Fransa bin kilometrelik solar panelli yol yapıyor

02 Mart 2016
Fransa hükümeti nüfusunun %8’i olan 5 milyon insan için yenilenebilir enerji sağlamak amacıyla önümüzdeki beş yıl boyunca dayanıklı fotovoltaik panelli 1000 km’lik yol yapacağını açıkladı.   Fransa’nın yeni projesi, Fransız yol inşaatı firması olan Colas ve Ulusal Güneş Enerjisi Enstitüsü (National Institute of Solar Energy) arasında yapılan ve beş yıl süren araştırmanın sonuçlarının bir ürünü. […]

Fransa hükümeti nüfusunun %8’i olan 5 milyon insan için yenilenebilir enerji sağlamak amacıyla önümüzdeki beş yıl boyunca dayanıklı fotovoltaik panelli 1000 km’lik yol yapacağını açıkladı.

 

Fransa’nın yeni projesi, Fransız yol inşaatı firması olan Colas ve Ulusal Güneş Enerjisi Enstitüsü (National Institute of Solar Energy) arasında yapılan ve beş yıl süren araştırmanın sonuçlarının bir ürünü. Birçok solar uzmanı “çılgın solar enerjili yolların” çöküşüyle ilgili seslerini çıkarmaktan hiç çekinmemiş olsalar da (yolların pahalı, potansiyel olarak güvenliksiz ve normal bina çatısı panellerine nazaran daha etkisiz olması) bir hükümeti bu kadar büyük çapta ve yeni bir yenilenebilir enerji teknolojisinin arkasında görmek hayli heyecan verici.

 İLK KEZ KAMUYA AİT YOLLARDA

Ne var ki, solar panelli yolları ilk sahiplenenler Fransızlar değil. 2014 yılında Amerikalı bir karı koca fotovoltaik panelli yol geliştirmek için yaptıkları kitle fonlaması kampanyasıyla 2 milyon dolardan fazla para topladılar. Ayrıca Hollanda, hafif bisiklet trafiğiyle beklenenden daha yüksek verim alınan ilk solar panelli test yolunu inşa etti.

Fakat Fransa’nın bu projesiyle, solar paneller ilk kez kamuya ait yollar üzerine inşa edilecek ve yolların sökülmesine veya herhangi bir altyapının yeniden inşa edilmesine gerek kalmadan var olan yollar üzerine uygulanabilen patentli panel tasarımı kullanılacak. Bu tasarım Wattway olarak biliniyor.

İnce birçok-kristalli (polikristalin) silikon filmi kullanılarak yapılan 15 cm’lik fotovoltaik panellerinin inşa edilmesinin bir diğer faydası da daha güçlü olmaları için yüzeylerinin reçineyle kaplanmış olması. Tüm malzeme sadece 7 mm kalınlığında. Colas şirketine göre bu eşsiz ve katmanlı yapı, panellere diğer solar yol panellerine oranla çok daha fazla kavrama kabiliyeti sağlıyor ve kamyon ve araba kazaları riskini düşürüyor.

Colas şirketi CEO’su Hervé Le Bouc, geçtiğimiz yıl paneller göz önüne çıktığında Les Echoes dergisine şu sözlerle açıklama yapmıştı: “Altyapıyı tekrar inşa etmeye gerek yok. Chambéry ve Grenoble’de 1 milyon adetlik araç döngüsü ve 20 yıllık normal trafik yoğunluğuyla yapılan Wattway testlerinde, yüzeyin hiç hareket etmemesiyle başarı sağlandı.”

KAR KÜREME TESTİNİ BİLE BAŞARIYLA GEÇTİ

Paneller aynı zamanda hava şartlarına dayanıklı. Silikon hücreleri güvenli bir şekilde yağmurda kuru tutmak için kapsüllenmiş ve yolda meydana gelen termal genleşmeye uyum sağlayabilecek kadar ince bir materyalden üretilmiş.

“Hatta paneller kar küreme testini de çok başarılı bir şekilde geçti” diyor Wattway uzmanları. “Operatörlerin yine de Wattway paneller üzerinde çalışırken makineleri nispeten daha dikkatli kullanmaları gerekiyor.”

Yolların kabaca yüzde 10’unun araçlarla kaplı olduğu ve kalan zamanlarda panellerin güneş ışınlarını emeceği varsayımına dayanarak, şirket 20 metre karelik Wattway panellerinin bir Fransız evinin ısınma hariç geriye kalan elektrik ihtiyacını karşılayacağını tahmin ediyor.

1.000 km’lik bir yolun bu panellerle kaplanacağı haberi, geçtiğimiz hafta Fransa’nın ekoloji, sürdürülebilir kalkınma ve enerji bakanı olan Ségolène Royal tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Hangi yolların ilk olarak solar panellerle kaplanacağı ise henüz bildirilmedi. Saha uygulamasının ne kadar başarılı olacağı da merak konusu.

solarroad1

 ENDİŞELERE RAĞMEN HEYECAN VERİCİ

Fakat solar panelli yol konseptinin yenilenebilir enerji oyununda uygun maliyetli, verimli ve yeteri kadar güvenli bir rakip olup olamayacağı konusunda çok fazla endişe mevcut.

Fotovoltaik araştırmacısı olan Andrew Thomson, The Conversation dergisine geçen sene yazdığı yazıda solar enerjiyi şöyle açıklamıştı: “Solar enerjinin uygun maliyetli olması için; iyi yerleştirilmiş olması (konumlandırma, gölgelendirme, havalandırma vs.), yapısal bir unsur ihtiyacı olmaması (ve dolayısıyla standart bir modülün yeterli olması), ekonomik varlıkların yerini değiştirmemesi ve direkt olarak bütünleyebileceği bir elektrik ihtiyacı olması gerekir.”

Thomson ayrıca şunları eklemişti: “Bu şartlar genellikle bina çatısı güneş enerjisi sistemlerinde ve küçük ölçekli güneş enerjisi tarlalarında sağlanabilirken birçok yolda sağlanamıyor. Güneş enerjili yolların verimli olması konusu teknolojik açıdan etraflıca düşünülmesi gereken bir konu. Bir çözüm var olabilir ama bu muhtemelen solar elektrik değildir.”

Duyulan endişelerin haklı olduğu görülüyor. Yine de bu yeni projenin nasıl ilerleyeceği üzerine duyulan heyecan hala mevcut. Bu muhteşem solar panellerinin yol kaplamaları kadar heyecan yarattığını görmek güzel olabilir. Fakat yenilenebilir enerji üzerine yapılan her uygulama bir başarı sayılabilir ve yeni teknolojilerle yapılan her yeni deney bizleri gerçekten işe yarayan çözüme bir adım daha yaklaştıracaktır.

 Kaynak: Science Alert