Engelli Kadın Derneği KEFEK’e ateş püskürdü

29 Mart 2016
Engelli Kadın Derneği, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) altında kurulan “Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” alt komisyonunun isim ve çalışma alanının ‘erkekleri de kapsayacak şekilde’ değiştirilme ihtimaline itiraz etti, sosyal medyada bir kampanya başlattı. Engelli Kadın Derneği, engelli kadın ve kız çocuklarının temel insan haklarından eşit […]

Engelli Kadın Derneği, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) altında kurulan “Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” alt komisyonunun isim ve çalışma alanının ‘erkekleri de kapsayacak şekilde’ değiştirilme ihtimaline itiraz etti, sosyal medyada bir kampanya başlattı.

Engelli Kadın Derneği, engelli kadın ve kız çocuklarının temel insan haklarından eşit yararlanmaları, her türlü şiddetten, sömürüden ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam sürdürmeleri ve topluma tam ve etkin katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması amacıyla 2011 yılından itibaren hak temelli çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda KEFEK Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir alt komisyon kurulmasıyla ilgili süreci da yakından takip ediyor.

Dernek, komisyonda dün ‘engelli erkeklerin de sorunları var’ denilerek, komisyonun kurulma amacından uzaklaştırılmaya çalışıldığı duyumu alınca sosyal medyada bir kampanya başlattı. İtiraz nedenini de şöyle açıkladı:

Engelli kadın çifte ayrımcılığa uğruyor

“Engelli Kadın Derneği olarak biz biliyoruz ki, Türkiye’de engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek amacıyla kurulmuş ve çalışmakta olan pek çok engelli örgütü bulunmaktadır. Ne var ki, karma örgütlenme niteliği taşıyan bu yapılar içerisinde engelli kadınların hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarının öncelikli olarak görünürlüğünün sağlanması ve  çözümler üretilebilecek  özel alanlar yaratılması hedeflenen düzeyde olamamıştır.

Ülkemizdeki  engelli nüfusu içindeki oranı hiç de azımsanamayacak yüzdelerle ifade edilen engelli kadınların, hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan çifte ayrımcılığa dayalı sorunları,  bugüne kadar göz ardı edilmiştir.

Engelliliğin yanı sıra kadın olmanın getirdiği ayrımcı tutumların ve kalıplaşmış yargıların baskısı altında olan engelli kadınlar üzerinde toplumsal cinsiyet dayatmaları sonucu doğan cinsiyet eşitsizliği daha ağır bir etki yaratmaktadır. Örneğin engelli kız çocukları çoğunlukla eve kapatılmakta, eğitim çağına geldiğinde ya hiç eğitim alamamakta ya da asgari bir seviyede sözgelimi sadece ilk öğreniminin ardından tekrar kapatıldığı eve geri dönmektedir. Engelli kadınların temel hak ve özgürlükleri çoğu zaman ihlal edilmektedir. Özellikle zihinsel engelli kadınlar, yaşama hakkı, işkence ve zalimane davranışlara maruz bırakılmama hakkı olmak üzere eğitim,  istihdam, sağlık gibi en temel insan haklarından yeterince yararlanamamaktadırlar.”

Kuruluş nedenine uygun çalışmalı

Dernek bu nedenle, bugüne kadar hiçbir kamu politikasının gündemini oluşturmamış olan engelli kız çocukları ve kadınlarının sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla kurulan ‘Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ alt komisyonunu, kurulma nedenine uygun çalışmalar yapmaya davet etti.

Engelli kadınlara ‘Senin sahibin yok mu?’ diye soruluyor

engellikadin(1)

Dernek, konuyu sosyal medyada şu görüşlerle TBMM’deki muhataplarına iletti:

  • Kamu kurumları engelli erkek ve kadın istihdam rakamlarını açıklasın, durum ortaya çıksın.
  • Engelli kadınlar faili tanımlayamama nedeniyle daha çok taciz ve tecavüze maruz kalıyor.
  • Bakım parası kesilmesin diye tedavi imkanından yoksun bırakılan çok sayıda engelli kadın ve kız çocuğu var.
  • Engelli kadınların kendisine ödenmeyen bakım ücretleri engelli kadınların sömürülmesine neden oluyor.
  • Kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan kamu spotları engelli kadınlara uygun değil.
  • Sığınma evleri engelli erişimine uygun değil.
  • Engelli erişimine uygun olmayan sığınaklara başvurabilen engelli kadınlar görev değişikliğiyle rehabilitasyon merkezlerine gönderiliyor.
  • Engelli kadına yönelik ayrımcılık çoğunlukla toplumsal önyargılardan besleniyor.
  • Engelli kadınlara ‘Senin sahibin yok mu?’ diye soruluyor.
  • Engelli kız çocukları engelli erkek çocuklarına oranla daha az okullaşıyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız