Evde minik ekosisteminizi yaratın

22 Haziran 2016
Siz de evinizde, kendi minik ekosisteminizi yaratabilir, sevdiklerinize hediye olarak hazırlayabilirsiniz. Yolunu yeşilist.com’dan Beste Bal anlatıyor: Terrarium (teraryum) genellikle bitkiler, sürüngenler ve böceklerin yaşaması için hazırlanan susuz ortamlardır. Bu ortamlar bir dekoratif unsur değil, kendi içlerinde birer ekosistemdir. Özellikle şehirlerde bu denli rağbet görmesinin nedeni de doğadan bir parçayı evinize, okulunuza, ofisinize, kısacası yanıbaşınıza taşıma […]

Siz de evinizde, kendi minik ekosisteminizi yaratabilir, sevdiklerinize hediye olarak hazırlayabilirsiniz. Yolunu yeşilist.com’dan Beste Bal anlatıyor:

Terrarium (teraryum) genellikle bitkiler, sürüngenler ve böceklerin yaşaması için hazırlanan susuz ortamlardır. Bu ortamlar bir dekoratif unsur değil, kendi içlerinde birer ekosistemdir. Özellikle şehirlerde bu denli rağbet görmesinin nedeni de doğadan bir parçayı evinize, okulunuza, ofisinize, kısacası yanıbaşınıza taşıma imkanı sağlıyor oluşu.

eko4

Terrarium yapım atölyeleriyle birlikte artık bizim memlekette de popülerlik kazanmaya başladı. Hem kendinize hem de sevdiklerinize verebileceğiniz en anlamlı el yapımı hediyelerden biri olan terrariumları malzemelerinizi kendiniz temin ederek yapabilirsiniz. Birkaç temel bilgi size rehberlik etmeye yetecek.

Öncelikle minik ekosisteminizi nasıl bir ortamda oluşturmak istediğinize karar verin. Bu basit bir kavanoz da olabilir, şık bir kavanoz da. Önemli olan ayrıntılardan biri kapalı bir ortam mı tercih ettiğiniz yoksa hava alacak bir ortamı mı tercih edeceğiniz. İkisi için farklı bitki türlerini seçmeniz gerekecek. Seçtiğiniz kabın ebatlarına göre malzeme seçmeniz gerekecek. Unutmayın, bunun bir standardı yok, dilerseniz boynunuzda taşıyacağınız bir minik şişeniz olur dilerseniz bir masaüstü fanusunuz. Tamamen sizin hayal gücünüz devrede!

eko

Nemli ortamı seven ve fazla büyümeyen cinsten bitkiler seçmeye özen gösterin. Eğrelti otları, arapsaçı, nemli alanlarda görülen yosunlar ve küçük otlar kapalı terrariumlar için idealdir. Eğer ağzı açık ve biraz da büyük bir kap içerisinde bir ekosistem oluşturacaksanız kaktüs ve sukulent de kullanabilirsiniz. Burada önemli olanın seçtiğiniz kabın büyüklüğü olduğunu malzeme seçiminde lütfen aklınızda bulundurun.

Her şeyi seçtiniz, sıra yapıma geldi. Kullanacağınız kabı yıkayın ve iyice kurulayın. Nemli kalmadığına emin olun. Kabın en alt kısmına fazla suyu çekecek olan çakıl taşlarını veya küçük taşları yerleştirin. Mangal kömürünü çakıl taşlarından daha küçük olacak şekilde parçalayın. Kömür, olası bakteri ve küf oluşumlarını önlemek için işinize yarayacak, o nedenle eklemeyi ihmal etmeyin.

eko2

Kullanmaya karar verdiğiniz bitkinizi köklerine zarar vermeyecek şekilde, muhafaza ettiğinizden saksı ya da keseden çıkarın. Ekstra toprak ya da torf kullanarak daha önce hazırladığınız kömürle kaplı zeminin üzerine bitkinizi ekin. Zemini iyice sabitlediğinize emin olun. Ve son olarak terrariumunuzu dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Bakımı için dikkat edilmesi gerekenler

  • Çok fazla suladığınız takdirde çürümesine neden olabilirsiniz. Kabın zeminine yerleştirdiğiniz çakıl taşlarının durumuna bakarak nem oranını gözlemleyebilir ve ona göre sulayabilirsiniz.
  • Çok fazla büyüdüğünde ya da yaprakları çürüdüğünde mutlaka budama yapın.
  • Aydınlık bir ortamda tutun ama doğrudan güneş almamasına da özen gösterin.
  • Isı kaynaklarının üstünde veya yakınında olmamasına mutlaka dikkat edin.

 

Kaynak