AB STB Başkanı Rupp: ‘Akdeniz`de 3 bin 100 mülteci hayatını kaybetti’

23 Ekim 2015
Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Sivil Toplum Birimi (STB) Başkanı Michael Rupp, denizden düzensiz göç dalgasının önceki yıllara oranla 3 kat arttığını belirterek, “Bu yıl Akdeniz’den geçerken 3 bin 100 mülteci hayatını kaybetti. Buna Yunanistan ve Türkiye sularında ölen 264 kişi dahil değildir” dedi. TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Uğur ise “Tek başımıza her […]

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Sivil Toplum Birimi (STB) Başkanı Michael Rupp, denizden düzensiz göç dalgasının önceki yıllara oranla 3 kat arttığını belirterek, “Bu yıl Akdeniz’den geçerken 3 bin 100 mülteci hayatını kaybetti. Buna Yunanistan ve Türkiye sularında ölen 264 kişi dahil değildir” dedi. TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Uğur ise “Tek başımıza her şeyi ne bilebiliriz ne de çözebiliriz. Bize düşen kirvelik pozisyonu” diye konuştu.

 

Friedrich Naumann Vakfı ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Mersin’de ‘AB’nin Göç Politikaları Çerçevesinde Türkiye’deki Suriyeli Göçmenlerin Yönetimi’ konulu bir panel düzenledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ev sahipliğinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Uğur ve davetliler katıldı.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI KÂRLI BİR İŞ

 

4 ana başlıkta gerçekleştirilen, sağlıktan, eğitime, barınmadan iş gücüne katılıma kadar pek çok konunun tartışıldığı panelde önemli açıklamalar yapan Michael Rupp, kanunsuz olarak sınırı geçen ve sığınma talep edenlerin çoğunun gözaltına alınmadığı için AB içinde yol almaya devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi: “AB sınırlarına dayanan göçmenlerin çoğu, bir süre sonra AB’ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerden oluşmaktadır. O günden bu yana AB artan göç baskılarına çözüm bulmak için durmaksızın çalışmaktadır. 2014-2015 yıllarında sınırdaki yetkililer sahil güvenlik çalışanları binlerce kişinin hayatını kurtardı. 2015 başından beri neredeyse 7 bin 300 kişi kurtarılmıştır. Göçmen kaçakçılığı büyük bir suç ve kârlı bir iş. Yakalanıp cezalandırılma riski az olunca bu ağ büyümekte ve göçmenlerin hayatı riske girmekte. Kaçak ağı üzerine bir veri yok. Ancak 360 göçmenin sınırdan geçirilmesinin 2,5 milyon Euro civarında gelir tahmin ediliyor.”

DÜZENSİZ GÖÇTE REKOR ARTIŞ VAR

 

2014 ile 2015 yılları arasında Avrupa’ya göçün kritik bir noktaya ulaştığını ifade eden Rupp, 2014’te Orta ve Doğu Akdeniz noktalarında denizden gelen düzensiz göç dalgasının önceki yıllara göre 3 katına çıktığını söyledi. Rupp, “2014’te Akdeniz’de 3 binden fazla göçmenin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. 2015’te Akdeniz’deki olumsuzluklar artış göstermiştir. Kanunsuz sınır geçişlerinde rekor artışlar görülmüştür. Sadece temmuz ayında Türkiye’den Yunanistan’a kanunsuz 50 bin göçmen çıkmıştır. Bu yıl Akdeniz’den geçerken 3 bin 100 mülteci hayatını kaybetti. Buna Yunanistan ve Türkiye sularında ölen 264 kişi dahil değildir” diye konuştu.

Michael Rupp ayrıca, 2014 yılında 28 AB üyesine 620 binden fazla sığınma başvurusu yapıldığını sözlerine ekledi.

BİZE DÜŞEN KİRVELİK POZİSYONU

 

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Uğur ise resmi rakamlara göre sadece İstanbul’da kamp dışında yaşayan Suriyeli sayısının 400 bin olduğunu, başka ülkelerin Suriye meselesini güvenlik meselesi olarak algıladığını söyledi. Uğur, şunları söyledi: “Bir büyük toplum kalkmış üzerimize geliyor, eğitim, sağlık, istihdam sorunu var. Bunların her birine eğer gerekli çözüm önerisi önceden düşünülmezse onların her biri bedbahtlık, kötü komşuluk olarak üzerimize gelecek. Tek başımıza her şeyi ne bilebiliriz ne de çözebiliriz. Bize düşen kirvelik pozisyonu. Araştırmacıları belli bilimsel yöntemler kullanarak sonuç üretmek, konusunda araştırma yapmış olanları bizimle irtibatlandırıp konunun üzerinde parçası kılmak.”

Kaynak MERSİN, (DHA)