Ormansızlaşmanın yeni kurbanı: Papua

08 Eylül 2016
Dünyadaki paketli yiyeceklerin neredeyse yarısının içeriğinde bulunan palm yağının artık kötü bir itibarı var. Sebebi ise bakir yağmur ormanlarının ekim alanına dönüştürülmesi amacıyla ağaçsızlandırılması, vahşi yaşamı tehdit etmesi ve Borneo’dan Guetemala’ya kadar çevresel yıkımlara sebebiyet vermesi. Palm yağının bu kötü itibarı Endonezya’yı durdurmaya yetmedi. Endonezya şuan 11 milyon hektarlık bir alan olan ekim alanı için […]

Dünyadaki paketli yiyeceklerin neredeyse yarısının içeriğinde bulunan palm yağının artık kötü bir itibarı var. Sebebi ise bakir yağmur ormanlarının ekim alanına dönüştürülmesi amacıyla ağaçsızlandırılması, vahşi yaşamı tehdit etmesi ve Borneo’dan Guetemala’ya kadar çevresel yıkımlara sebebiyet vermesi.

Palm yağının bu kötü itibarı Endonezya’yı durdurmaya yetmedi. Endonezya şuan 11 milyon hektarlık bir alan olan ekim alanı için orman alanlarını temizleme programına devam ediyor.

Çekilen drone fotoğrafları palm yağı için yapılan ağaçsızlandırma çalışmalarının etkilerini gözler önüne serdi. Bir sivil toplum kuruluşu konsorsiyomunun yürüttüğü soruşturma kapsamında çekilen fotoğraflar, Endonezya eyaleti olan ve %85’lik bir alanını yağmur ormanlarının oluşturduğu Papua’ya ait. Papua’nın şuan ki halini gösteren fotoğraflardan birkaçı:

ABD merkezli bir STK olan Mighty, inceleme raporunu hazırlamak için Endonezya ve Kore kuruluşları ile birlikte çalıştı. Geçen sonbahar başlangıcında Endonezya ormanların yakılması sonucu meydana gelen bir toksik sis krizi yaşarken, araştırmacılar gerekli verileri topladı ve uygu görüntülerini inceledi. Araştırmacılar saha çalışmalarına 2016 yılının Temmuz ayında başladı ve drone görüntüleri de bu tarihten sonra çekildi.

Ormansızlaştırma aslında kendi başına yasalara aykırı değil. Quartz haber portalı, Papua’nın yağmur ormanlarının tahribinden sorumlu tutulan kontrplak, küspe ve palm yağı üreticisi Güney Koreli firma olan Korindo’nun, ismini vermek istemeyen sürdürülebilirlik başkanı ile bir görüşme yaptı. Sürdürülebilirlikten sorumlu şirket yöneticisi şirketlerinin yaptığı her şeyin yasal olduğunu ve tüm işlemlerin hükümetin zorunlu kıldığı palm yağı imtiyazlar çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Ancak kesilen ağaçların kasıtlı olarak yakılması Endonezya’da yasalara aykırı. Bu yakım işlemleri geçen yıl bölgede büyük ve ölümcül bir hava kirliliği felaketine yol açtı. Bu felaket o kadar kötüydü ki çevre araştırmaları inisiyatifi olan Borneo Futures’ın koordinatörü Erik Meijaard bu felaketi “21. Yüzyılın en büyük çevre suçu” olarak nitelendirdi.

STK raporu, Korindo’nun bölgeyi ormansızlaştırmasının yanında imtiyazları çerçevesinde yoğun bir şekilde ormanlık alanları yaktığını belirtiyor. Rapor drone fotoğraflarının yanında bazı uydu görüntülerine de yer veriyor.

papua-4

Bağımsız bir araştırmacı tarafından, 2013 yılında çekildiği tahmin edilen, ekim alanlarının üzerinde dumanların olduğu görülen fotoğraf, araştırmacılar için yakım işlemlerini destekleyen bir kanıt niteliğinde bir fotoğraf olarak değerlendirildi.

papua-5

papua-6

Daha somut ve güncel kanıtlar ise uydu görüntüleri analizlerinin “sıcak nokta” olarak tabir edilen yoğun ısı bölgeleri görüntüleriyle birleştirilmesiyle elde edildi.

uydu-1 uydu-2

Şirket, herhangi bir kasıtlı yangın çıkarma suçlarını reddediyor. Korindo’nun sürdürülebilirlikten sorumlu yöneticisi Quartz’a yaptığı açıklamada suçlamaları şu sözlerle değerlendirdi, “Aslında bu doğru değil çünkü biz tüm Endonezya yönetmeliklerine uyduk ve arazi temizleme amacıyla herhangi bir yangın çıkartmadık,”.

Şirket daha sonrasında aynı şeyi söyleyen bir de mektup gönderdi. Mektupta şirket, yangınları şirketi suçlamak amacıyla yerel halkın çıkardığını iddia etti.

Kaynak
Etiketler