STK’lar için dijital medyada içerik üretimi
Sivil toplum kuruluşlarına yönelik düzenlenen ilk Dijital Medyada İçerik Üretimi Sertifika Programı, STK temsilcileri ile dijital medya alanında uzmanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü, Sivil Sayfalar ve Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği ortaklığında 6-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim programının notlarını derledik. Medyadaki dijital dönüşüm baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Özel […]
Sivil toplum kuruluşlarına yönelik düzenlenen ilk Dijital Medyada İçerik Üretimi Sertifika Programı, STK temsilcileri ile dijital medya alanında uzmanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü, Sivil Sayfalar ve Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği ortaklığında 6-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim programının notlarını derledik.
Medyadaki dijital dönüşüm baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Özel sektör, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, hepsi medyadaki dijital dönüşümle birlikte bilginin yönetimi, yeniden kullanılması ve içerik oluşturulması konusunda farklı ihtiyaçlara sahipler. Herkes bu yeni medya ortamını anlamaya çalışıyor. STK temsilcileri için hazırlanan ve katılımcılara hem teorik hem de uygulamalı dijital medya eğitim imkanı sunan STK’lar İçin Dijital Medya’da İçerik Üretimi Sertifika Programı STK’ları dijitali sahiplenmeleri ve medyadaki dijital dönüşümün parçası olmaya çağırdı.
“Dijital dönüşümün bir parçası olmak STK’ların iletişim olanaklarını güçlendirecektir.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu gelenekselden yeni medyaya STK iletişimine, sivil toplumun mesajını nasıl daha etkili duyurabileceği ve medyadaki varlığını nasıl güçlendireceğine değindi.
“İçeriğinizin haber değeri olup olmadığına karar veren eşik bekçilerinin olması geleneksel medya STK’lar için zorlayıcı bir alan yaratıyordu. Şimdi ise yeri geldiğinde kendinizin, kurumunuzun veya platformunuzun medyanın kendisi olabiliyor, farklı platformlardan mesanızı hedef kitlelerinize ulaştırabiliyorsunuz. Bu yüzden yeni medya STK’lara yeni fırsatlar sunuyor.”
“STK’ların misyonu yurttaşları eğitmek değil, konuları ve politika önerileri hakkında haberdar etmek olmalı.”
Yaşama Dair Vakıf’tan Mehmet Ali Çalışkan ile STK’lar için itibar yönetimi ve iletişimde dikkat edilmesi gerekenlere değindi.
“Sivil toplum kuruluşları yurttaşlarla ilişkisini propaganda üzerine kuruyor, yurttaşlara kendi politik pozisyonunun doğruluğunu taşıyor. Yurttaşların ise STK’lardan öncelikli talebi kendi pozisyonunu anlattığı bir bildiri okuması değil, ilgilendiği konuyla ilgili yurttaşları haberdar etmesi. Çünkü yurttaşlar haberdar olmadığı bir meseleden politik bir angajman içerisine girme talebini karşılamak istemiyor.
Sivil toplum dünyası ise kendileriyle ilgili değil ilgilendikleri meselelerle ilgili yurttaşları haberdar etme olanaklarını güçlendirebilmeleri için yapabilecekleri bazı şeyler var:
1. STK’lar kendi meseleleriyle ilgili yurttaşları haberdar edebilecekleri zeminlere giriş yapmaları gerekiyor, 2. Kendi zeminlerini üretebilmeleri gerekiyor,3. Yeni araçları gündemlerine almaları ve etkili bir şekilde kullanmaları gerekiyor.”
“Dijital iletişimi etkili kullanmak ve doğru kişilere ulaşmak için farklı sosyal mecraları iyi tanıyın.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya bölümü öğretim üyesi Çiğdem Bozdağ ve Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden İrem İnceoğlu gelenekselden yeni medyaya STK iletişimini ve sosyal medyanın STK’lar için potansiyel olanakları hakkında konuştu.
“Sosyal medya STK’lar için hem engel olabiliyor hem de bazı fırsatlar sunuyor. Bilgi bonbardımanı, rekabet, dezinformasyon, bilgiyi doğrulama zorluğu, ticarileşme, troller, bot hesaplar, nefret söylemi, ulaşılan kitlenin sınırlığı ve insanları mobilize etmenin zorluğu sosyal medyada STK’lar için engel oluşturabilirken sosyal medya aynı zamanda STK’lar ve kurumlar arası iletişim, mobilizasyon ve destek çağrısı ve STK’ların çalışmalarının tanıtımında olanaklar sağlıyor.”
STK’lar İçin Google Araçları
STK’ların dijital medyadaki güçlerini artırmayı hedefleyen programa yeni medya alanındaki en etkili üç platform da katıldı. Google Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Pelin Kuzey yeni dönem teknoloji trendleri, STK iletişiminde kullanılabilecek Google araçları ve Google’ın STK’lar için sunduğu yardım programlarından bahsetti.
