Hazar Derneği’nden Osmanlı’da sosyal yaşam programı

Hazar Derneği yeni sezonda da farklı formatlarda paket programlar hazırladı. İlkinde, Osmanlı’da sosyal yaşam incelenecek. “Osmanlı 18. Yüzyıl’da Sosyal Yaşam” başlıklı programın koordinatörü İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden Dr. Mimar Olcay Aydemir. Programda, bu başlık altında 18. Yüzyıl’da Sosyal Yaşantı ve Kültür, Fiziksel Çevre ve Kent, Ehl-i Hiref konuları işlenecek. 3 seminer ve bir gezi […]

Hazar Derneği yeni sezonda da farklı formatlarda paket programlar hazırladı. İlkinde, Osmanlı’da sosyal yaşam incelenecek. “Osmanlı 18. Yüzyıl’da Sosyal Yaşam” başlıklı programın koordinatörü İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden Dr. Mimar Olcay Aydemir.

Programda, bu başlık altında 18. Yüzyıl’da Sosyal Yaşantı ve Kültür, Fiziksel Çevre ve Kent, Ehl-i Hiref konuları işlenecek. 3 seminer ve bir gezi şeklinde düzenlenecek program; İstanbul’da sosyal yaşantının yapılar üzerinden değerlendirileceği Balat gezisiyle son bulacak.

Ayrıntılarını aşağıda bulabileceğiniz programa katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekiyor. (Kayıt için: 0216 3443415/ ozturkzuleyha@gmail.com)

24 Ekim- 14 Kasım 2015

1. HAFTA: Osmanlı 18. Yüzyıl’da Sosyal Yaşantı ve Kültür

24 Ekim Cumartesi, 14.00

Konuk: Dr. Olcay Aydemir, Burak Çetintaş

Aile yapısının tarih içindeki evrimi, aileyle ilgili konular; mutfak ve çocuk eğitimi, yaşlılık, gençlik, düğün, doğum, ölüm gelenekleri tarihsel açıdan toplumları yakından ilgilendirir. Osmanlı ailesine yaşadığı mekân bakımından göz atılırsa bu topluluğun halkının birbiriyle olan ilişkisinde yardımseverlik ve hayır göze çarparken, aile içi yaşantının sosyal ve fiziksel boyutunda mahremiyet göze çarpar. Osmanlı kentinde köyler veya mahalleler 18 yy’da da varlığını sürdürür. Kent önemli vakıf külliyelerinin etrafında bir prestij olarak şekillenir ve fiziki ortamı oluşturur. 18. yy’da üç kuşağın bir arada yaşadığı ama aynı zamanda bir hukuki ve mali birim olan “hane” kavramında ‘batılılaşma’ fiziksel ve sosyal hayata yansımaya başlar. Bu değişim mimari ve sanatta da kendini gösterir. Bunun en iyi okunduğu yapılar ise mezar taşlarıdır. Mezar taşı sahibinin sosyal hayatından bahseder, sanatı ile de o dönemi yansıtır.

Bu seminerde; sosyal yaşantı ve fiziksel mekânın kurgusundan bahsedilip, ders sonunda mezar taşlarının hikayelerine değinilecektir.

 

2. HAFTA: Osmanlı’da Fiziksel Çevre ve Kent

31 Ekim Cumartesi, 14.00

Konuk: Dr. Olcay Aydemir, Dr. Aras Neftçi

18. yy Klasik Osmanlı mimarlığının bozulmaya, değişmeye başladığı önemli bir dönemdir. Bu dönem yapıları bu nedenle ilgiye değer görülememiştir. Hatta bu nedenle uzun süre 18 yy’dan kalan yapıların korunmasında sorunlar yaşanmıştır Bu dönem “kötü batılılaşmış” bir dönem olarak görülür. Bu karmaşık çetrefilli yıllar mimari ve sanatta çok yenilikçi bir dönemdir.

Bu seminerde; Lale Devri olarak da adlandırılan dönem bu bağlamda değerlendirilip, İTÜ öğretim görevlilerinden Dr. Aras Neftçi hocamız kent ve görgü konularına değinerek bize İstanbul’u anlatacaktır.

3. HAFTA: Osmanlı’da Ehl-i Hiref

7 Kasım Cumartesi, 14.00

Konuk: Dr. Olcay Aydemir, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı

Sarayın Ehl-i Hiref teşkilatı, “sanat ehli” olan sanatkâr ve zanaatkârların mensubu oldukları bölüklerden oluşan, sarayın eğitimli üretim teşkilatıdır. Uzun yüzyıllar boyunca sarayın yüksek mertebeden sanatsal üretimlerini gerçekleştirmiş olan bu teşkilatın; üretim kapasitesi, teşkilatın organizasyon kabiliyeti, çalışma mekânları, kadroları oluşturan usta sanatçılar, kadrolarının eğitimleri ve teşkilata dair çeşitli bilgilerin yer aldığı arşiv belgeleri her zaman araştırma konusu olmuş, üzerinde önemli çalışmalar yapılmıştır.

Bu seminerde Sarayın Ehl-i Hiref teşkilatı değerlendirilecek, hocamız Prof. Dr. Hüsrev Subaşı hat sanatı hakkında bizleri bilgilendirecektir.

4. HAFTA: Balat Gezisi

14 Kasım Cumartesi

Seminerlerimiz; İstanbul’da sosyal yaşantıyı anlatan Balat bölgesinde bir saatlik geziyle tamamlanacaktır. Bu gezi Fener iskelesinden başlayarak Vodina Caddesi boyunca devam eden sivil yapılar ve anıtsal yapıların değerlendirildiği bir gezi olacaktır. Gezi bağlamında Vodina Caddesi üzerindeki sivil yapılar, camii ve kiliselerle Fener Lisesi çevresi gezilecek, finalde İBB Sosyal tesislerinde yemek yenilecektir.

Etiketler