‘Çocuğa cinsel istismar’ raporu hazır: Evlense de suç kalsın

11 Mayıs 2016
Meclis komisyonunun hazırladığı taslak rapora göre çocuğa cinsel istismar evlilikle de sonuçlansa suç olarak kalmalı; sorunsuz devam eden bir evlilikse 5 yıl denetlenmeli. TBMM Aile Bütünlüğünü Bozan Olayları ve Boşanmaları araştırmak üzere kurulan komisyon, taslak raporunu hazırladı. Raporda çocuğa istismarla ilgili şu öneri yapıldı: “Evlenmeyle sonuçlanan çocuğun cinsel istismarı suçunun, rızai de olsa suç olarak […]

Meclis komisyonunun hazırladığı taslak rapora göre çocuğa cinsel istismar evlilikle de sonuçlansa suç olarak kalmalı; sorunsuz devam eden bir evlilikse 5 yıl denetlenmeli.

TBMM Aile Bütünlüğünü Bozan Olayları ve Boşanmaları araştırmak üzere kurulan komisyon, taslak raporunu hazırladı. Raporda çocuğa istismarla ilgili şu öneri yapıldı: “Evlenmeyle sonuçlanan çocuğun cinsel istismarı suçunun, rızai de olsa suç olarak kalması gerektiği, ancak sorunsuz ve başarılı devam eden evlilikler açısından 5 yıl denetim süresi getirilerek sürenin sonunda ilgili kurumların yetkili uzmanlarınca hazırlanan raporlar da dikkate alınarak koşulların uygun olması halinde, denetimli serbestlik hususunda Türk Ceza Kanunu’nda tarih belirtilerek düzenlenmesi, taraflardan her ikisinin de 15 yaşın altında olması durumunda ise şahsi cezasızlık sebebi sayılacağına ilişkin düzenleme yapılmalı.”

İŞKUR SIĞINMA EVLERİNE GİRSİN

Taslak raporda özetle şu öneriler sıralandı:

Diyanet’ten erkeklere hutbe: Erken yaşta evliliklerin engellenmesi için erkekleri de kapsayacak biçimde zihniyet dönüşümü sağlanmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı camilerde vaaz ve hutbeler aracılığıyla çözüm önerileri ihtiva eden bir yol izlemeli.

İstihdamda öncelik: Toplum yararına programlar kapsamında şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler vb. grupların istihdamına öncelik tanınmalı. İŞKUR kadın konukevlerinde çalışmalarını yoğunlaştırmalı.

Uyuşturucuyla şöhretli mücadele: Uyuşturucu suçuyla gündeme gelen şöhretli kişilerin kamu yararına uyuşturucuyla mücadele çalışmalarında mahkeme kararıyla görevlendirilmeleri sağlanmalı.

Eşler ortak soyadı seçsin: Eşlerin ortak bir soyadı seçebilmeleri yönünde Türk Medeni Kanunu’nda düzenleme yapılmalı. Çocukla ilgili olağanüstü ve çok önemli kararlar alınırken iki tarafın da rızasının arandığı ‘ortak velayet’ kararı verilebilmesi yönünde mevzuatta düzenleme yapılmalı.

Uzaklaştırılan erkeğe barınma: Aile içi şiddet iddiası içermeyen boşanma davalarında arabuluculuk sürecinin faydalı olabilir. Evden uzaklaştırma tedbiri uygulanan erkeklere barınma imkânı verilmeli.

 

Kaynak: Hukukihaber.net, Hürriyet