KADER`den kadın aday infografiği

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) siyasi partilerin 2011, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde gösterdiği kadın adaylarla ilgili bir infografik hazırladı. KADER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu Sivil Sayfalar’a yaptığı değerlendirmede, “KADER olarak, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek ve isyan ederek kuruyoruz: Kadınların iradesi yok sayılarak, kadınlar siyasetin dışında tutulmaya çalışılıyor.  Demokrasi ve ve […]

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) siyasi partilerin 2011, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde gösterdiği kadın adaylarla ilgili bir infografik hazırladı. KADER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu Sivil Sayfalar’a yaptığı değerlendirmede, “KADER olarak, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek ve isyan ederek kuruyoruz: Kadınların iradesi yok sayılarak, kadınlar siyasetin dışında tutulmaya çalışılıyor.  Demokrasi ve ve eşit temsil ilkesi hiçe sayılıyor” dedi.

KADER’in infografiğine göre,

AK PARTİ’DE DRAMATİK DÜŞÜŞ

AK Parti 2011 genel seçimlerinde 78 (% 14.1) kadın aday göstermiş, Bu yılın 7 Haziran seçimlerinde bu sayı 99’a çıkmış (% 18) ancak 1 kasım seçimlerinde milletvekili adayı kadın sayısı önemli bir düşüşe geçmiş; 69 olmuş (% 12.5)

CHP’DE 3-4 PUANLIK ARTIŞ

CHP’nin 2011’deki kadın aday sayısı 105  (%19) iken ve 4 yıl sonra daha da artması beklenirken 7 Haziran’da 103’te (% 18.7) kalmış. CHP’nin 1 Kasım seçimleri için gösterdiği kadın aday sayısı ise 125 (%22.7)

MHP HEP DÜŞÜK

MHP’nin 2011 seçimlerinde aday gösterdiği kadın sayısı 66 (%12), bu sayı 7 Haziran’da 61’e (%11) düşmüş, 1 Kasım seçimleri için gösterilen kadın aday sayısı ise 78 (%14.2)

HDP BİLE DÜŞTÜ

7 haziran seçimlerine, siyasi tarihin en yüksek kadın aday oranıyla giren HDP, neredeyse parite ilkesini yakalamış, 268 (%48.7) kadını aday göstermişti. 1 Kasım seçimlerinde bu konuda HDP’de bile bir performans düşüklüğü görülüyor; kadın aday sayısı 232 (%42)  Ama yine de en yüksek orana sahip parti.

ÖNEMLİ OLAN SEÇİLEBİLECEK YERLERDE OLMAK

Tabii aday gösterilen kadın sayısından çok, onların listelerin seçilebilir yerlerinde olup olmadıkları önemli. KADER, infografikte bu konuya da açıklık getiriyor.

AKP, 85 seçim bölgesinin yalnızca 2’sinde kadınları 1. sıraya koymuş, CHP 13’ünde, MHP 6’sında, HDP 28’inde…

Bu oranlara göre, 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşacak mecliste, kadın milletvekili oranının 7 Haziran seçimlerinin gerisine düşeceği çok açık.

KADER: “KADINLARIN İRADESİ YOK SAYILIYOR”

KADER Yönetim Kurulu adına Sivil Sayfalar’a bir değerlendirme yapan Genel Başkan Gönül Karahanoğlu, 1 Kasım seçimlerinde kadın aday oranının düşmesinden, 7 Haziran’ın aşağısında kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Karahanoğlu şöyle dedi:

“Aday listeleri açıklanmadan siyasi partilerin başkanlarına bir çağrı yapmış ve ‘demokrasi ve kalıcı barış için kadınları aday gösterin’ demiştik.  Ancak üzülerek görüyoruz ki çağrımıza kulak verilmemiş. 7 Haziran’da tüm partilerden toplam 531 kadın aday listelerde yer bulmuş iken, 1 Kasım seçimlerinde 504 aday listelerde yer alabildi.

Bu durumda, 7 Haziran seçimlerinin sonucunda, 97 kadın milletvekili ile TBMM’deki kadın vekil oranı %18’de kaldı, 1 Kasım seçimlerinde ise bul oranın %16’yı aşması beklenmiyor. Yetersiz olan temsil oranının daha da düşürülmesi  endişe vericidir.

KADER olarak, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek ve isyan ederek kuruyoruz: Kadınların iradesi yok sayılarak, kadınlar siyasetin dışında tutulmaya çalışılıyor.  Demokrasi ve ve eşit temsil ilkesi hiçe sayılıyor.”