Olimpiyat oyunları ne kadar olimpik?

Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, eşit koşullar altında sporda rekabet etmek ve kültürler arası iletişime katkıda bulunmak için bir araya geliyor. Olimpiyat düşüncesinin özeti bu. Ancak yorumcular Pyeongchang Kış Olimpiyat Oyunları’nın başladığı bu günlerde bu ideallerin hala geçerli olup olmadığını sorguluyor.   DIE PRESSE (AT) Beş halkalı franchise şirketi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) için […]

Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, eşit koşullar altında sporda rekabet etmek ve kültürler arası iletişime katkıda bulunmak için bir araya geliyor. Olimpiyat düşüncesinin özeti bu. Ancak yorumcular Pyeongchang Kış Olimpiyat Oyunları’nın başladığı bu günlerde bu ideallerin hala geçerli olup olmadığını sorguluyor.

 

  • DIE PRESSE (AT)

Beş halkalı franchise şirketi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) için kış olimpiyat oyunları, acımasız ticaretin yapıldığı bir başka milyarlık alan, diyor Die Presse:

“Tıpkı bir kumarhanedeki gibi, oyun uzadıkça kazanan hep kasa oluyor. Burada kasa Uluslararası Olimpiyat Komitesi. Merkezi İsviçre’de olan bir dernek, yönetici ekibindeyse karanlık ağır abiler de var. Aralarındaki iletişim ağı geniş, ticaret kafaları dorukta. Ürünle oynanan oyunun kuralları çok basit: Güç, kâr ve imaj. Olimpiyatlar beş halkadan oluşan küresel bir franchise şirketi gibi. Bunun için -ama sadece Rusya gibi iyi partnerler için- komitenin kendi koyduğu kurallar hiçe sayılıyor ve sınırlar sonuna kadar zorlanıyor.”

 

 

  • SLATE (FR)

Avrupa artık Olimpiyat aşkıyla tutuşmuyor

Asya, Olimpiyat Oyunları’nın geleceğine dönüştü, diyor Slate:

“Asya, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın Tokyo’da yapılacak olmasıyla yetinmeyip Pekin için 2022 Kış Olimpiyatları’nı da kopardı. [Japonya’daki] Sapporo, 2026 Kış Olimpiyatları için bir kez daha aday olmakta kararlı. … Asya bu oyunların kendisine verilmesini haketti, çünkü olimpiyat oyunları için nasıl yanıp tutuştuğunu her fırsatta kanıtlıyor; oysa Avrupa’da, Hamburg, Roma ve Budapeşte’nin 2024 Olimpiyatları adaylığından çekilmeleri ve aday eksikliği nedeniyle oyunların Paris’e gitmesinde görüldüğü üzere, olimpiyatların bu kıtada yapılmasına karşı giderek artan bir direnç var. … Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, Asya’nın dar fikirli ve eleştirel olmaması nedeniyle kendini şanslı kabul etmeli.”

 

  • AFLONBLADET (SE)

Kış olimpiyatlarının geleceği kar gibi eriyor

İklim değişikliği nedeniyle kış olimpiyat oyunlarının geleceği karanlık olabilir, diyor Aftonbladet:

“Gelecekte olimpiyat oyunları sadece bunları organize etmek isteyen birkaç şehir arasında dönüşümlü olarak yapılmak zorunda kalınabilir. Bunun sonucunda da oyunların gerçek ruhu kaybolur. Olimpiyatlar bilindiği üzere siyasettir ve siyaset birçok ülkenin katılımını gerektirir. Karlar eridiğinde katılımcıların sayısı da azalacaktır, öyle ya kar olmadan nasıl antrenman yapılacak? Kış sporlarına ilginin bir nedeni de, kış günlerinin, parlak güneş altındaki bembeyaz manzaranın görüntüsü kuşkusuz. Yağmur altında, ince bir hat boyunca oluşturulmuş yapay karla bu etkiyi elde edemezsiniz. Son oyunlar sırasında rekabeti sürdürebilmek için akla gelen her şey yapıldı. … Sera gazlarının artışı sürerse, kış sporu yapılan birçok yer pes edecektir.”

 

  • LİDOVÉ NOVİNY (CZ)

Kazanan belli

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un düşünüldüğünde, Güney Kore’deki oyunların büyük kazananı daha şimdiden belli, diyor Lidové noviny:

“İster nükleer cephaneliğini test etmek ya da Japon hava sahası üzerinden roket göndermek olsun, isterse kış olimpiyatlarının başlamasına bir gün kala askeri resmi geçit düzenlemek, adam aklına eseni yapıyor. Kuzey Kore delegasyonu her şeye rağmen sevilen bir konuk olarak karşılanıyor. Günümüzde içi boşalmış olimpiyat düşüncesi ve barış gibi sözcükleri vurgulamak için yapılmış hoş bir jest. Barış ve olimpiyat düşüncesine karşı olduğumuzdan değil! Ama bunları açıkça hor gören bir rejimi koşulsuz ve resmi olarak karşılamak yanlış.”

Kaynak