerleme Raporu’na ilişkin raporu yayınlandı. Raporda, 2015 yılında LGBTİ haklarının geriye gittiği vurgulandı.
“Ekim ayında, Kaos GL’nin 2016 ilk yarıyılına ilişkin insan hakları ihlalleri raporu yayınlandı. KaosGL.org yeni tasarımıyla bir kez daha merhaba dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tutuklandı.
“Kasım ayına ise çok sayıda derneğin kapatılması damga vurdu. HDP eş başkanları ve milletvekilleri tutuklandı. LGBTİ aktivisti Levent Pişkin gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı. Kasım’ın olumlu gelişmesi ise AİHM’in Kaos GL dergisinin toplatılmasına ilişkin verdiği “ifade özgürlüğü ihlali” kararı oldu.
“Senenin son ayı Aralık’ta Ankara’da 5. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum yapıldı. Sosyal hizmet temasıyla yapılan sempozyuma ilgi yoğundu. Sene, ayrımcılığın olmadığı bir dünya hayaliyle sonlandı.”
Dergiye; online aboneler dergi websitesinden, basılı haline ulaşmak isteyenler ise önümüzdeki haftadan itibaren kitapçılardan yeni sayıya ulaşabilirler.
2016 tüm sayıları
1994 yılından beri kesintisiz bir şekilde yayın hayatını sürdüren Kaos GL dergisinin 2016 yılı sayılarının dosya konuları sırasıyla şöyleydi: Sosyal İçerme, Sanal Alem, Sosyal Hizmetler, Queer Çalışmaları, Queer Marksizm ve Din ve Eşcinsellik.
Kaos GL dergisine basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin