Carettaları kim kızdırdı?
Caretta Caretta’lar yine gündemde, fakat bu sefer farklı bir şekilde: haberlere göre Bodrum yakınlarındaki Orak Adası’nda caretta carettalar tekne turlarıyla adaya gelen ve denize girmek isteyen tatilcilere saldırdı. Konuyla ilgili Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile konuştuk. DEKAMER “Haberlerin deniz kaplumbağaları saldırdı şeklinde verilmesi yanlış, deniz kaplumbağaları kendilerini korudu demek gerekiyor” dedi. […]
Caretta Caretta’lar yine gündemde, fakat bu sefer farklı bir şekilde: haberlere göre Bodrum yakınlarındaki Orak Adası’nda caretta carettalar tekne turlarıyla adaya gelen ve denize girmek isteyen tatilcilere saldırdı. Konuyla ilgili Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile konuştuk. DEKAMER “Haberlerin deniz kaplumbağaları saldırdı şeklinde verilmesi yanlış, deniz kaplumbağaları kendilerini korudu demek gerekiyor” dedi.
Bazı basın organlarında “Bodrum yakınlarında caretta caretta saldırı” şeklinde verilen haberlere göre son 3 gün içinde bu saldırılar sonucu 2’si çocuk 5 çocuk hastaneye kaldırıldı.
Hürriyet gazetesi haberi anasayfada “Caretta caretta dehşeti”, “Böylesi hiç olmadı, korkunçtu.” ifadeleriyle verdi. Sözcü gazetesi “Caretta carettalar insanlara saldırıyor” başlığı attı. Milliyet ve başka birçok gazete de haber başlığında “saldırı” kelimesini kullandı.
“Bu saldırılar çoğunlukla insan kaynaklı”
DEKAMER yetkilisi Doğan Sözbilen bu saldırıların sebeplerini şöyle açıkladı: “Panik yaratacak bir durum yok. Hayvanlar iyi durumda ve kontrolden çıkmış değiller. Bu saldırılar çoğunlukla insan kaynaklı. Son yıllarda deniz kaplumbağaları medyada çok görünür oldu ve insanların dikkatini çekiyor. Art niyetli olduğunu düşünmediğim, iyi niyetli olduğuna inandığım sebeplerle insanların bu hayvanları elle beslemesi ve yanlarına çok fazla yaklaşması bu saldırıların sebebi. Elle besleme durumunda hayvan bölgeyi sahipleniyor ve sadece insanı değil başka kaplumbağayı da istemiyor aynı yerde. Üstelik bu beslemeler hayvanların doğal beslenme rejimini bozuyor, örneğin tavuk yedirmeye çalışıyorlar. Ayrıca insanlar deniz kaplumbağalarını ilgi çekici buluyor ve dokunmak istiyorlar fakat fakat bu hayvanların üzerinde stres ve baskı oluşturuyor. Sevmek isteyen bazı insanların çekinip tekme attığını duyduk bu tür müdahaleler karşısında hayvanlar saldırganlaşabilir.”
“Deniz kaplumbağaları saldırgan hayvanlar değiller fakat evcil de değiller”
Bazı haberlerde saldırının insan eylemlerine yer vermeden verilmesine dair Sözbilen “Haberlerin deniz kaplumbağaları saldırdı şeklinde verilmesi yanlış, deniz kaplumbağaları kendilerini korudu demek gerekiyor. Deniz kaplumbağaları saldırgan hayvanlar değiller fakat evcil de değiller. Ruh halleri bozulan deniz kaplumbağaları için deniz havuzlarımız var gerektiğinde hayvanları oraya alıp rehabilite edebiliyoruz ama henüz buna gerek yok” dedi.
Bizi Takip Edin