Eğitim-Sen`den “göçmen öğrenci sorunu” açıklaması
Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, savaş dolayısıyla ülkelerinden Türkiye’nin çeşitli illerine göç eden, büyük bölümü Suriyeli öğrencilerin eğitimdeki uyumlarının sorunlu olduğunu, bu durumun Türk öğrencilerin eğitimlerinin geri kalmasına neden olduğunu söyledi. KESK’e bağlı Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, konuyla ilgili olarak sendika binasında yaptığı basın toplantısında Türkiye’ye göç eden Suriye, Irak ve […]
Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, savaş dolayısıyla ülkelerinden Türkiye’nin çeşitli illerine göç eden, büyük bölümü Suriyeli öğrencilerin eğitimdeki uyumlarının sorunlu olduğunu, bu durumun Türk öğrencilerin eğitimlerinin geri kalmasına neden olduğunu söyledi.
KESK’e bağlı Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, konuyla ilgili olarak sendika binasında yaptığı basın toplantısında Türkiye’ye göç eden Suriye, Irak ve Afganistanlı ailelerin çocukların eğitimlerinde çeşitli sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye’ye göçlerin son zamanlarda artış gösterdiğine dikkati çeken Demirel, “Manisa’da da ciddi sayıda sığınmacı öğrenci var. Kendi ülkemizin eğitiminin iç açıcı olmadığı hepimizin malumudur. Eğitim sistemimiz sorunlarla doludur. Fiziki mekan yetersizliğinden, eşit olmayan eğitime, öğretmen yetiştirme ve istihdam etme sıkıntısından müfredattaki bilimsellikten uzaklaşmaya birçok sorun aşılmayı beklemektedir. Bu kadar sorunun içerisinde olan eğitime, yurt dışından gelen çocukların eğitimine ilişkin uygulama, sorunu daha içinden çıkılamaz hale getirmektedir” diye konuştu.
3 TEMEL SORUN YAŞANIYOR
Demirel, ülkelerindeki savaşlar nedeniyle gelen ailelerin çocuklarının Türkiye’deki eğitimlerinde üç temel sorun yaşandığını söyledi. Türkiye’ye göçle gelen öğrencilerin ülkelerinde Arap harflerini kullandığını hatırlatan Demirel, şöyle devam etti: “Kullandıkları dil de Arapça’dır. Bu öğrencilerin okullarda sınıflara dağılımı ise sadece durumlarını gösterir belgenin yanında doğum tarihi ve fiziki durumuna göre yapılmıştır. Türkiye’de eğitim gören sınıflarda bu öğrencilerin eğitiminin yapılması hedeflenmektedir. Burada pedagoji bilimine göre eğitim yapılamamaktadır. Bu durum Türkiyeli öğrencilere de yurtdışından gelen öğrencilere de çileye dönüşmektedir. Ortaya üç ana sorun çıkmakta. Birincisi gelen öğrencilerin sorunları, ikincisi mevcut Türkiyeli öğrencilerin geriye düşmesi ve üçüncüsü öğretmenlerin bu durumda ne yapacak olmasıdır.”
Türk öğrenciler ile yurt dışından gelen öğrencilerin aynı sınıfa konulmasının her iki taraf için sorun olduğunu söyleyen Şube Başkanı Demirel, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlükleri sorun çözme yerine işi bilmemekten kaynaklı olsa gerek, sorunları daha içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Suriyeli, Iraklı çocuklar Türkiyeli öğrencilerle birlikte aynı sınıfa konulup her iki öğrenci grubuna da yazık edilmektedir. Ne Suriye ve Iraklı öğrenciler eğitimi gerektiği gibi alabileceklerdir ne de Türkiyeli öğrenciler önceki verimlilikte eğitim alabileceklerdir” dedi.
ANA DİLDE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Yaşanan sorunun çözümü konusunda sendikanın görüşlerini de aktaran Demirel, “Anadilde eğitimin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Irak ve Suriyeli öğrenciler için anadilinde eğitim verebilecek Arapça bilen öğretmenler mevcuttur. Anadilinde eğitimi alırken Türkçe de öğretilmelidir. Türkçe okuma yazma öğretilmelidir. Belirli bir süre sonra Türkçe eğitimi alabilecek kadar Türkiyeli öğrencilerle iletişim sorunu çözüldükten sonra aynı sınıfta okuyabilmelidir. Velisi ve kendisi isterse Türkiyeli öğrencilerle aynı sınıfta okumalıdır. Her birey gibi Suriyeli, İranlı, Afgan ve Iraklı öğrenciler için de eğitim bir haktır” diye konuştu.
Bizi Takip Edin