Google’ın kar amacı gütmeyen kurumlar için oluşturduğu Google İle Sivil Toplum Kuruluşları sitesine göz atabilirsiniz.
“STK’ların hedef kitlelerine ulaşıp, kullanıcıları kampanyalarına dahil edebilmeleri için Twitter seslerini güçlendiren küresel bir araç sağlamaktadır.”
Twitter Kamu Politikaları Türkiye Sorumlusu Emine Etili kar amacı gütmeyen kuruluşlar için Twitter kullanımı üzerine konuştu. Etkili Twitter kampanya örnekleri içinse amaç ve doğru formatı belirlemenin, eyleme çağırmanın, yaygınlaştırmadan deneme yapmanın, hedef kitleyi belirlemek için doğru kullanıcılara ulaşmanın ve performansa göre ölçümleme yaparak, sohbetleri izleyerek ölçüm yapmanın önemine değindi.
Twitter’ın sosyal fayda ile ilgili çalışmalarına Twitter For Good adresinden ulaşabilirsiniz.
“Dünyanın her yerinde insanlar ilgi alanları ya da önem verdikleri amaçlar ile ilgili iletişim halinde olmak için Facebook’u ziyaret ediyor. Facebook olarak sivil toplum kuruluşlarına, insanlarla çeşitli şekillerde iletişim kurmalarına yardımcı olacak araçlar sunuyoruz.”
Facebook Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Nilay Erdem kar amacı gütmeyen kuruluşlar için Facebook kullanımı hakkına önemli ipuçlarına değindi. ve sosyal fayda için etkili Facebook kampanyaları örneklerinden bahsetti.
Facebook’un sosyal fayda ile ilgili çalışmalarına kar amacı gütmeyen kuruluşlar için oluşturduğu Facebook for Nonprofits sayfasından ve Facebook uygulamalarını kullanarak sosyal etki yaratan hikayelerine bakabilirsiniz.
“Dijital ile zaman ve mekandan bağımsız STK’lar”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya yüksek lisans programı öğrencisi Oktay Kılıç yeni medya diliyle haber ve içerik oluşturmanın önemine değindi. “Video haberciliği yaygınlaşıyor, haber organizasyonları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile de içerik işbirlikleri fırsatları ortaya çıkıyor. Video haberciliğinde ise dikkat edilmesi gerekenler haberin anlatım dili, kurumsal kimliği, süresi ve paylaşım mecraları.Yeni medya beraberinde yeni hikaye anlatıcılığı tekniklerini de getiriyor. İnteraktif web uygulamaları, infografikler, haritalar, testler, gifler, çizelgeler ve oyunlaştırma bunlardan birkaçı.”
İnteraktif web uygulamaları örnekleri için Graph Commons, infografik üretme araçları için Pictochart, çizelge araçları için Chartgo ve dijital medyada görsel üretimi için Canva’ya göz atabilrsiniz.
“Dijital içeriklerle daha fazla hayata dokunun.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Laboratuvarı koordinatörü Gülin Küpelioğlu içeriğin yönetilmesi ve yaygınlaştırılmasında dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.konuştu.
“Llider yaratma potansiyeli, ürün ve hizmete değer katması, trafiği artırması, kullanıcıyı teşvik etmesi ve SEO opitimizasyonu nedeniyle içerik üretimi STK’lar için gün geçtikçe önemli hale geliyor. Bilginin görsel olarak ifade edilmesi, dikkat çekici, akılda kalıcı ve kolay anlaşılır olması nedeniyle infografikler ve hikaye haritalamandırma gibi yeni haber içeriği tekniklerini haber içeriklerine farklılık kazandırmak açısından önemli.”
Haber içeriklerinizde hikaye haritalamandırma tekniğini kullanmak isterseniz Storymap aracına göz atabilirsiniz.
“Dijital iletişimde başarı için resmin bütününe odaklanın.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya yüksek lisans programı öğrencisi İrem Oran içeriğin optimizasyonunun (SEO) sivil toplum kuruluşları için önemine vurgu yaptı. SEO’nun amacı, STK’lar için önemi, Google çalışma mantığı, özgün ve doğru sayfa başlıklandırma, meta etiketleri, anahtar kelimeler ve SEO hizmeti alırken dikkat edilmesi gerekenlere değindi.
Google çalışma mantığını incelemek için How Search Work videosunu izleyebilir, web sitenizin mobil uyumluluğunu ölçmek içinse Google Mobil Uyumluluk Testi’ni uygulayabilirsiniz.
Yaşama Dair Vakıf’tan Proje Uzmanı Gizem Kendik dijitalleşen dünyanın sivil toplum kuruluşlarına meselelerini gündemleştirmeleri için yeni yollar sunduğuna vurgu yaptı ve dijital medyada yeni savunuculuk yöntemlerine değindi.
Yeni dönemde gerçekleştirilecek Sivil Sayfalar etkinlikleri için e-bültenimize üye olabilirsiniz.
Bizi Takip Edin