Ahmetler Kanyonu’nu Danıştay kararı kurtardı
Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçelerindeki Ahmetler Kanyonu Karpuz Çayı üzerinde yapılması planlanan Kanyon Regülatörü ve HES projesine ait ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını, Danıştay 14’üncü Dairesi onadı. Köylüler, Danıştay kararını Ahmetler Kanyonu’nun kurtuluşu olarak niteledi. Antalya Valiliği, Akseki İlçesi’nden başlayıp Manavgat İlçesi’ne devam eden Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği Ahmetler […]
Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçelerindeki Ahmetler Kanyonu Karpuz Çayı üzerinde yapılması planlanan Kanyon Regülatörü ve HES projesine ait ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını, Danıştay 14’üncü Dairesi onadı. Köylüler, Danıştay kararını Ahmetler Kanyonu’nun kurtuluşu olarak niteledi.
Antalya Valiliği, Akseki İlçesi’nden başlayıp Manavgat İlçesi’ne devam eden Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği Ahmetler Kanyonu’nda inşa edilmesi kararlaştırılan Kanyon Regülatörü ve HES projesi hakkında 31 Aralık 2009 tarihinde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı. Bu karardan 2012 yılında haberdar olan köylülerin yaptığı dava başvurusu, 60 günlük itiraz süresi aşıldığı gerekçesiyle kabul edilmedi.
Şirket çalışanlarının inşaat için araçlarıyla birlikte gelmesiyle köylüler büyük bir direniş başlattı. Çok sayıda sivil toplum örgütünün de desteğiyle çadırlı eylem yapıldı. Köylülerin günlerce sürdürdüğü direniş karşısında şirket araçlarını geri çekmek zorunda kaldı.
hukuki süreci başlatan detay
Valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının Manavgat’ta sadece bir kütüphanede asıldığını belirleyen köylüler, çözüm yolu aramaya başladı. Irmağın karşı yakasında da Akseki İlçesi’ne bağlı Güçlüköy olduğundan yola çıkan köylüler, duyurunun sadece Ahmetler Köyü üzerinden yapıldığını, Akseki’de bir duyuru yapılmadığını belgeledi. Güçlüköy’den Ertuğrul Tosun ve Mustafa Er, bölgedeki tüm köylüler adına Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu ve dava kabul edildi.
Mahkeme BİLİRKİŞİ RAPORUna uydu, valilik itiraz etti
2013 yılında, HES yapılacak sahada inceleme yapılmadığı, yapılacak tesisin o bölgede yaşayan canlılara zarar vereceği ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada köylüleri sevindirecek karar çıktı. Bilirkişinin ‘Projenin çevresel etkilerinin yeterince incelenmediği, projenin gerçekleştirilmesi durumunda doğal hayatın sürekliliği ve bölgedeki ekoturizm potansiyelinin olumsuz etkilenebileceği, bölge halkının su kullanım haklarının ihlal edilebileceği düşünüldüğünden ÇED raporu hazırlanması gerektiği’ raporu doğrultusunda karar veren mahkeme, önce yürütmeyi durdurdu. Ardından iptal kararı verdi.
Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararı, davalı taraf Antalya Valiliği tarafından Danıştay’a temyiz edildi. Danıştay 14’üncü Dairesi geçen hafta verdiği kararla, yerel mahkemenin kararını onadı ve valiliğin itirazını reddetti.
Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Mustafa Koç, Danıştay kararının Ahmetler Kanyonu’nun kurtuluşu olduğunu ve çok sevindiklerini söyledi. Ahmetler Kanyonu’nun Türkiye ve Antalya kamuoyuna mal olmuş önemli bir doğa harikasının kurtarılma mücadelesi olduğuna dikkat çeken Mustafa Koç, “Bu süreçte bu işin yolundan sapmaması için çok çaba gösterdik. Kanuni yollardan haklarımızı arama konusunda ısrar ettik. Burada HES’in mümkün olmadığı kanıtlandı” dedi.
Hiç tanıtımsız Yılda 6-7 bin turist ağırlıyor
Ahmetler Kanyonu, Akseki Murtiçi Köyü’nden başlayıp 12 kilometre uzunluğunda ve dünyaca tanınan önemli bir doğa harikası. 400 metre derinliği olan kanyon, turizm ve doğa sporları kulüpleri tarafından çok sık ziyaret ediliyor. Hiç tanıtım yapılmadığı halde yıllık yerli ve yabancı 6-7 bin turist ağırlayan kanyon, kano, yürüyüş, yüzme gibi alternatif turizm imkanları sunuyor. Türkiye’deki en derinlerden biri olan kanyonun su havzası aynı zamanda Manavgat’ta 14 köyün içmesuyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılıyor.
Bizi Takip Edin