‘Erişiyorsam varım’ sergisi kapsamında engelli kadın paneli
Engelli Kadın Derneği (ENGKAD), İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Swedish Institute ve Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi işbirliğiyle ekim ayı boyunca çeşitli aktivitelerle sürecek olan ‘‘Erişiyorsam Varım! İstanbul’’ sergisi kapsamında bir panel düzenliyor. Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) 22 Ekim Perşembe günü saat 15.00’te gerçekleşecek panelin konusu engelli kadınlar. Panelde, hem kadın, hem de engelli olan bireylerin sosyal hayata […]
Engelli Kadın Derneği (ENGKAD), İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Swedish Institute ve Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi işbirliğiyle ekim ayı boyunca çeşitli aktivitelerle sürecek olan ‘‘Erişiyorsam Varım! İstanbul’’ sergisi kapsamında bir panel düzenliyor. Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) 22 Ekim Perşembe günü saat 15.00’te gerçekleşecek panelin konusu engelli kadınlar.
Panelde, hem kadın, hem de engelli olan bireylerin sosyal hayata erişimini konu alan çalışmalar katılımcılarla paylaşılacak. Panele, Engelli Kadın Derneği kurucu üyelerinden Av. Arzu Şenyurt Akdağ, “Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları Projesi” koordinatörü Nilgün Karacaoğlu İlgün ile proje kapsamında düzenlenen “Erişiyorsam Varım! İstanbul” sergisinde portresi yer alan Bahar Yavuz da konuşmacı olarak katılacak.
İsveç’in önderliğinde daha önce dünyanın çeşitli ülkelerinde de düzenlenen bu projeyi Türkiye’de yinelemekten büyük mutluluk duyduklarını belirten İsveç Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin “Erişilebilirlik dediğimiz kavram tekerlekli sandalye rampalarının çok ötesinde bir olgudur ve Türkiye’de engelli bireylerin eşit şartlarda toplumsal yaşama katılmasını sağlamak demokrasinin bir konusudur. İsveç Başkonsolosluğu olarak bu alanda hak temelli çalışan STK’larla işbirliği yaparak Türkiye’de engelli kadın bireylerin yaşadıkları zorluklara ve çözüm önerilerine dikkat çekmeyi hedefledik’’ dedi.
ENGKAD Proje Eş-Koordinatörü ve Engelli Hakları Aktivisti İdil Seda Ak ise “Türkiye’de hem kadın hem de engelli olmanın çifte dezavantaj yarattığını biliyoruz ve dezavantajları ortadan kaldırmak için mücadele etmeye çalışıyoruz. İsveç Başkonsolosluğu ve RUSİHAK ile ortak bir proje içinde yer almak bizi sevindiriyor. Bu panelde hem kadın hem de engelli bireylerin hak taleplerini güçlü bir şekilde duyurabilmeyi hedefliyoruz. Umarım bu proje sayesinde Türkiye’de oluşturmaya çalıştırdığımız hak temelli anlayış ivme kazanır ve hızla daha geniş kitlelere yayılır’’ diye konuştu.
Engelli Kadın Derneği kurucu üyelerinden olan Av. Arzu Şenyurt Akdağ, panelde engelli kadınlar tarafından kurulan ve yine engelli kadınların hakları için faaliyet gösteren Engelli Kadın Derneği’nin kuruluş hikayesini, amacını, faaliyetlerini ve Türkiye’deki engelli kadın örgütlenmesini dinleyicilerle paylaşacak. Şu ana kadar sekiz ilde yürütülen “Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları Projesi” koordinatörü olan Nilgün Karacaoğlu İlgün ise proje hakkında bilgi verecek. İlgün, proje kapsamında Türkiye’de ilk defa yazılan “Türkiye’de Engelli Kadına Yönelik Şiddet Raporu”nun sonuçlarını da aktaracak. İşaret dili çevirisinin de yapılacağı panelin ardından saat 18.00’de Engelli Kadın Derneği’nin filme aldığı “Biz De Varız” belgeselinin gösterimi yapılacak.
Deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak olan ve sergide bir fotoğrafıyla yer alan Bahar Yavuz da engelli hareketinin içinde olan genç bir kadın. İlkokuldan itibaren kaynaştırma okullarında okuyan Yavuz, şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji okuyor. Bahar Yavuz, doğuştan görme engelli olmasına rağmen kitaplarını üniversitede sesli kitaba dönüştürebiliyor, koroda şarkı söylemekten keyif alıyor ve İspanyolca öğreniyor. Bahar bunun yanında çeşitli engelli derneklerinde çalışıyor. Engelli kadınların Türkiye’de çifte dezavantaj yaşadığını düşündüğü için çalışmalarını bu alanda yürütmek istiyor.
Erişiyorsam Varım! İstanbul Sergisi hakkında daha fazla bilgi için; http://erisiyorsamvarim.com
Bizi Takip Edin