İnternette dezenformasyona karşı ‘Doğrulama El Kitabı’ Türkçe yayında
European Journalism Centre (EJC) tarafından geçtiğimiz sene duyurulan ve Korsan Parti Hareketi’nin öncülüğünde Mehmet Atakan Foça’nın editörlüğünde Türkçeleştirilen, İnsan hayatını ilgilendiren her konuda çalışan haberciler, yurttaş muhabirler, sosyal çalışmacılar ve insani yardım çalışanları ve sivil toplum örgütleri için vazgeçilmez bir kaynak olacak “Verification Handbook” – “Doğrulama El Kitabı” yayımlandı. Mehmet Atakan Foça’nın yazdığına göre, kriz […]
European Journalism Centre (EJC) tarafından geçtiğimiz sene duyurulan ve Korsan Parti Hareketi’nin öncülüğünde Mehmet Atakan Foça’nın editörlüğünde Türkçeleştirilen, İnsan hayatını ilgilendiren her konuda çalışan haberciler, yurttaş muhabirler, sosyal çalışmacılar ve insani yardım çalışanları ve sivil toplum örgütleri için vazgeçilmez bir kaynak olacak “Verification Handbook” – “Doğrulama El Kitabı” yayımlandı.
Mehmet Atakan Foça’nın yazdığına göre, kriz anlarında, doğal afetlerde veya çatışma hallerinde internette hızla yayılan yanlış bilgi insan hayatını tehdit edebilecek kadar önemli hale gelebilirken, dezenformasyon ve bilgi kirliliği içerisinden doğru bilgileri ayıklayıp yanlışları düzelterek kalıcı hasarları önlemek mümkün.
Bu hedefe ulaşabilmek için gazeteciler ve sivil toplum çalışanlarının online bilginin nasıl doğrulanacağı, yanlışların nasıl düzeltileceğiyle ilgili etik ilkelere ve doğru araçlara sahip olması gerekli. Doğrulama El Kitabı bu anlamda, uzmanlar tarafından uygun araçlar ve yöntemlerin anlatıldığı, tecrübelerin ve vaka çalışmalarının paylaşıldığı bir rehber olma özelliği taşıyor.
İnsan hayatını ilgilendiren her konuda çalışan haberciler, yurttaş muhabirler, sosyal çalışmacılar, insani yardım çalışanları ve sivil toplum örgütleri için vazgeçilmez bir kaynak olacak Doğrulama El Kitabı’nın Türkçesine buradan ulaşabilirsiniz.
Kitap tamamen ücretsiz. Web sitesinden okunabileceği gibi PDF versiyonu da burada.
Kitap önümüzdeki günlerde Doğruluk Payı tarafından da basılı hale getirilecek.
- Yayınlanması ve yaygınlaştırılması Creative Commons lisansına tabidir.
Kim Ne Dedi?
“Kesin bilgi insani krizler sırasında hayat kurtarıcı olabilir fakat bu tarz kriz anları güvenilir bilginin toplanmasını neredeyse imkansız kılan durumları yaratan zamanlardır. Bu kitap yalnızca gazetecilere değil, insanlığın kriz anlarında alanda gerçeklere ulaşmaya çalışan herkese yardımcı olacak.” – William Spindler, Sözcü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)
“Günümüzde, gerçeğin ne olduğunu bilmek ve haber ile diğer bilgileri doğrulamak vazgeçilmezdir. Bu el kitabı gazeteciler, okurlar, herkes için vazgeçilmez bir araç.” – Howard Finberg, Finberg, İşbirliği Yöneticisi, The Poynter Institute
“Tüm olay doğru bilgiyi, doğru zamanda ve doğru yerde vermektir. Felaketten etkilenen bölgelere kısıtlı erişimin olduğu zamanlarda, acil yardım çalışanlarının sosyal ağları etkin bir şekilde kullanmaları hayatidir. Bu el kitabı en az online gönüllüler kadar, sahada bulunan acil yardım çalışanları için de yararlı olacak.” – Christoph Dennenmoser, Team Lead Urgent Needs, Humanity Road Inc.
Yayıncı: European Journalism Centre
Türkçeleştiren: Korsan Parti
Türkçe Yayın Editörü: Mehmet Atakan Foça
Çevirmenler: Gürkan Özturan, Gülşah Deniz, Emre Sorkun, Onurcan Önal, Berk Göbekcioğlu, Volkan Hatem, Şafak Erkol, Atakan Tatar, Şevket Uyanık
Bizi Takip Edin