‘Mühendishane’nin Üç Başhocası’ sergisini Aziz Sancar açacak

11 Mayıs 2016
İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisini Nobel ödüllü Profesör Aziz Sancar açacak. İTÜ RSG “Tarih Dizisi” sergilerinin 3’ncüsü, 20 Mayıs cuma günü açılacak. “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisi, 18. yüzyıldan kalan nadir eserlerle ülkemizde mühendislik eğitiminin gelişimini ve dönemin bilimsel çalışmalarından örnekleri gözler önüne serecek. Serginin açılışını, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak ülkemize tarihi […]

İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisini Nobel ödüllü Profesör Aziz Sancar açacak.

İTÜ RSG “Tarih Dizisi” sergilerinin 3’ncüsü, 20 Mayıs cuma günü açılacak. “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisi, 18. yüzyıldan kalan nadir eserlerle ülkemizde mühendislik eğitiminin gelişimini ve dönemin bilimsel çalışmalarından örnekleri gözler önüne serecek. Serginin açılışını, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak ülkemize tarihi bir gurur armağan eden Prof. Dr. Aziz Sancar yapacak.

1800’DEN MÜHENDİSHANE KANUNNAMESİ

1773 yılında, İTÜ’nün temeli ve dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olarak kurulan Mühendishane-i Berri-i Hümayun’da (İmparatorluk Kara Mühendishanesi) “başhoca” ünvanıyla görev yapan 3 ismin ve eserlerinin tanıtılacağı sergi süresince, 5 bini aşkın yayının yer aldığı İTÜ Nadir Eserler Koleksiyonu’ndan parçalar görülebilecek. Sergide 1800’lerin başında saray tarafından yürürlüğe konulan Mühendishane Kanunnamesi de yer alacak.

 3D BASKIYLA MADALYA

3 Başhoca; Hüseyin Rıfkı Efendi (Tamânî), Seyyid Ali Efendi ve Hoca İshak Efendi’nin hayatı ve akademik çalışmalarının tanıtılacağı sergi, yaklaşık 5 ay süren titiz bir çalışmayla hazırlandı. Sergi için seçilen parçalar arasında üç başhocanın eserlerinin orijinal nüshaları, bazı eserlerden Osmanlıca çeviri yazı ve günümüz Türkçesine çeviri örnekleri yer alıyor. Ayrıca, Başhoca İshak Efendi’ye saray tarafından verilen madalya da Osmanlı Arşivinde yer alan çizimi üzerinden 3D baskı yapılarak sergilenecek.

 5 HAZİRAN’A KADAR AÇIK

Sergilenecek eserler, özel iklimlendirme koşullarıyla koruma altına alındığı için sergi süresi 17 günle sınırlı tutulacak. İTÜ RSG, haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binası’nda yer alan galerinin kapıları 5 Haziran Pazar akşamına kadar tüm sanatseverlere açık olacak.

 

Kaynak: Kampüs Haber, Sözcü