Afgan Kadın Bisiklet Takımı Nobel adayı
Kadınlar için Türkiye’de bisiklet sürmenin çeşitli zorlukları olabilir fakat Afganistan’ın Ulusal Kadın Bisiklet Takımı sadece bisiklet sürdükleri için sonu gelmeyen suçlamalar ve şiddet içeren tehditlerle karşı karşıya kaldılar. Bütün tehditlere rağmen bisiklet sürmekten vazgeçmediler ve Nobel Barış Ödülü için aday gösterildiler. Afgan Kadın Bisiklet Takımı fedakârlıkları ve bisikletin Afganistan’da yaygınlaştırılması için gösterdikleri yoğun çabalar sebebiyle […]
Kadınlar için Türkiye’de bisiklet sürmenin çeşitli zorlukları olabilir fakat Afganistan’ın Ulusal Kadın Bisiklet Takımı sadece bisiklet sürdükleri için sonu gelmeyen suçlamalar ve şiddet içeren tehditlerle karşı karşıya kaldılar. Bütün tehditlere rağmen bisiklet sürmekten vazgeçmediler ve Nobel Barış Ödülü için aday gösterildiler.
Afgan Kadın Bisiklet Takımı fedakârlıkları ve bisikletin Afganistan’da yaygınlaştırılması için gösterdikleri yoğun çabalar sebebiyle bir grup İtalyan milletvekili tarafından 2016 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
KLİŞELERE KARŞI PEDAL
Afganistan’ın bu güçlü kadınları yıllardır klişelere karşı pedal çeviriyor, özgürce bisiklet sürmek için aşağılamalara ve ölüm tehditlerine göğüs geriyorlar.
Zahra Hussaini kadın bisiklet takımının gururlu lideri ve kadınların yıllardır süregelen bu klişeleri nasıl yıktıklarını ve dışarı çıkarak bisiklet ve diğer başka sporlara nasıl yöneldiklerini anlatıyor.
Tehditler ve sokaklarda yaşadıkları tacizlere boyun eğmektense, Zahra ve diğer 40 güçlü kadından oluşan bisiklet takımı bu tehditleri aşılması gereken zorluklar olarak görüyorlar.
Takımla ilgili yapılan bir belgeselin fragmanında bisikletli kadınlardan biri dışarıdan aldıkları tehditleri şu sözlerle anlatıyor: “İnsanlar bizi arkamızdan izliyor ve bu çok dehşet verici.” Bir diğer bisikletli ise ekliyor: “Bazı insanlar kadınların sadece evde oturup yemek pişirmeleri ve ev işi yapmaları gerektiğine inanıyor.”
“Bisiklet sürmek bir kızın geleceğini mahvedebilir diyorlar. İnsanlar bir sürü şey söylüyor. Eğer onları dinleseydik asla evimizden ayrılamazdık.”
KADINLAR İÇİN GÜÇLÜ BİR ADIM
Takımın Nobel Barış Ödülü adaylığı 118 İtalyan milletvekilinin imzaladığı bir dilekçenin ardından geldi. İtalya’nın sosyal medyası ve radyo istasyonlarının da bu öneriyi dile getirmesinin ardından Bisiklet’i Nobel Barış Ödülü’nde temsil etmesi için Afgan Kadın Bisiklet Takımı’nı resmi olarak öneren ilk isim çevreci bir siyaset adamı ve Demokrat Parti üyesi olan Ermete Realacci oldu. Realacci Afgan Kadın Bisiklet Takımı’nı savaş mağlubu bir ülkenin özgürlüğü için verilen ve yavaş ilerleyen bir mücadele ve kadın hakları için atılmış güçlü bir adım olarak niteledi.
Bu güçlü kadınları kendi ülkelerindeki sosyal bariyerleri aşmak için kendilerini adamış ve en itibarlı ödüllerden biri olan Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak görmek harika…
Bizi Takip Edin