MÜLTECİ DOSYASI Kızılay

19 Ekim 2015
KIZILAY Zaman zaman koordinasyonsuzluklar yaşansa da STK’lar iyi bir sınav verdi   1. Suriyeli sığınmacılar sorununu, nedenleri, boyutları ve gelişimi açısından nasıl özetleyebilirsiniz? Türkiye bu sorunun altından kalkabildi mi? Baş gösteren sorunların (Barınma, sağlık, eğitim, erken yaşta evlilik, fuhuş, ucuz işgücü, dil sorunları vb.) ne kadarı, nasıl aşılabildi? Uzun vadeli, kapsamlı planlar yapılabildi mi? Suriyeli […]

KIZILAY

  • Zaman zaman koordinasyonsuzluklar yaşansa da STK’lar iyi bir sınav verdi

 

1. Suriyeli sığınmacılar sorununu, nedenleri, boyutları ve gelişimi açısından nasıl özetleyebilirsiniz? Türkiye bu sorunun altından kalkabildi mi? Baş gösteren sorunların (Barınma, sağlık, eğitim, erken yaşta evlilik, fuhuş, ucuz işgücü, dil sorunları vb.) ne kadarı, nasıl aşılabildi? Uzun vadeli, kapsamlı planlar yapılabildi mi?

Suriyeli sığınmacılar sorununun nasıl çıktığı tüm dünyanın malumu. Ortaya çıkan çatışmalar beraberinde Suriye’de yaşayan insanların neredeyse yarısının evlerinden ayrılmalarına neden olmuş, milyonlarca Suriyeli başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere kaçmak zorunda kalmıştır. Önceleri daha düşük sayılarda olabileceği tahmin edilen Suriyeli göçmen sorunu, savaşın uzamasıyla birlikte daha da artmış zamanla da komşu ülkeler boyutunu geçerek artık Avrupa’nın da sorunu haline gelmiştir.

Türkiye’de 2 milyonun üzerinde Suriyeli misafir bulunmaktadır. Devlet yetkililerinin verdiği rakamlara göre Türkiye, Suriyeli misafirlerin barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi temel insani ihtiyaçları için 5 milyar dolara yakın harcama yapmıştır. Bu rakam tüm dünyanın Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı toplam harcamanın bile üzerinde denilebilir. Türk Kızılayı da kendi bütçesinden yaklaşık 1 milyar lira harcama yapmıştır, temel insani gereksinimlerin karşılanması için.

2. Kurumunuz ne tür çalışmalar yaptı, şu an neler yapmakta?

Türk Kızılayı sığınmacıların sınırdan geçişleriyle birlikte göreve başlar, onlara ilk suyu ilk ekmeği Kızılay sınırda verir. AFAD bünyesinde yürütülen kamplara yerleşinceye kadar ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanır. Daha sonra da AFAD’ın ihtiyaç duyması halinde Kızılay barınma ve beslenme hizmetlerine destek olur. Bunların yanı sıra, Kızılay UNICEF ile kamplarda Çocuk Dostu Alanlar kurup çalıştırır. Bugüne kadar 95 bin Suriyeli çocuğa destek sağlandı, onların savaş travmasından kurtulmasına destek olundu. Ayrıca Kızılay ve Uluslararası Kızılay Kızılhaç Dernekleri işbirliğiyle kentlerde toplum merkezleri kurulmaktadır. Buralarda da başta sığınmacı kadınlar olmaz üzere dezavantajlı gruplara destek olunmakta, meslek edindirme kursları ve dil kursları verilmektedir. Yine toplum merkezlerinde kadın ve çocukları psikososyal destek sağlanmaktadır.

Uluslararası Gıda Programı’yla birlikte ortaya konulan Kızılay Kart programıyla da kamplardaki sığınmacılara her ay düzenli bir ödeme yapılmakta, bu kartlarla kamp içindeki marketlerden ihtiyaçları olan malzemeleri almaları sağlanmaktadır.

Kamp dışındaki sığınmacılar için ise Türk Kızılayı 700’e yakın şubesiyle hizmet vermekte. Şehirlerdeki Suriyeli sığınmacıların yaşadığı bölgelerde düzenli olarak gıda, kıyafet vs desteği sağlamaktadır.

3. STK’lar bu konuda nasıl bir sınav verdiler; aralarındaki iletişim ağı ve yapılan araştırmalar yeterli miydi?

STK’lar böylesine  büyük bir sorun karşısında gerçekten iyi bir sınav vermişlerdir. Zaman zaman koordinasyonsuzluklar yaşansa da her durumda yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış, sorunun daha büyük boyutlara geçmesi STK’ların yaptığı çalışmalarla önlenmiştir.

4. Avrupa’nın konuya yaklaşımını ve son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

5. Sizce bu sorun nasıl aşılabilir?