Dünya Saati: İklim değişikliğine bir ışık tut
Dünya Doğayı Koruma Vakfı-WWF’in 2007’den beri her yıl düzenlediği Dünya Saati etkinliği 10’uncu yılında. Dünyadaki birçok anıtsal yapı, kurum binası ve evlerin ışıkları, yarın (19 Mart) 20.30-21.30 saatleri arasında bir saatliğine iklim için kapatılacak. Bu yıl etkinliğe Türkiye’den 25 şehir katılıyor. Bu yıl ışık kapatma etkinliğini dijital ortama da taşıyan Dünya Saati, katılımcıları sosyal medyadaki […]
Dünya Doğayı Koruma Vakfı-WWF’in 2007’den beri her yıl düzenlediği Dünya Saati etkinliği 10’uncu yılında. Dünyadaki birçok anıtsal yapı, kurum binası ve evlerin ışıkları, yarın (19 Mart) 20.30-21.30 saatleri arasında bir saatliğine iklim için kapatılacak. Bu yıl etkinliğe Türkiye’den 25 şehir katılıyor. Bu yıl ışık kapatma etkinliğini dijital ortama da taşıyan Dünya Saati, katılımcıları sosyal medyadaki güçlerini kullanmaya çağırıyor.
2007 yılında Avustralya’da binlerce kurum ve milyonlarca insanla birlikte sembolik yapıların ışıklarını bir saatliğine kapatarak, iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya, “hepimiz tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız” mesajı verdi.
Avustralya’da 2 milyondan fazla insan ve 2.000’den fazla kurumun katılımıyla başlayan Dünya Saati kısa bir sürede 7 kıtadan, 150’den fazla ülkeden, 7.000’den fazla şehirden binlerce insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı oldu.
Dünyanın sembolik yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü, Roma’daki Kolozyum, Çin Seddi gibi küresel öneme sahip birçok simge, hızla büyüyen bir kampanyanın umut simgeleri olarak karanlıkta kaldı.
Türkiye’de Dünya Saati
Ülkemizde 2008 yılından beri WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati, 2010 yılında katılım açısından önemli ilklere sahne oldu. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin katıldığı Dünya Saati’ne Boğaziçi Köprüsü ışıklarını kapatarak destek verdi. 2011 yılında 20.000’den fazla kişi ve 250’nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de yerini aldı. 2012 yılında Türkiye’de kendi rekorunu kıran Dünya Saati’ne 75.000’den fazla insan ve 400’ün üzerinde kurum katıldı. Boğaziçi Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Aya Sofya Müzesi ilk defa Dünya Saati için ışıklarını kapattı. 2013 yılında ise, kampanyaya katılanlar “Sensiz Olmaz” dedi ve kendi domino etkilerini yarattı; ailesini, arkadaşlarını harekete geçirdi. Kız Kulesi de ışıklarını ilk defa kapatarak Dünya Saati’nin sembolleri arasında yerini aldı.
Bu yıl Dünya Saati’nde iklim mücadelesine yarın (19 Mart) 20.30 – 21.30 saatleri arasında ışık tutulacak.
Kapatma etkinliği bu yıl dijital ortama taşındı
Etkinliğe katılmak isteyen birey ve kurumların www.dunyasaati.org adresine girerek katılımlarını onaylamaları, daha sonra da 19 Mart’ta ışıklarını bir saatliğine kapatmaları gerekiyor. Bu yıl ışık kapatma etkinliğini dijital ortama da taşıyan Dünya Saati, katılımcıları Facebook hesaplarından beş otomatik paylaşım yapmaya davet ediyor ve sosyal medyadaki güçlerini kullanmaya çağırıyor. Dünya Saati’ne destek verdiğini göstermek isteyen kurum ve bireyler Facebook sayfalarındaki profil fotoğraflarını dunyasaati.org adresine kayıt yaptırdıktan sonra isterlerse değiştirebiliyor.
Tüm dünyada 10 binden fazla kentsel simge ve anıtsal yapının bir saatliğine karanlıkta kaldığı Dünya Saati’ne Türkiye bu yıl Truva Atı, Efes Antik Kenti, Peri Bacaları ve Selimiye Cami’nin ışıklarını kapatarak tarihi bir destek veriyor. Türkiye’de Boğaziçi Köprüsü, Sultanahmet Cami ve Aya Sofya Müzesi gibi Türkiye’yi simgeleyen 23 önemli yapı da yıllardır destek verdiği Dünya Saati’ne bu yıl da katılarak yine ışıklarını bir saatliğine kapatacak.
Dünya Saati 2016’ya bireysel ya da kurumsal katılım için tıklayınız
Türkiye’den katılacak 25 şehir için tıklayınız
Bizi Takip Edin