Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başlıyor

Kuzey Ormanları Savunması’nın web sitesi, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin açılışını şöyle duyuruyor: “Aynı gökyüzü altında direnenlerin hikayeleri, Çanakkale’nin dört tarafı sularla çevrili, bereketli bağlarının üzümü lezzetli, o bağlar betona dönüşmesin diye mücadele eden şirin ilçesi Bozcaada’da bir araya geliyor.” Kuzey Ormanları Savunması’ndan yapımcı / senarist Funda Alp’in de jürisinde yer aldığı Bozcaada Uluslararası Ekolojik […]

Kuzey Ormanları Savunması’nın web sitesi, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin açılışını şöyle duyuruyor: “Aynı gökyüzü altında direnenlerin hikayeleri, Çanakkale’nin dört tarafı sularla çevrili, bereketli bağlarının üzümü lezzetli, o bağlar betona dönüşmesin diye mücadele eden şirin ilçesi Bozcaada’da bir araya geliyor.” Kuzey Ormanları Savunması’ndan yapımcı / senarist Funda Alp’in de jürisinde yer aldığı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BİFED) ikincisi, 22 – 25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

 

Festivalde, konularına göre yediğimiz nedir, enerjinin bedeli, turizmin bedeli, yerel yaşam – yaşam hakkı, yerleşimler, geriye bakmak, iş, çatlamalar, yaşamın gölgeli alanları ve duyuların sınırları olarak on kategoride özetlenen belgeseller, dünya üzerinde benzer sorunlarla mücadele edenlerin ortak ve farklı mücadele yöntemleriyle ilham taşıyor.

45 ÜLKEDEN 180 FİLM

Bu yıl 45 ülkeden 180 filmin başvuruda bulunduğu BİFED’in yarışma bölümünde 13 ülkeden 16 film yer alacak. Kömürlü termik santraller, nükleer santraller, HES’ler, doğayı talan eden, bir çevre felaketine ya da yaşam hakkı müdahalesine dönüşecek her türlü girişime karşı yaşamdan yana duranlara umut vermek, birlikte ve güçlü olduklarını hissettirmek, hem dünyadaki diğer felaketlerden, gelişmelerden, hem de birbirlerinden ve mücadelelerinden haberdar etmek amacındaki festival boyunca beyaz perdeye altmış beşten fazla film yansıyacak.

Japonya, Myanmar, Şili, Meksika, Kore, Fransa, İtalya, Türkiye, İsveç yapımı belgesellerle oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan festivalin yarışma bölümünde gösterilecek filmlerin konuları nükleer felaketlerden dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, göçten yoksulluğa ve su kaynaklarının tükenmesine, tarım işçilerine, kırsaldan şehre yaşam mücadelesine ve direnişlere uzanıyor. Dayanışma hareketleri, kırsal nüfusun hayatta kalma hikayesi ve sürdürülebilir-yenilenebilir enerji üretimi mücadelelerinin hükumetler ve çok uluslu şirketlerin engellerine takılarak nasıl çevresel bir kabusa dönüştüğü sorgulanıyor.

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİNDE YEREL DİRENİŞ HİKAYELERİ

BİFED’in festival başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, festival koordinatörlüğünü yönetmen Ethem Özgüven, festival yönetmenliğini ise Petra Holzer Özgüven üstleniyor. Daimi teması ekoloji olan ve bu alandaki sanatsal üretimleri desteklemek, ödüllendirmek, adanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını, sanatçıları ve yerel üreticileri bir araya getirmek niyetiyle geçen yıl oluşan BIFED, bu yıl da film gösterimlerinin yanı sıra sergiler, atölyeler, üzüm ve bağcılık üzerine paneller ve tohum takas şenliğiyle çeşitlenecek.

Geçen yıl zeytin nöbetiyle tanıdığımız, Manisa’nın Soma ilçesinde köylerine bölgenin ikinci termik santralinin kurulmasını engelleyen Yırca köyünün kadınlarının termik santral direnişinden sabun üretimine evrilen hikayeleri ve kendilerine alternatif bir geçim kaynağı yaratan “Kömürün İsi, Sabunun Misi” girişimleri de festivalde dillendirilecek.

Belgesel izleyicisiyle dünyanın ekoloji hikayelerini Ada’da bir araya getirecek olan festivalde Fethi Kayaalp Büyük ödülü için yarışacak ve ilk üçe girecek filmlere toplam 15 bin TL ödül verilecek.

BU YIL ÖĞRENCİ FİLMLERİ DE YARIŞACAK

Bu yıl BIFED’in öğrenci filmlerini desteklemek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak için eklenen bölümünde Gaia Ödülü için yarışacak öğrenci filmleri,  İşçi Filmleri festivali kurucularından fotoğraf sanatçısı Alaattin Timur, Eurocup Moskova Çevre Filmleri Festivali kurucu yönetmeni Anastasia Laukannen ve sinema yazarı Janet Barış’tan kurulu jüri tarafından değerlendirilecek. İstanbul Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nin işbirliğiyle gerçekleşecek Anka Atamer Çocuk Filmleri bölümü, küçük izleyicilerin dikkatini çekecek.

22-25 Ekim tarihleri arasında Bozcaada, hem belgesel film festivalinin hareketliliği, hem kendiliğinden anlatacağı üzüm bağları, havası ve el değmemiş kıyıları için neden ‘gelişmemeye’ direndiğinin hikayesi, hem de bir film karesi tadındaki sokakları, köşe başlarını tutan ada kargaları ve sonbahar renkleriyle festivale gelenleri karşılayacak.

FESTİVAL JÜRİSİ – Bu yılki Festival Jürisi yapımcı ve senarist Funda Alp, ABD’li belgesel yönetmeni ve insan hakları aktivisti Liz Miller, Yunan sinema yazarı Maria Chalkou, belgesel yönetmeni ve yapımcı Manou Khalil, gazeteci ve belgesel yönetmeni Banu Güven, yönetmen Özcan Alper, belgesel yapımcısı Gaye Günay ve Cinemambiente Festivali Yönetmeni, GFN kurucusu ve sinema yazarı Gaetano Capizzi’den oluşuyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.