2015 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Kaos GL ve Samar Badawi’nin

22 Eylül 2015
Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, bu yıl da Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de sahiplerini buldu. Bu yıl yedinci kez verilen Hrant Dink Ödülü’ne, Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu Samar Badawi ve Türkiye’de LGBTİ hakları ve özgürlükleri için çalışan Kaos GL layık görüldü. Hrant Dink Vakfı, Samar Badawi’nin, “Kadın hakları savunuculuğu alanında öncü bir ses olması […]

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, bu yıl da Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de sahiplerini buldu. Bu yıl yedinci kez verilen Hrant Dink Ödülü’ne, Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu Samar Badawi ve Türkiye’de LGBTİ hakları ve özgürlükleri için çalışan Kaos GL layık görüldü.

Hrant Dink Vakfı, Samar Badawi’nin, “Kadın hakları savunuculuğu alanında öncü bir ses olması ve ülkesindeki insan hakları savunucularının uğradığı baskılar konusunda uluslararası farkındalık yaratması”, Kaos GL’nin ise “Lezbiyen, gey, biseksüel ve translara (LGBT) yönelik şiddetin artarak devam ettiği Türkiye’de LGBT hakları konusunda en köklü, istikrarlı ve etkili çalışmaları sürdüren inisiyatif olması” nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Agos.com.tr’nin haberine göre, törenin açılışını, Bülent Ortaçgil’in ‘Bu Su Hiç Durmaz’ adlı şarkısıyla, Ceylan Ertem yaptı. Tarihçi Taner Akçam, açılış konuşmasında, ‘insanlık hukuku’ ve ‘insanlığa karşı suçlar’ olarak bilinen hukuk kavramlarının ve bunlarla bağlantılı olarak ‘soykırım’ suçunun yaratılmasının Türkiye tarihiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Katledilmiş insanların onurlarını iade edebilmek, adalet duygusu ve vicdanı yeniden inşa edebilmek, düşmanlık ve çatışmaların önüne geçebilmek için tarihle yüzleşmenin gerektiğine dikkat çekti. Bu coğrafyada facia ve yıkımlara yol açan etnik temelli siyasi çözümlerin, silahlanmak ve öldürmekten çok daha kolay olan beraber yaşam yoluyla aşılabileceğini ve bu hayal doğrultusunda Hrant Dink’in bir sivil haklar önderi olarak yaşatılması gerektiğini söyleyen Akçam’ın konuşmasından sonra, Lübnanlı müzisyen Eileen Khatchadourian sahne aldı.

SAMAR BADAWİ YURTDIŞI YASAĞI NEDENİYLE KATILAMADI

Yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle törene katılamayan Samar Badawi’nin ödülünü, çalışma arkadaşı Elsa Saade, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink ve 2014 yılı Uluslararası Hrant Dink ödül sahibi Şebnem Korur Fincancı’nın elinden aldı. Saade, temel insan hakları uğruna hayatını tehlikeye atan Badawi’nin, hayal kurarak ve hayallerinin peşinden koşarak, binlerce Suudi kadına ilham kaynağı olduğunu söyledi. “Gücün mezhep, din ve ekonomik çıkarların istismarı dikte edildiği bölgelerde, insanların kaygılarını dünyaya duyuracak kişilere ihtiyaç duyuluyor. Dayanışma fikrini öne çıkaran bu tür ödüller, dünyanın en zor coğrafyalarında korku ve unutulmuşluk hissi içinde yaşayanlar için bir umut ışığı yakıyor” dedi.

Samar Badawi, insan hakları mücadelesine, kendisine 15 yıl boyunca fiziksel istismarda bulunan babasını mahkemeye vererek, çok genç yaşta başladı. Vesayet sisteminin yanlışlığı, seçmen kayıt merkezlerinin kadınları kaydetmeyi reddetmesi, araba kullanan kadınların yargılanması nedeniyle çeşitli davalar açtı. 8 Mart 2012’de, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından, vesayet sistemine karşı çıkması, oy hakkı davalarında öncülük etmesi ve bu mücadelesiyle diğer kadınlara cesaret ve ilham kaynağı olması nedeniyle, Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, insan hakları konusundaki faaliyetlerine son vermesi için tehdit edildi ve ülkesine döndüğünde pasaportuna el kondu. Seyahat yasağı ve tüm diğer engellemelere rağmen, insan hakları alanındaki mücadelesine devam ediyor.

ÖZGÜRLÜK MÜCADELELERİ ARASINDA KÖPRÜLER KURMAK

Kaos GL’nin ödülünü ise Uluslararası Hrant Dink Ödül Komitesi Başkanı Ali Bayramoğlu verdi. Kaos GL adına ödülü alan Ali Erol, eşcinsellerin, ömürlerini Hrant Dink’in hayatına mal olan ‘tedirginlik’le geçirdiklerini ve eşcinsellerin kurtuluşunun, toplumun özgürleşmesi için bir önkoşul olduğunu söyledi. Farklı ayrımcılıklar arasında bağlantı kurmanın önemine dikkat çeken Erol, “Irkçı ve milliyetçi devlet politikalarıyla kurumsallaşan söylemler ‘ulus düşmanlar’ yaratıyor ve bu sahte ‘ulus bütünlüğü’, ancak özgürlük mücadeleleri arasında köprüler kurularak aşılabilir” dedi.

Ödülün bu yılki jürisinde Baskın Oran, Gerard Libaridian, Kenneth Roth, Kumi Naidoo, Mary Kaldor, Oya Baydar, Rakel Dink ve 2014 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahipleri Angie Zelter ve Şebnem Korur Fincancı yer aldı. Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan, Lydia Cacho, İsmail Beşikçi, Uluslararası Memorial Topluluğu, Cumartesi Anneleri / İnsanları, Nataša Kandic, Şebnem Korur Fincancı ve Angie Zelter’a verilmişti. Ödül töreni, www.hrantdink.org ve www.hrantdinkodulu.org adreslerinden naklen yayınlandı. Geceye dair tüm ayrıntılar, törenle eşzamanlı olarak, Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün Facebook ve Twitter hesaplarından, üç dilde (Türkçe, İngilizce ve Ermenice) aktarıldı.